LG 21:9 ULTRAWIDE 34UM95

Najnoviji model kompanije LG, koji dolazi sa dijagonalom od 34" i QHD rezolucijom od 3440 x 1440 piksela, uz 21:9 odnos stranica. U pitanju je vrhunski IPS panel, što rezultuje izuzetno dobrom slikom. Ovakav monitor nije za svakoga, ali kome treba tako nešto za posao, a budžet nije ograničen, nema boljeg izbora.

Čini se da QHD rezolucija panela više nije nešto o čemu se samo priča, pošto već imamo na raspolaganju prve modele na našem tržištu koji se mogu pazariti. LG je bio jedan od prvih koji je ponudio upravo to, a model UltraWide 34UM95 je interesantan monitor sa 21:9 formatom slike i veoma zanimljivom specifikacijom. Imajući u vidu cenu koja je četvorocifrena, kao i set dostupnih opcija, jasno je da ovakav monitor neće baš biti izbor prosečnih korisnika, već onih kojima treba što veća radna površina (posebno po horizontali), uz impresivnu sliku koju pruža IPS panel.

Ključne karakteristike

  • UltraWide format slike, fantastična QHD rezolucija
  • Odličan kvalitet slike
  • 4-Screen Split, slika sa dva izvora

Utisak kvare

  • Samo tilt podešavanje ugla nagiba

Specifikacija

  • Dijagonala: 34" LED UltraWide 21:9
  • Rezolucija : QHD 3440 x 1440 piksela
  • Osvetljenje : 320cd/m2
  • Kontrast : DFC 5.000.000:1, statički 1000:1
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178/178°
  • Ulaz : 2x HDMI, DisplayPort, 2x Thunderbolt, 3.5mm audio out, 3x USB
  • Dodatno: Tilt podešavanje položaja, VESA mount (100x100mm) kompatibilan, 2x 7W zvučnici

LG 21:9 ULTRAWIDE 34UM95

Kao monitor dijagonale od 34", jasno je da treba odvojiti dosta prostora na stolu, konkretno 829.9 x 82.9 x 379.8mm (monitor sa postoljem). Srećom, tu je i mogućnost da se montira na zid pomoću posebnog nosača (koji se zasebno kupuje, naravno), pošto imamo Vesa mount podršku (100x100mm). LG se definitivno dosta potrudio oko dizajna ovog monitora, sa tankom, svega par milimetara širokim okvirom (koji se praktično vidi samo sa donje strane ekrana), i metalik finišom zadnje strane i postolja. Kada smo kod postolja, iako možda ne uliva baš mnogo poverenja kada je u pitanju stabiulnost (jednostavno deluje veoma krhko), ipak radi posao odlično i nema nikakvih problema da monitor stoji bez da se klima ili pomera kada to nije poželjno. Sa druge strane, i dalje sem tilt podešavanja nema nikakvih drugih mogućnosti da se prilagodi položaju korisnika. Napajanje je eksterno, što je i jedan od razloga kako je kućište ostalo tako tanko, uprkos integrisanim zvučnicima od po 7W snage.

Vrlo je interesantan izbor konektora, pošto je ovo jedan od prvih modela monitora (van Apple modela) koji dolazi sa Thunderbolt interfejsom. Dodatno, imamo i ulazni USB porti i tri izlazna konektora. Ostatak opcija čine jedan DisplayPort i dva HDMI-ja, a mala napomena je i ta da pošto je HDMI 1.4a verzije, neće moći da izguraju 60HZ-a u native rezoluciji monitora, dok DisplayPort naravno sa tim nema nikakvih problema. Proizvođač se odlučio za 8-bitni IPS panel koji prikazuje stvarno fantastičnu sliku, a kao i uvek, za najbolje rezultate se preporučuje hardverska kalibracija. U fabričkom stanju smo primetili malo pojačanu plavu boju (što je prilično česta pojava), no i tako je slika prilično impresivna. Ekran je anti-glare finiša sa 3H coating-om, tako da neće biti previše refleksije svetlosti. Sve kontrole monitora su smeštene ispod donje ivice okvira, u vidu malog džojstika koji je vrlo jednostavan za korišćenje. Meni je identičan onom koji smo videli kod ostalih modela iz ove serije, i snalaženje i podešavanje neće biti ni malo problematično. Dimenzije ekrana naravno omogućavaju da se istovremeno otvori više prozora, a tu je i 4-Way Split opcija gde se radna površina može deliti tako da se maksimalno iskoristi, a posebno ističemo to da se istovremeno na ekran može dovesti signal sa dva izvora.

Rezime

Ovaj monitor je dobar primer u kom smeru idu modeli namenjeni onima čiji posao zahteva veliku radnu površinu, bez obzira da li je u pitanju tabelarni pregled podataka ili obrada slika i videa. U svakom slučaju, ovo je monitor koji kod nas u ovom trenutku i nema konkurenciju, ali to ne znači da nema šta da ponudi, naprotiv. Vrhunska slika koja je dobar pokazatelj koliko je IPS panel ispred TN proseka, i koja se hardverskom kalibracijom može podići još za koji stepenik. Jednostavno rečeno, ako je QHD rezolucija ono što tražite, a 21:9 format slike poželjan, u ovom trenutku ne postoji bolji izbor.

Conclusion

This monitor is a good example of a destiny of the models intended for those whose job requires a large work surface, regardless of whether we are talking about data tables or image/video processing. In any case, this monitor currently has no competition on the local market, but that does not mean it has nothing to offer, on the contrary. Superb picture is a good indicator of how much the IPS panels are above the TN average and the hardware calibration provides even further improvements. Simply put, if a QHD resolution is what you are looking for, and 21:9 aspect ratio is desirable, there is no better choice currently.

Testirani proizvod je uzorak.

LG ustupio: LG 21:9 ULTRAWIDE 34UM95
Prodaja: lge.rs, pinsoft.com, ctcomputers.rs