LogiLink USB3.0 Quickport

Docking stanica za hard diskove. Koristi se USB 3.0 interfejs, a podržani su svi aktuelni SATA hard diskovi 2.5" i 3.5" formata, uključujući i SSD modele. Jednostavan za korišćenje i sa dobrom cenom, ovaj dock svakako zaslužuje preporuku.

Još jedna od brojnih LogiLink periferija je našla put do našeg stola i ovoga puta je to docking station za hard diskove. Naravno, ovo nije prvi put da se srećemo za ovakvim dockom, ali kako je ovaj proizvođač tek od nedavno dostupan na našem tržištu, biće interesantno videti šta nudi za uloženi novac. Uloga ovakvih periferija je da maksimalno olakšaju priključivanje diskova na sistem, bez otvaranja kućišta i petljanja sa kablovima. Do sada, to su bili USB 2.0 modeli kod kojih je jedini problem bio to što je prenos podataka bio ograničen ovim interfejsom, dok sada dobijamo novi USB 3.0 interfejs koji pomera tu granicu na teoretskih 5Gbps, odnosno u praksi oko 3x brže u odnosu na USB 2.0.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • USB 3.0
  • Podrška za 2.5" i 3.5" SATA hard diskove

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5"/3.5" SATA
  • Interfejs: USB 3.0

LogiLink USB3.0 Quickport

Ovaj docking station je prilično kompaktnih dimenzija, sa bazom koja neće zauzeti puno prostora na stolu. Ovalnog je oblika, od sasvim solidne plastike u beloj i sivoj boji, sa vrlo diskretnom oznakom proizvođača sa gornje strane. Dock nije previše težak, taman onoliko koliko je potrebno da stoji na stolu bez opasnosti da se prevrne. Prateće pakovanje sadrži strujni punjač (12V/2A) i USB kabl, dakle sve ono što je potrebno da bi se dock odmah priključio na računar i počeo da koristi. Mala primedba ide na račun adaptera, koji je definitivno mogao biti i manjih dimenzija.

Sa gornje strane vidimo otvore za 2.5" i 3.5" diskove, Power taster za uključivanje i dve statusne diode (Power i Status). Poklopci su fiksirani sa jedne strane i prilikom ubacivanja diskova se otvaraju, a kada se disk izvadi, vraćaju se u početni položaj. Sa zadnje strane su konektor za napajanje i USB port. Ovaj dock podržava SATA diskove u 2.5" i 3.5" formatu, do treće generacije i 6TB kapaciteta, dakle sve aktuelne modele, uključujući i SSD-ove. Kako je u pitanju USB periferija, potrebno je samo malo sačekati prilikom prvog priključivanja na računar da sistem prepozna i instalira, posle čega može da počne da se

Rezime

U startu, USB 3.0 je osetno brži od USB 2.0 i brojke u praksi kažu da je razlika oko 3x u koristi novijeg standarda. I u ovom slučaju, to nije brže od onoga što sami diskovi mogu da postignu, ali će dosta skratiti vreme potrebno za kopiranje fajlova sa i na disk. Ono što je bitno je da je ovaj dock kompatibilan sa svim aktuelnim operativnim sistemima, kao i sa svim hard diskovima koji se trenutno koriste. Dobar, praktičan gadget za one koji često instaliraju diskove, pa im je potreban što jednostavniji način da im pristupe.

Conclusion

USB 3.0 is significantly faster than USB 2.0, up to three times. However, it is not faster than what the drives can achieve, but will shorten the time needed to copy files to and from disk. This dock is compatible with all current operating systems, as well as with all hard disks that are currently used. This is a good, practical gadget for those who frequently install disks, so they need a simple way to access them.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: LogiLink USB3.0 Quickport
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs