Lenovo najavljuje novi, revolucionarni proces za proizvodnju PC računara

Lenovo je najavila uvođenje novog procesa proizvodnje PC računara, zasnovanog na niskim temperaturama lemljenja Low Temperature Solder - LTS, koji ima za cilj da unapredi proizvodnju ovih uređaja tako što će smanjiti potrošnju energije i povećati pouzdanost procesa. Od kako je elektronska industrija odustala od korišćenja legura olova pre 10 godina, bilo je neophodno pronaći rešenje koje će smanjiti toplotu, potrošnju energije i emisiju ugljenika. Sa svojim novim LTS procesom, kompanija Lenovo pokazala je da je inovator u ovoj industriji, predstavljajući revolucionarni proces proizvodnje koji može biti primenjen ne samo na Lenovo proizvode, već na sve procese proizvodnje elektronskih uređaja koji imaju štampane ploče, pri čemu nema negativnog uticaja na troškove ili performanse.

Lenovo

Prava inovacija leži u procesu testiranja koje je bilo neophodno kako bi kompanija pronašla novi LTS proces proizvodnje. Kompanija Lenovo je testirala hiljade različitih kombinacija lemova koje su predstavljale kombinaciju kalaja, bakra, bizmut nikla i srebra, specifične sastave topitelja, kao i različite vremenske intervale i temperature čijom kombinacijom se ostvaruje ovaj proces. Kada je u pitanju sklapanje elektronske opreme korišćenjem SMT tehnologije (Surface Mount Technology), lemovi i topitelji se prvo postavljaju na prednju strane ploče. Zatim se dodaju komponente, pri čemu se koristi toplota kako bi otopila mešavinu lemova i pričvrstila komponente za ploču. U okviru novog LTS procesa, temperatura za spajanje može biti maksimalno 180 stepeni Celzijusa, što predstavlja smanjenje od 70 stepeni u poređenju sa prethodnim metodom. Tokom procesa testiranja, Lenovo je koristio već postojeće materijale kako bi napravio pastu za lemljenje, kao i sopstvenu pećnicu za zagrevanje, što znači da kompanija može da primeni ovaj novi sistem bez povećanja troškova proizvodnje.

Lenovo

Tokom procesa testiranja, kompanija Lenovo primetila je da ovaj novi proces proizvodnje ima za posledicu značajno smanjenje emisije ugljenika. Ovaj proces je već korišćen u proizvodnji ThinkPad E porodice i 5. generacije X1 Carbon laptopa koji je nedavno predstavljen na CES sajmu. Tokom 2017. godine, Lenovo planira da uvede ovaj proces proizvodnje u 8 SMT proizvodnih linija, što će imati za posledicu smanjenje emisije ugljenika za 35 odsto. Do kraja

  1. godine, Lenovo planira da uvede ovaj proces u 33 SMT proizvodne linije, što će rezultirati godišnjom uštedom od 5,956 metričkih tona ugljen-dioksida. Na primer, ovo smanjenje emisije ugljen-dioksida jeste ekvivalent potrošnji 670,170 galona benzina na godišnjem nivou.

Lenovo

U sklopu ovog novog procesa, kompanija Lenovo takođe očekuje veću pouzdanost uređaja zbog manjeg stresa kojem su izložene komponente tokom procesa zagrevanja. U ranoj fazi ovog procesa, kompanija je uočila značajno smanjenje defektnih delova na uzorku od milion jedinica.

„Uvođenjem novog LTS procesa proizvodnje, Lenovo nastavlja da demonstrira svoju posvećenost ekološki odgovornom ponašanju kroz inovativne i održive procese koje praktikuje”, izjavio je Luis Hernandez, potpredsednik razvojnog centra za PC računare i pametne uređaje. „Naš fokus na inovacije se ne odnosi samo na istraživanje i razvoj proizvoda i njihovog dizajna, već i na način na koji pravimo te proizvode. Želimo da unapredimo naše poslovne rezultate a da u isto vreme imamo pozitivan uticaj na okolinu, a novi proces proizvodnje nam to omogućuje i veoma smo ponosni na to”.