Leadtek WinFast VC100 XP

Jednostavna Capture kartica u Low-Profile formatu sa PCI interfejsom. lako se instalira i koristi, a služi za digitalizaciju analognog video signala. Jedina zamerka je što se prateći zvuk mora proslediti do zvučne kartice.

Leadtek je kompanija koja je prilično poznata po TV i Capture karticama, a na testu smo imali upravo model iz ove druge serije, Capture karticu WinFast VC100 XP. Za razliku od TV kartica koje mogu a ne moraju imati zaseban čip za obradu video signala koji služi da se što kvalitetnije digitalizuje slika koja dolazi sa analognog izvora. Sa druge strane, ima dovoljno onih kojima ne treba prijem TV i FM radio (ovo najčešće takođe ide u kompletu sa TV karticama) kanala, već samo način da signal sa neke kamere ili plejera pretvore u digitalni format. Tu na scenu stupaju Capture uređaji, koji nude samo tu opciju.

Ključne karakteristike

  • PCI interfejs
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Zvuk se mora odvojeno dovesti preko zvučne kartice

Specifikacija

  • Interfejs: PCI 2.1
  • Konektori: Kompozitni Video, S-Video

Leadtek WinFast VC100 XP

Ovo je klasična PCI kartica koja je Low Profile formata, tako da može bez problema da stane i u kućišta manjih dimenzija ako je potrebno. Odmah vidimo da je kartica veoma jednostavnog dizajna, sa jednim čipom i par kondenzatora, pošto je prilično osnovnih mogućnosti. Ovo se možda najbolje ogleda u tome što služi samo za prijem videa, dok će zvuk morati da se do računara dovede drugim putem, preko line-in konektora zvučne kartice (najčešće 3.5mm stereo priključak), što nekome može predstavljati i mali problem. Prateće pakovanje kartice je prilično oskudno, dobija se samo DVD sa drajverima i softverom, bez ikakvih kablova, što treba imati na umu kada se bude planiralo povezivanje pošto sve dodatne kablove treba obezbediti posebno.

Što se tiče opcija za povezivanje, na raspolaganju su standardni S-Video i kompozitni video konektori. Ovo ujedno pokriva i najčešće korišćene interfejse kada je analogni video u pitanju, recimo kamere i kamkorderi (koji ne snimaju u digitalnom formatu), ali recimo i neki DVD ili multimedijalni plejer. Instalacija kartice je dosta jednostavna, postavi se u slobodan PCI slot, instaliraju se drajveri (uvek preporučujemo da se sa sajta proizvođača preuzmu najsvežiji drajveri), a zatim instalira softver koji stiže u pakovanju ili neki drugi koji se već koristi ili koji nudi više opcija. Kartica podržava video standarde NTSC, PAL or SECAM i RGB32/RGB24/RGB15/YUV12 formate, što bi trebalo da pokrije

Rezime

Pomenućemo samo par interesantnih mogućnosti kartica, a to su PIP sa slikom sa monitora (putem softvera) i De-interlace čime se dobija kvalitetnija slika. Sve zajedno, ovo je jednostavna kartica osnovnih mogućnosti koja će odlično poslužiti onima koji recimo imaju dosta starijih snimaka koje žele da digitalizuju. U svakom slučaju, cena je vrlo povoljna tako da nema nikakvih prepreka da dobije preporuku.

Conclusion

We will mention a few interesting possibilities of the cards, such as PIP with the picture from the monitor (via software) and Deinterlace, providing better picture quality. Overall, this basic features card will serve well those who have many old recordings and want them to be digitized. In any case, the price is affordable, so we do recommend it.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: Leadtek WinFast VC100 XP
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs