Konig KN-MIC40

Evo jednog veoma interesantnog proizvoda za sve one koji planiraju da se bave amaterskom obradom zvuka, ili jednostavno žele što kvalitetniji snimljeni zvuk (ili za recimo karaoke), a da ne moraju investirati mnogo novca.

Znamo da se po prodavnicama može naći solidan broj raznih mikrofona za računar, ali su to mahom jeftini modeli koji nisu nešto previše okrenuti polu-profi upotrebi. Imamo sa jedne strane prosečne korisnike koji mikrofon između ostalog koriste za priču preko interneta, a sa druge profesionalce koji mikrofone koriste za studijsko snimanje zvuka i koji traže mikrofone koji koštaju mnogo više od ovih najčešće dostupnih, a između njih je stvarno velika rupa. Upravo u tu međukategoriju spadaju mkrofoni koje će koristiti amateri za malo zahtevnije stvari, a kako ima sve više onih koji vole da prave podcast-e ili se amaterski bave obradom zvuka. Konig je novo ime na našem tržištu, a radi se o kompaniji sa dosta dugim iskustvom kada je u pitanju multimedija, tako da i očekujemo dosta od periferija ovog proizvođača.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada
  • Dinamički, unidirekcioni mikrofon
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: Jack Mono Male 6.35mm
  • Kabl: 5m
  • Osetljivost: -72 ±3 dB(A)
  • Frekventni opseg: 60 - 14.000 Hz
  • Tip mikrofona: Unidirectional, Cardioid

König KN-MIC40

Prva stvar koju možemo uočiti je kvalitet izrade mikrofona, koji je smešten u čvrsto oklopljeno metalno kućište visokog sjaja i bronzane boje. Kao i kod skupljih i profesionalnijih rođaka, ovaj mikrofon nema fiksirani kabl, već se on može skinuti radi lakšeg transporta. Dužina kabla je 5m, što je samo još jedna stvar koja govori o tome da je ipak namenjen malo zahtevnijim korisnicma (možda čak i ljubiteljima karaoka). Za vezu sa računarom ili uređajem na kome će se snimati zvuk, koristi se 6.35mm konektor, što znači da će oni koji imaju 3.5mm priključak za mikrofon morati da nabave i dodatni adapter. Kabl se sa samim mikrofonom povezuje posebnim 3-pinskim konektorom.

Ovaj model spada u dinamičke modele, tako da će biti dobar izbor za one koji će ga koristiti za karaoke, pošto su robustniji i izdržljiviji (recimo i otporniji na vlagu) od skupljih dinamičkih modela, koji su sa druge strane i veće osetljivosti. Tip mikrofona je unidirekcioni, odnosno usmereni, što znači da za razliku od omnidirekcionih i bi-direkcionih, kupi zvuk dominantno iz jednog izvora, u ovom slučaju ispred mikrofona. Cardioid-ni tip mikrofona označava izgled polja oko mikrofona gde se zvuk registruje, a ovo konkretno znači da se najviše hvata zvuk sa prednje strane, pomalo zadnja strana i marginalno sa strane. Ovo znači i minimalno učešće ambijentalnog zvuka u snimku.

Rezime

Model KN-MIC40 se stvarno odlično pokazao, u pitanju je mikrofon koji će dobro doći onima koji bi voleli da dobiju malo kvalitetniji snimak (glasa ili muzike) za potrebe neke prezentacije, ili čak i amatersku obradu zvuka i produkciju. Dovoljno je pogledati cenu ovog mikrofona da bi se videlo zašto će sigurno biti popularan, a to je činjenica da košta praktično koliko i najobičniji računarski mikrofoni, dok definitivno prenosi daleko kvalitetniji zvuk, zašto i dobija našu preporuku.

Conclusion

KN-MIC40 model is very good; this microphone will come in handy for those who would like to get higher quality clip (voice or music) and to use it for a presentation or even the amateur sound editing and production. Just look at the price of this microphone to see why it is obvious is going to be popular - it is the price because it costs almost as much as ordinary computer microphones while definitely transmits much better sound quality, therefore we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2012.): 11€

Gembird d.o.o ustupio: König KN-MIC40
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs