Korisnici koji dele osetljive informacije izlažu sebe ozbiljnom riziku

Nedavno istraživanje, koje su sproveli stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab, ukazuje na činjenicu da preterano deljenje informacija na stranicama i aplikacijama za onlajn zabavljanje može stvoriti velike probleme posetiocima ovih platformi. Deljenjem osetljivih informacija, korisnici praktično „ostavljaju otvorena vrata“ prevarantima i sajber kriminalcima, i omogućuju im da sprovedu svoje maliciozne aktiivnosti. Otprilike svaki deseti (13 odsto) korisnik priznao je da „paru“ sa druge strane linije otkriva osetljive podatke nekoliko minuta ili sati nakon započinjanja konverzacije, što ih izlaže velikom riziku.

Kaspersky

Ova aktivnost naizgled deluje bezopasno i predstavlja način za brzo pronalaženje partnera za razgovor, ali je problem u činjenici da korisnici ovih platformi olako otkrivaju informacije o sebi, bez preteranog razmišljanja, pri čemu su na mnogim profilima te informacije dostupne svima. Četvrtina ispitanika (25 odsto) priznala je da ostavlja svoje puno ime i prezime na profilu, dok je svaki deseti ispitanik izjavio da deli informacije kao što su kućna adresa, detalji o trenutnom radnom mestu, a isti broj korisnika izjavio da su na svom profilu postavili fotografiju na kojoj nemaju odeću. Na ovaj način, korisnici otkrivaju mnogo više nego što se to na prvi pogled čini.

Takođe, ako na onlajn platformama pronađu osobu sa kojom postoji obostrano sviđanje, veća je verovatnoća da će korisnici podeliti lične informacije sa njima. Prema podacima sa istraživanja, 16 odsto njih bi podelilo lične informacije sa korisnicima sa kojima dele interesovanja i sviđanje, čak posle nekoliko minuta ili sati od prvog kontakta, 15 odsto bi podelilo neku neprijatnu informaciju o sebi, dok bi 14 odsto njih podelilo privatnu fotografiju ili fotografiju na kojoj ne nose odeću. Ako ovi podaci dospeju u pogrešne ruke, oni mogu biti iskorišćeni za kompromitovanje korisnika. Kriminalci mogu da pristupe korisničkim nalozima i uređajima, pa čak i da ih ucenjuju i traže novac od njih. Pored potrebe da dele toliku količinu informacija sa drugima, kao internet korisnici, ljudi koji koriste platforme za onlajn zabavljanje izloženi su većem broju pretnji. Istraživanjem je ustanovljeno da se 41 odsto ispitanika koji koriste usluge onlajn zabavljanja suočilo sa nekom vrstom IT incidenta, kao što je hakovanje uređaja ili naloga, napad ransomware-om itd., u poređenju sa 20 odsto korisnika koji nisu prisutni na platformama za onlajn zabavljanje. To ukazuje na činjenicu da su korisnici koji posećuju ove stranice ranjivi i podložni kriminalnim napadima.

Ovaj podatak se odražava i na zabrinutost korisnika. Čak 63 odsto ispitanika ima strah da će njihov uređaj, koji koriste za onlajn zabavljanje, biti inficiran, dok se 61 odsto korisnika brine da će njihovi podaci biti ukradeni ili na drugi način kompromitovani preko platforme ili aplikacije za onlajn zabavljanje. Pored toga, 55 odsto ispitanika je izjavilo da se suočilo sa nekom vrstom pretnje ili problema dok su koristili usluge onlajn zabavljanja, bilo da su u pitanju onlajn ili oflajn pretnje. Međutim, uprkos svemu ovome, zabrinjavajuće mali broj korisnika koristi čak i najosnovnije mere zaštite, pri čemu samo 21 odsto njih ne dozvoljava aplikacijama za onlajn zabavljanje da pristupe njihovim fajlovima, a samo 27 odsto njih koristi bezbednosno ili antivirus rešenje.

„Korisnici moraju biti obazriviji kada je u pitanju deljenje osetljivih informacija na svojim profilima, ili potencijalnim partnerima”, izjavio je Andrej Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za krajnje korisnike u kompaniji Kaspersky Lab. „Isto kao šte ne biste nepoznatoj osobi na ulici rekli vašu kućnu adresu i broj telefona tek nakon što ste je upoznali, tako i na onlajn stranicama i aplikacijama treba da budete obazrivi i vodite računa o bezbednosti vaših podataka. Ovaj savet ne važi samo za svet onlajn zabavljanja, i odnosi se na sve internet korisnike koji dele svoje informacije onlajn, bez obzira na to gde se nalaze”.

Bez obzira na navike korisnika kada je u pitanju onlajn zabavljanje, stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab smatraju da svim imaju pravo da koriste ove usluge bez straha od sajber pretnji. Uz 20-godišnje iskustvo u borbi protvi sajber pretnji, kompanija nudi sveobuhvatan portfolio rešenja koja pomažu korisnicima da budu bezbedni. Kaspersky Free nudi osnovnu zaštitu od malvera bez ikakvog troška, dok je korisnicima kojima je neophodno kompletnije bezbednosno rešenje dostupan Kaspersky Internet Security, koji nudi naprednu zaštitu svih aspekata korisnikovih digitalnih života.