Kompanija Kaspersky Lab najavljuje nove proizvode za poboljšanu korporativnu bezbednost

Kompanija Kaspersky Lab najavila je novu seriju bezbednosnih proizvoda za računare, koji su kreirani sa ciljem da povećaju stepen bezbednosti u kompanijama tako što će stvoriti sajber bezbednosnu kulturu, motivisati zaposlene i obezbediti im neophodno znanje da prepoznaju i izbegnu sajber pretnje.

Zvanično press saopštenje

Ovi bezbednosni proizvodi namenjeni su zaposlenima na svim nivoima: od običnih radnika do višeg menadžmenta. Budući da je istraživanjem ustanovljeno da interaktivni treninzi na računarima doprinose korišćenju stečenog znanja u svakodnevnom poslu u 93 odsto slučajeva, kao i da doprinose smanjenju incidenata za čak 90 odsto1, ovakva vrsta treninga veoma je važna za kompanije i pomaže njima, kao i njihovim zaposlenima, da budu obazrivi i smanje izloženost bezbednosnim rizicima.

Ljudska greška je najčešći uzrok sajber bezbednosnih incidenata, uključujući najozbiljnije pretnje kao što su ciljani napadi i ransomware infekcije. Korporacije u proseku plaćaju 551.000 američkih dolara kako bi popravile štetu prouzrokovanu bezbednosnim propustima, dok ova cifra kod malih i srednjih preduzeća iznosi 38.000 američkih dolara2. Pretnje na koje utiče faktor ljudske greške, kao što su „fišing“ napadi, nalaze se na listi deset najozbiljnijih sajber bezbednosnih incidenata u smislu novčanog gubitka. U kompanijama gde je sajber bezbednosni trening adekvatno dizajniran i sproveden u delo, smanjeno je opterećenje na zaposlene u IT sektoru, a kompanijama je olakšano da zaštite korporativne podatke i smanje gubitke prouzrokovane bezbednosnim incidentima.

„Poznavanje sajber bezbednosti predstavlja važan deo korporativne strategije o otpornosti na sajber pretnje, međutim, čak 80 odsto glavnih bezbednosnih istraživača nije zadovoljno trenutnim stanjem u kompanijama. Želimo da izbegnemo najgori mogući scenario, a to je da zaposleni gledaju na ovaj trening kao na protivpožarnu vežbu: nešto obavezno, dosadno, čemu pristupaju bez prave motivacije”, prokomentarisao je Slava Borilin, menadžer programa Security Awareness Training u kompaniji Kaspersky Lab. „Naš pristup trening programima je drugačiji. Iako su zasnovani na stručnom znanju i informacijama koje smo stekli tokom istraživanja, primaran fokus je na poznavanju ljudske psihologije, a programi su kreirani tako da zainteresuju učesnike da budu aktivni. Takođe, uzimamo u obzir i činjenicu da zaposleni na različitim pozicijama imaju drugačija očekivanja od programa. Kao rezultat toga, mi nudimo interaktivne trening programe koji daju realne i merljive rezultate kada je u pitanju održavanje korporativne bezbednosti”.

Trening programe kompanije Kaspersky Lab za podizanje svesti o sajber bezbednosti čine tri osnovna proizvoda:

Kaspersky Interactive Protection Simulation – Program kreiran za zaposlene u višem menadžmentu, koji okuplja relevantne stručnjake iz različitih sektora zadužene za donošenje važnih odluka, i okuplja ih oko zajedničke ideje da zaštite ključne aspekte poslovanja. Tokom kratkih, intenzivnih i interaktivnih trening sesija, zaposleni u višem menadžmentu uče kako da rešavaju sajber bezbednosne incidente na njihovom nivou, efikasno sarađuju sa sektorom IT bezbednosti, poslovnim sektorom, kao i da razumeju povezanost između bezbednosnih troškova i potencijalnih poslovnih gubitaka.

CyberSafety Management Games Training. – Program kreiran za linijske menadžere, čiji je osnovni cilj da ih motiviše da održavaju sajber bezbedno okruženje u okviru svojih divizija. Specijalno kreirani za potrebe korporacija, ovi računarski trening moduli pružaju osnovno znanje o aktuelnim sajber pretnjama i načinu zaštite korporacije od pretnji. Ovaj program objašnjava zašto zaposleni u menadžmentu treba da vode računa o bezbednosti, pomaže im da naprave razliku između bezbednog i nebezbednog ponašanja, i obezbeđuje praktične savete zaposlenima o tome šta smeju a šta ne smeju da rade kada je u pitanju bezbednost kompanije.

Employee Skills Training Platform – Platforma namenjena svim zaposlenima. Ovaj trening program, koji se sprovodi na računaru, kreiran je tako da oceni trenutno zanje i veštine zaposlenih kada je u pitanju sajber bezbednost. Ovaj trening ima za cilj da pomogne zaposlenima da razumeju osnovna načela korporativne bezbednosti, uključujući tehnologije za zaštitu od „fišing“ napada, fizičku zaštitu, zaštitu pametnih telefona, informacija, bezbedno surfovanje intrnetom, itd. Pomoću specijalno kreiranih zadataka, rezultati zaposlenih mogu biti precizno izmereni i prosleđeni na dalju analitiku. Ovi dokazani trening moduli dostupni su širom sveta zahvaljujući partnerstvu između kompanija Kaspersky Lab i Wombat Security.

Bezbednosni treninzi predstavljaju važnu nadogradnju već postojeće platforme kompanije Kaspersky Lab - Security Intelligence Services, koja takođe uključuje i mogućnost deljenja bezbednosnih informacija sa IT stručnjacima, odgovaranje na incidente i druge usluge.