Kompanija Lenovo stekla status najvećeg globalnog snabdevača TOP500 superkompjutera

Beograd, 25. jun, 2018. – Na Međunarodnoj konferenciji superkompjutinga (ISC - International Supercomputing Conference) U Frankfurtu, kompanija Lenovo Data Center Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) nastavila je da svoj globalno pozitivni trend poslovanja, postavši najveći snabdevač TOP500 superkompjutera na svetu, gledano po broju njenih sistema koji su rangirani na TOP500 listi. 117 od 500 najsnažnijih superkompjutera koji se nalaze na TOP500 listi jesu instalacije kompanije Lenovo, što znači da je gotovo svaki četvrti sistem (23,4 odsto) na prestižnoj listi rešenje kompanije Lenovo.

Kirk Skaugen

„Prošle godine, zacrtali smo sebi cilj da postanemo najveći snabdevač TOP500 kompjuterskih sistema na svetu do 2020. godine. Dostigli smo taj cilj dve godine ranije nego što smo originalno planirali,” izjavio je Kirk Skaugen, predsednik kompanije Lenovo Data Center Group. „Ova ostvarena razlika predstavlja dokaz naše posvećenosti u stavljanju zadovoljstva kupaca na prvo mesto, stalnom pružanju inovacija i najboljih performansi, kao i tome da budemo data centar partner u koga korisnici imaju najviše poverenja. Svakoga dana motivaciju pronalazimo u naučnicima i njihovim revolucionarnim istraživanjima dok udruženim snagama radimo na rešavanju najvećih izazova čovečanstva.”

Spektar korisnika računarstva visokih performansi kompanije Lenovo veoma je reznolik , pri čemu 17 od glavnih 25 istraživačkih univerziteta i institucija širom sveta koriste sveobuhvatna HPC (High Performance Computingi) i AI (Artificial Intelligence) rešenja kompanije Lenovo. Kompanija Lenovo, sa dvostrukim sedištem u Morisvilu, Severna Karolina, SAD i u Pekingu, Kina, ulaže u revolucionarna istraživanja u preko 160 zemalja širom sveta i na mnogim poljima uključujući između ostalog i istraživanja o bolestima kancera i mozga, astrofiziku, klimatsku nauku, hemiju, biologiju, veštačku inteligenciju, automobilsku industriju i aeronautiku.

Primeri inovativnog dizajna superkompjuter sistema kompanije Lenovo i istaživanja koja potpomažu uključuju:

  • ITALIJA: CINECA – Najveći računarski centar u Italiji; superkompjuter Marconi je među najbržim energetski efikasnim superkompjuterima na svetu; Istraživački projekti variraju od precizne medicine do samovozećih automobila.

  • KANADA: SciNet – Dom Niagarae, najsnažnijeg superkompjutera u Kanadi; Prvi svoje vrste koji koristi tzv. vilin konjic topologiju; Istraživači imaju pristup 3 petaflopsa procesorske snage kompanije Lenovo kako bi im pomogla da razumeju efekte klimatske promene na okeanske cirkulacije.

  • NEMAČKA: Leibniz-Rechenzentrum (LRZ) – Superkompjuting centar u Minhenu, Nemačka; tehnologija hlađenja tople vode Direct to Node kompanije Lenovo smanjila je potrošnju energije za 40 odsto; Načnici sprovode simulacije zemljotresa i cunamija kako bi bolje predvideli buduće prirodne katastrofe.

  • ŠPANIJA: Centar za superkomjuting u Barseloni – Najveći superkompjuter u Španiji; Izglasan za „Najlepši data centar na svetu” od strane organizacije DatacenterDynamics; Naučnici koriste modele veštačke inteligencije kako bi poboljšali detekciju bolesti mrežnjače.

  • KINA: Univerzitet u Pekingu – Prvi superkompjuter u Kini koji koristi Direct to Node tehnologiju za hlađenje tople vode kompanije Lenovo; Naučnici koriste Lenovo sisteme kako bi sproveli vodeća istraživanja o životu i genetici u svetu.

  • INDIJA: Centar za tečni pogonski sisem (LPSC - Liquid Propulsion System Centre) – Centar za istraživanje i razvoj koji funkcioniše pod okriljem Indijske organizacije za istraživanje svemira; koriste Direct to Node tehnologiju za hlađenje tople vode kako bi razvili sledeću generaciju tehnologije za lansiranje u orbitu

  • DANSKA: VESTAS – Najveći superkompjuter u Danskoj; Pobednik nagrade časopisa HPCWire „Izbor čitalaca za najbolje korišćenje visokoperformansne analize podataka”; Vestas radi na povećanju efikasnosti proizvodnje energije putem vetra tako što prikuplja i analizira podatke kako bi pomogli korisnicima da izaberu najbolja mesta za postavljanje instalacija za energiju vetra.

„Kompanija Lenovo poseduje najbolju sposobnost u industriji da donese dubinske inovacije i sveobuhvatan pristup izvršenju projekata na najvećoj mogućoj skali i sa najvišim mogućim performansama. Mi radimo sa našim korisnicima kako bismo dizajnirali superkompjuting sistem koji zadovoljava njihove potrebe u pogledu dizajna i računarske snage,” izjavio je Madu Mata (Madhu Matta), potpredsednik i generalni menadžer sektora za HPC i AI u kompaniji Lenovo Data Center Group.

„Ova felksibilnost i stav da je kupac uvek na prvom mestu dobro nas pozicionira za budući rast na tržištima računarstva visoke inteligencije i veštačke inteligencije.” Kako bi dodatno osnažila korisnike da povećaju performanse i istovremeno smanje potrošnju električne energije, kompanija Lenovo ove nedelje na ISC-u takođe je najavila Neptun – njen sveobuhvatni, trostruki pristup tehnologijama tečnog hlađenja. Neptun obuhvata ceo portfolio tehnologija za hlađenje kompanije Lenovo uključujući i Lenovo Direct to Node (DTN) hlađenje tople vode, RDHX sistem i hibridne Thermal Transfer module, rešenja koja kombinuju vazdušno i tečno hlađenje kako bi omogućila vrhunske ili vioske performanse za HPC, AI i poslovne korisnike.