Koalicija protiv stalkerwarea: Organizacije koje se bore protiv nasilja u porodici udružuju snage sa IT bezbednosnim kompanijama

Deset organizacija među kojima su: Avira, Electronic Frontier Foundation, European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA Cyber Defense, Kaspersky, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape i WEISSER RING pokrenulo je globalnu incijativu pod nazivom Koalicija protiv stalkerwarea. Stalkerware programi omogućavaju narušavanje privatnosti pojedinca i koriste se kao oruđe za zlostavljanje u slučajevima nasilja u porodici ili proganjanja. Instaliranjem ovih aplikacija, zlostavljači mogu da dobiju pristup porukama, fotografijama, društvenim mrežama, geolokaciji, audio i video snimcima svoje žrtve (u određenim slučajevima i u realnom vremenu). Ovakvi program rade prikriveno u pozadini, bez znanja ili pristanka žrtve. Već duže vreme, problem „stalkerwarea“ je u porastu. Neproftine organizacije se suočavaju sa rastućim brojem žrtava koje traže pomoć u vezi sa ovim problemom.

Prema istraživanjima kompanije Kaspersky, broj korisnika koji se suočavaju sa stalkerwareom je porastao za 35% sa 27.798 tokom 2018 na 37.532 slučajeva u 2019. godini. Okruženje pretnji za stalkerware se takođe proširilo, pa je tako kompanija Kaspersky otkrila 380 varijanti stalkerwarea u 2019. godini – 31% više u odnosu na prošlu godinu.