Lenovo ThinkVision LT2423

Ovo je monitor osnovne kategorije za poslovne korisnike, ali u jednačini imamo i integrisane zvučnike (2x 3W), kao i HDMI interfejs koji često umeju da izostanu u ovoj kategoriji. Slika je dosta dobra, očekivano za TN panel i LED pozadinsko osvetljenje.

Na testu se našao još jedan od Lenovo biznis monitora iz ThinkVision serije, namenjen onima koji traže malo veću radnu površinu i dobre performanse. Radi se o modelu dijagonale 24" i Wide formatom slike od 16:9, koji dolazi sa Full HD rezolucijom od 1920x1080 piksela, uz prilično standardne karakteristike koje donosi TN panel. Za razliku od drugih Lenovo monitora, ovaj je nešto jednostavniji, i samim tim i dosta bolje cene, što će svakako imati bitnu ulogu kod odlučivanja o kupovini. Na žalost, kod nas Lenovo monitori uglavnom idu samo do biznis korisnika, dok manji broj dođe i do maloprodaje, no imajući u vidu kvalitet i performanse koji se dobijaju, to je zaista prava šteta.

Ključne karakteristike

  • Full HD rezolucija od 1920x1080 piksela
  • HDMI interfejs
  • Kvalitetna slika

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 24" LED Wide
  • Rezolucija : 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 250cd/m2
  • Kontrast : statički 1000:1
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178/178°
  • Ulaz : D-Sub, HDMI, 3.5mm audio in
  • Dodatno: Tilt podešavanje položaja, VESA mount (100x100mm) kompatibilan, 2x 3W zvučnici

Lenovo ThinkVision LT2423

Iako će mnogi reći (i biti sasvim u pravu) da je dizajn Lenovo monitora prilično konzervativan, to svakako ne smatramo nekom posebnom manom, jednostavno, kod modela namenjenih poslovnim korisnicima funkcije imaju prednost nad dizajnom. Monitor je od crne mat plastike, i da nije oznake proizvođača na donjoj lajsni okvira, teško bi se pogodilo o kome se radi. Kao jedan od osnovnih modela u ovoj kategoriji, nema nekih detalja koje smo možda očekivali, kao što su recimo malo naprednije ergonomske kontrole položaja, već je tu veoma jednostavno (ali i prilično stabilno) postolje koje omogućava samo tilt podešavanje ugla nagiba ekrana. Dobra stvar je što pozadi vidimo i rupice za montažu na nosač za zid, ako je nekome to zgodnije. U pratećem pakovanju se dobijaju samo korisničko uputstvo, strujni kabl (adapter je integrisan u kućište), VGA (D-Sub) i jedan audio (3.5mm konektori) kabl, kao i CD sa dodatnim uputstvima.

Sa zadnje strane monitora vidimo i prorez u plastici koji služi kao ručka za nošenje monitora, što možda nekome ne zvuči posebno bitno, ali se u praksi pokazalo veoma praktičnim. Od konektora je tu standardni 3-pinski za napajanje, 3.5mm audio ulaz, kao i D-Sub i HDMI. Mala primedba ide na položaj konektora koji su i malo uvučeni u odnosu na plastiku, tako da će se teško pogoditi iz prve. Tasteri menija su smešteni sa prednje strane i na dohvat ruke su, sa jasno obeleženim funkcijama, a pored Power tastera sa statusnom diodom, tu su još četiri dodatna. Ono što se kod ovog modela ne vidi jeste da ima dva integrisana zvučnika snage od po 3W, što je odlično pošto neće morati da se koriste neki dodatni zvučnici. Zvuk je dovoljno glasan i jasan, da sigurno neće biti nikakvih primedbi, a posebno nam se dopada što se preko tastera menija za čas stiže do kontrola zvuka.

Rezime

Slika je dosta dobra, sa rezolucijom od 1920x1080 piksela. Kao što smo i očekivali, koristi se TN panel i LED pozadinsko osvetljenje, tako da stvarno nema nekih posebnih iznenađenja. Prikaz je dovoljno oštar, lepih boja i bez primećenih nepravilnosti i probijanja osvetljenja uz ivice. Iako nema puno toga što će ovaj monitor po pitanju slike izdvojiti iz konkurencije, set podržanih opcija je dosta dobar za tu cenu, pa kome treba nešto veći ekran Wide formata, a ne bavi se profesionalno grafikom, imaće dobru priliku da se ponovi.

Conclusion

The picture is quite good with the 1920x1080 pixels resolution. As we expected, the TN panel and LED backlight are used, so there are no surprises. The picture is sharp enough; colors are beautiful with no observed irregularities or light penetration along the edges. Although this monitor will stand out in terms of picture quality, set of supported options is quite good for the price, so those users who need a bigger wide screen should consider it.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2014.): 195€

Pin Computers ustupio: Lenovo ThinkVision LT2423
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.