Kingston DataTraveler flash diskovi

Dva Kingston flash diska koja podržavaju hardversku enkripciju podataka. U pitanju su 16GB modeli sa podrškom za USB 3.0 interfejs. Za ovu kategoriju, imaju dosta dobre performanse.

Za Kingston DataTraveler flash diskove znamo već dugi niz godina, praktično od prvih modela koji su bili dostupni na tržištu, pa do najnovijih brzih USB 3.0 modela. Ovoga puta, videćemo ipak nešto što nije toliko standardno, a to su dva modela sa prilično ozbiljnim Security opcijama, koji su namenjeni onima koji pre svega cene sigurnost podataka. Sa podrškom za USB 3.0 interfejs, u oba slučaja kapaciteta 16GB, ovakve flash diskove najčešće kupuju firme, kako bi se osigurale od gubljenja poverljivih podataka.

Ključne karakteristike

  • Oba modela su kapaciteta 16GB i koriste USB 3.0 interfejs
  • DataTraveler 4000 G2 ima 256-bitnu AES hardversku enkripciju
  • Odlične performanse u oba slučaja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Kingston DataTraveler 4000 G2 - Interfejs: USB 3.0

  • Kapacitet: 16GB
  • Security: FIPS 140-2 Level 3 Validation, 256-bit AES hardware-based encryption, Tamper-Evident seal, Read-Only Access Mode
  • Dimenzije: 77.9 mm x 22.2 mm x 12.05 mm
  • Performanse: 165MB/s čitanje, 22MB/s upis

    Kingston DataTraveler Locker+ G3 - Interfejs: USB 3.0

  • Kapacitet: 16GB
  • Security: Hardware encryption, Automatic USBtoCloud by ClevX backup
  • Performanse: 135MB/s čitanje, 20MB/s upis

Kingston DataTraveler 4000 G2 i Locker+ G3

Model DataTraveler 4000 G2 iza pomalo zbunjujuće oznake krije vrlo ozbiljan flash disk koji ima ugrađenu 256-bitnu AES hardversku enkripciju, kao i FIPS 140-2 Level 3 sertifikaciju, što govori da se radi o modelu namenjenom najzahtevnijim korisnicima kod kojih je bezbednost podataka na prvom mestu. Kapacitet je 16GB, stim što je dostupan do 64GB, gde performanse zavise i od kapaciteta, tako da se u našem slučaju dobija 165MB/s za čitanje podataka i 22MB/s za upis. Kao što je poznato, kod hardverske enkripcije ne mogu da se dobiju rezultati u transferu podataka kao kod onih flash diskova koji nemaju enkripciju, ali su i ovo sasvim zadovoljavajući rezultati. Pored onih standardnih opcija da se flash formatira ako 10 puta pogrešno unesete password, FIPS sertifikacija donosi i detekciju pokušaja da se fizički pristupi memoriji, odnosno otvori kućište i na drugi način pokuša da prevaziđe zaštita. Dodatno, postoji i Read-Only pristup gde su podaci zaštićeni od editovanja.

Sledeći flash disk je DataTraveler Locker+ G3, kod koga se već i iz same oznake vidi da je u pitanju model kod koga su implementirane mere zaštita podataka. Kućište diska je metalno i deluje dosta izdržljivo, mada je recimo model 4000 G2 smešten u kvalitetno ali ipak plastično kućište. Zaštitna kapica je skroz odvojena od tela diska, tako da treba voditi računa da se ne izgubi (može se nataknuti na zadnji deo diska). Postoji rupica za kačenje na privezak ili traku za nošenje (koja se ne dobija u pakovanju), a na telu flash diska i statusna dioda koja će signalizirati aktivnost. I ovaj model ima integrisanu hardversku enkripciju (na žalost, nema podataka o tome šta je tačno u pitanju), kao i softverska podrška za backup (ClevX). I ovaj disk je kapaciteta 16GB, sa performansama od 135MB/s za čitanje i 20MB/s za upis podataka.

Rezime

Potpuno očekivano, ovakvi diskovi su i nešto skuplji od standardnih flash diskova, ali kod onih koji brinu o bezbednosti podataka to svakako neće biti problem. Po onome što smo videli, prvi model, DataTraveler 4000 G2 predstavlja ipak ozbiljnije rešenje i ima naprednije ugrađene zaštite, no možemo da pretpostavimo da će većini i Locker+ G3 biti dobar izbor. U zavisnosti od konkretnih opcija, lako će se napraviti izbor.

Conclusion

These discs are more expensive than standard flash drives, but for those who care about data security, that will not be a problem. The first model, DataTraveler 4000 G2 represents a serious solution and has an advanced built-in protection, however we assume that Locker+ G3 will be just enough for most of the users. Depending on the specific options, the choice will be easy.

Testirani proizvodi su uzorci.

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler 4000 G2 i Locker+ G3