Kompanija Lenovo ostvarila profit u drugom kvartalu

PEKING, 3. novembar 2016. – Kompanija Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) objavila je danas finansijske rezultate za drugi finansijski kvartal, koji se završio 30. septembra 2016. godine. Promet je iznosio 11,2 milijarde američkih dolara, što predstavlja pad od 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali porast od 12 odsto u odnosu na prvi fiskalni kvartal koji je završen 30. juna 2016. godine. Prihod pre oporezivanja iznosio je 168 miliona američkih dolara, što predstavlja značajnu razliku u odnosu na gubitak od 842 miliona američkih dolara u drugom kvartalu prethodne godine. Takođe, zabeležen je značajan porast neto prihoda, budući da je u drugom kvartalu prethodne godine kompanija zabeležila gubitak od 714 miliona američkih dolara, dok je u drugom kvartalu ove godine kompanija ostvarila neto prihod od 157 miliona američkih dolara.

Kompanija Lenovo ostvarila je pozitivne rezultate uprkos izazovima na tržištu, budući da su tržišta PC

računara i tableta u padu, dok su tržišta mobilnih telefona i servera zabeležila tek neznatan rast. „Tržišni uslovi i dalje predstavljaju izazov, ali smo uspeli da ostvarimo solidan finansijski rezultat. Naša jedinica za PC računare zadržala je lidersku poziciju i ostvarila profitabilnost, naša jedinica za mobilne uređaje ostvarila je zapažen rast u poređenju sa prethodnim kvartalom, dok je jedinica za data centre uspešno savladala sve izazove”, izjavio je Jang Juanking (Yang Yuanqing), predsednik i izvršni direktor kompanije Lenovo. „Takođe smo uneli određene promene kada je u pitanju naš viši menadžemnt, i zadovoljstvo nam je što su se našoj kompaniji pridružili neki od vodećih stručnjaka u industriji, koji će sasvim sigurno unaprediti naš tim. Uvereni samo da ćemo uspeti da ostvarimo našu viziju i strategiju, a to je konstantno pomeranje granica i ostvarivanje boljih rezultata”.

Bruto profit kompanije u drugom fiskalnom kvartalu se povećao za 2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i iznosio je 1,6 milijardi američkih dolara, uz bruto maržu od 14,3 odsto. Operativni prihod pre oporezivanja u ovom kvartalu iznosio je 215 miliona američkih dolara, što predstavlja značajnu razliku u odnosu na gubitak od 784 miliona američkih dolara, koji je zabeležen u istom periodu prethodne godine. Osnovna zarada po akciji u drugom fiskalnom kvartalu iznosila je 1,42 američkih centi, ili 11,01 hongkonških centi. Neto finansijski dug kompanije, zaključno sa 30. septembrom 2016. godine, iznosio je 77 miliona američkih dolara. Bord direktora kompanije Lenovo objavio je odluku o međudividendi u iznosu od 6 hongkonških centi po akciji.

Tri nova lidera postali su deo kompanije

Lenovo je takođe najavio novine u okviru višeg menadžmenta kompanije. Tri stručnjaka postaće deo Lenovo tima kako bi dodatno ojačali viši menadžemnt i nastavili da podstiču razvoj kompanije. Kirk Skaugen pridružiće se kompaniji na poziciji izvršnog potpredsednika (EVP) i predsednika jedinice za data centre (DCG). Kirk je prethodno bio zaposlen na poziciji višeg potpredsednika (SVP) jedinica za data centre i povezane sisteme u kompaniji Intel. Laura Kuatela (Laura Quatela) pridružiće se kompaniji na poziciji direktora pravnog tima i višeg potpredsednika, pri čemu je prethodno bila zaposlena na poziciji izvršnog potpredsednika za intelektualnu svojinu u kompaniji Alcatel-Lucent, kao i na poziciji predsednika i generalnog zastupnika kompanije Eastman Kodak. Takođe, dr Jong Rui (Yong Rui) će se pridružiti kompaniji na poziciji glavnog tehnološkog direktora i višeg potpredsednika, pri čemu je prethodno bio zaposlen na poziciji zamenika upravnog direktora u kompaniji Microsoft Research Asia.