Kompanija Kaspersky Lab doprinosi povećanju bezbednosnih standarda Interneta stvari u Evropi

Kompanija Kaspersky Lab obezbedila je stručne preporuke za studiju ,,Dobre prakse za bezbednost Interneta stvari u kontekstu pametne proizvodnje", kako bi podržala potrebu za jakim bezbednosnim standardima kada je u pitanju Internet stvari. Evropska agencija za bezbednost mreža i podataka (ENISA) sastavila je izveštaj koji za cilj ima jačanje bezbednosti Interneta stvari u kontekstu Industrije 4.0 i pametne proizvodnje, koji je objavljen u novembru 2018.

Koncept Industrije 4.0 se široko primenjuje u industrijskoj strategiji, otvarajući prostor naprednoj kompjuterizaciji, umrežavanju i dubokoj integraciji IT-a u industrijske sisteme. S jedne strane, to može dovesti do poboljšanja operativne efikasnosti, uštede vremena i troškova za industrijske organizacije. Ali s druge strane, usvajanje Interneta stvari donosi potencijalne rizike u oblasti sajber-bezbednosti koji mogu rezultirati velikim gubicima za te organizacije. Iako je tema od velikog značaja za zainteresovane strane, svest o pretnjama koje su povezane sa uvođenjem Industrijskog Interneta stvari i dalje je ograničena. Cilj nove studije koju je razvila ENISA jeste podizanje svesti o ovom pitanju, kao i promovisanje saradnje u vezi sa bezbednošću Industrijskog Interneta stvari (IIoT) na teritoriji Evropske unije.

Tokom pripreme izveštaja, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab učestvovali SU na radionici koja je pokrivala razna bezbednosna pitanja Industrijskog Interneta stvari i Industrije 4.0. Tim je takođe učestvovao u nizu intervjua koje je ENISA organizovala sa predstavnicima pozvanih organizacija, tokom kojih su razgovarali o ulozi tehnologija praćenja, odgovarajućim procenama koje se tiču specifičnosti pametne proizvodnje, kao i mogućim pristupima modeliranju pretnji. U konačnom izveštaju, ENISA je identifikovala ključne taksonomije i definicije Interneta stvari i utvrdila informacije o dobrim praksama u okviru industrijske sajber-bezbednosti uz ekspertizu kompanije Kaspersky Lab.

,,U kompaniji Kaspersky Lab savetujemo da kompanije prate ‘secured-by-design’ pristup dok se kreću putem Interneta stvari, što će im omogućiti da od samog početka eliminišu rizik od opasnosti. Prilikom kreiranja izveštaja, sa agencijom ENISA smo podelili naše preporuke oko ovog koncepta, na osnovu naše ekspertize. Veoma smo zadovoljni što su mnogi od ovih uvida reflektovani u objavljenoj studiji ", kaže Ekaterina Rudina, viši sistemski analitičar u kompaniji Kaspersky Lab, tim ICS CERT.

Nova studija je nastavak izvestaja ,,Osnovne bezbednosne preporuke za Internet stvari” – koji uključuje mere za institucije Evropske unije, proizvođače hardvera Interneta stvari i softverske programere, koje je ENISA izdala u oktobru 2017. godine. Kompanija Kaspersky Lab je član agencijine grupe bezbednosnih stručnjaka (IoTSEC), a takođe je i učestvovala u kreiranju prethodnog izveštaja, pružajući stručne preporuke.

Ceo izveštaj ,,Dobre prakse za bezbednost Interneta stvari u kontekstu pametne proizvodnje" možete pronaći ovde.