Leadtek WinFast DTV1800H

Veoma kvalitetna TV tjuner kartica koja je kompatibilna svim matičnim pločama sa PCI interfejsom. Kombinuje analogni i digitalni TV tjuner, ali dolazi i sa FM radio prijemnikom (antena je u pakovanju). Iako nema poseban hardverski enkoder, predstavlja odličnu ponudu zbog kvalitetne slike i dobre cene.

Iako smo videli da su sve popularniji monitori sa ugrađenim TV tjunerom, još uvek ima dovoljno interesovanja i za zasebne TV tjunere. Leadtek WinFast serija sigurno spada u kvalitetnije i poznatije, i već smo videli solidan broj modela koji kombinuju prijem analognih i digitalnih TV kanala. Kartica koja je stigla na test je PCI model iz takozvane hibridne serije, što znači da može primati analogne ili digitalne kanale, što je dobro za sve one koji u nekom trenutku planiraju upgrade. Pošto je već neko vreme dostupna na tržištu, nema puno nepoznanica, i već se pouzdano zna da se radi o prilično kvalitetnom rešenju.

Ključne karakteristike

  • Kombinovani analogni i digitalni tjuner
  • Odličan kvalitet slike

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 32-bit PCI 2.3
  • Konektori: Kompozitni AV, S-Video (preko posebnog kabla sa MiniDIN konektorom), antenski, FM

Leadtek WinFast DTV1800H

Kartica je jednostavnog dizajna koji nam govori da se ipak radi o osnovnom modelu. Dolazi sa klasičnim PCI interfejsom (32-bitna 2.3 verzija) što znači da će moći da se instalira u najveći broj desktop sistema bez ikakvih problema. Kao model ove kategorije, ova kartica nema zasebni čip za enkodovanje video signala, već samo dva dekodera (Conexant CX2388X i Zarlink 10353). Ovo samo znači da će se za enkodovanje signala koristiti procesor računara, odnosno grafičke kartice, što ne mora da bude problem, pogotovo ako je u pitanju malo snažnija konfiguracija. Ono što se takođe dobija, a ne vidi se spolja je i FM tjuner, što će posebno značiti onima koji su navikli da slušaju radio.

Kartica na sebi ima standarni antenski konektor (na koji se priključuje digitalni ili analogni izvor TV signala), FM priključak za antenu, konektor za IR senzor za daljinski i MiniDin 9-pinski konektor za ostale izvore. Ovo poslednje je popularan izbor za TV kartice, a na ovaj konektor se povezuje poseban kabl-adapter sa S-Video i kompozitnim AV priključcima, tako da se do kartice može dovesti signal sa nekog kamkordera ili drugog izvora. U pakovanju se dobija i daljinski upravljač koji je nešto većih dimenzija, koji podržava i MCE funkcije. Iako nam se nije nešto posebno dopao što se tiče kvaliteta, na funkcionalnost sigurno neće biti nikakvih zamerki.

Rezime

Ova kartica predstavlja verovatno neku vrstu zlatnog standarda za hibridne modele, sa odličnim tjunerom koji je dobre osetljivosti, tako da se mogu dobiti stvarno sjajni rezultati (naravno ukoliko je i dolazni TV signal dovoljno kvalitetan). Neće biti problema sa instalacijom drajvera, i to smo navikli kada je Leadtek u pitanju. Iako po ovoj ceni ima dosta modela na tržištu, DTV1800H zaslužuje preporuku.

Conclusion

This card is some kind of gold standard for hybrid models, with excellent tuner of good sensitivity, so you can get great results (if the incoming TV signal characterize high quality). There will be no problems with driver installation, but we are used to that when it comes to Leadtek. Although in this price range there are many models on the market, DTV1800H deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 38€

Sampro ustupio: Leadtek WinFast DTV1800H
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs