Kompanije Orange i Ericsson sklopile partnerstvo za 5G tehnologiju

Kompanije Orange i Ericsson radiće na razvoju slučajeva primene 5G tehnologije, uključujući i usklađivanje sa trenutnim tehnologijama i primenama u širokom spektru industrija izvan telekomunikacija. Ovo partnerstvo će omogućiti kreiranje elemenata i lansiranje 5G pilot projekata širom Evrope, a među kojima će biti i:

  • pristup bežičnom internetu visokog kapaciteta u prigradskim i ruralnim krajevima
  • Internet stvari koji podržava digitalnu transformaciju industrije i društva
  • rešenja za ultra-veliku mobilnu pokrivenost
  • povezani automobili.

Ova saradnja takođe uključuje i rešenja za prelazak sa 4G na 5G mrežu, kao i rešenja za energetsku i cenovnu efikasnost, i korišćenje SDN (Software Defined Network) i NFV (Network Function Virtualization) tehnologije.

Cilj ove saradnje je da se okruženje pripremi za komercijalnu primenu 5G tehnologije 2020. godine. Kroz primenu rešenja kompanije Ericsson, kreira se mreža koja može da podrži širok spektar usluga, da omogući veliku brzinu prenosa podataka bilo gde i specijalizovane servise za gradove i industrije.

Arun Bansal, direktor poslovne jedinice za mrežne proizvode u kompaniji Ericsson, rekao je: „Internet stvari zahteva unapređene mrežne kapacitete. 5G tehnologija neće biti izgrađena samo za potrošače kojima je potrebno glatko iskustvo korišćenja telefona i povezanih uređaja, već i za digitalizaciju celokupne industrije i društva. Udružili smo svoje umeće sa kompanijom Orange kako bismo te ideje pretočili u realnosti.“