Mad Catz Cyborg S.T.R.I.K.E. 5

Mlađi brat popularne S.T.R.I.K.E. 7 tastature koju smo već mogli da vidimo, model sa oznakom 5 je nešto svedenijih funkcija, stim što je i dalje većina bitnih stvari zadržana: modularni dizajn, vrhunski kvalitet izrade, odlična funkcionalnost. I dalje je tu prilično visoka cena kao i činjenica da nema mehaničkih prekidača.

Za Mad Catz su već sigurno svi čuli, a radi se o prilično poznatom proizvođaču igračkih periferija koji je od pre par godina postao i vlasnik Saitek-a, čiji su igrački kontroleri svakako među najpoznatijima. Već smo imali priliku da se upoznamo sa sjajnom Mad Catz Cyborg S.T.R.I.K.E 7, i sada ćemo videli nešto svedeniju verziju koja nosi oznaku Cyborg S.T.R.I.K.E 5. I dalje se radi o stvarno impresivnoj periferiji koja je namenjena profi igračima i onima koji mogu da je priušte, o čemu govori cena od oko 300€. Iako jeste jeftinija od Mad Catz Cyborg S.T.R.I.K.E 7 modela, i dalje je to cifra oko koje će se zamisliti i oni kojima novac ne predstavlja problem.

Ključne karakteristike

  • Modularni dizajn, 5 odvojenih delova
  • Odličan kvalitet izrade
  • Funkcionalan dizajn
  • Nešto manji OLED Displej

Utisak kvare

  • Ne koristi mehaničke prekidače
  • I dalje visoka cena

Specifikacija

  • Interfejs: USB
  • Dodatno: kontrolni modul, E.Y.E. OLED displej
  • Naslon za šake: 3-Part Active Palm Rest and Two Wrist Rests

Mad Catz Cyborg S.T.R.I.K.E. 5

Dizajn je prilično prepoznatljiv, i ko god da je video model S.T.R.I.K.E. 7 će lako pronaći sve delove tastature. U pitanju je modularna konstrukcija sa pet različitih delova, kao i dva posebna naslona za šake napred. Ideja je da korisnik sam rasporedi delove i sastavi tastaturu onako kako mu je najzgodnije, gde se pomoću jednostavnih metalnih šina delovi lako spajaju i razdvajaju. Sama tastatura ima dva dela: regularne tastere i numerički deo gde se nalaze i kursorski tasteri. Nije loše pomenuti da ukupno postoji čak 21 makro taster, čije je programiranje prilično jednostavno i brzo. Sa gornje strane se (na oba dela tastature) kači takozvani E.Y.E panel koji na sebi sadrži i mali ali funkcionalan OLED displej, a koji inače sadrži kontrole multimedije, osvetljenja, makro tastere i druge funkcije koje treba imati na dohvat ruke. Dodatno, tu su i 3.5mm konektori za mikrofon i slušalice.

Imamo još jedan deo koji se zove Function Strip, koji ima i sam četiri dodatna makro tastera, a koji se kači sa leve bočne strane bilo koje od tastatura. Dodatno, imamo dva odvojiva naslona za šake, kao i Palm Rest čija se visina može podešavati i koji od kontrola ima scroll točkić i dodatni taster. Svi kablovi su kvalitetni i presvučeni zaštitnim omotačem, a za vezu sa računarom se koristi naravno USB interfejs. Već smo pomenuli da tastatura ima pozadinsko osvetljenje čija se boja i efekti mogu podešavati, ili isključiti ako je tako poželjnije. Ono što moramo pomenuti je da se ne koriste mehanički prekidači, već membrana koja pruža nešto veći otpor, imitirajući mehaničke prekidače, ali bez buke koji oni stvaraju. Ipak, po ovoj ceni je zaista logično očekivati kvalitetne mehaničke prekidače i to je definitivno najveća zamerka koju imamo kada je ova tastatura u pitanju.

Rezime

Iako je displej koji je na raspolaganju prilično mali, dostupne su očekivane funkcije koje smo videli i kod starijeg brata: sat, tajmer, kontrola jačine zvuka i mikrofona, kontrola jačine pozadinskog osvetljenja. Softver za podešavanje funkcija tastature je sjajan i to je stvarno dobar primer kako bi stvari trebale da funkcionišu, intuitivan i brz, sa jasno vizuelno označenim delovima. Zbog svega viđenog, teško da može da izostane preporuka za ovu tastaturu, mada ostaje primedba da bi zaista po ovoj ceni morao doći full set mehaničkih tastera odnosno prekidača. Cena je i dalje visoka, iako je osetno niža od S.T.R.I.K.E. 7 modela, tako da će vrlo verovatno ipak ostati van dometa prosečnih kupaca.

Conclusion

Although the display is small, the expected features we saw in the previous model are provided: clock, timer, and microphone and volume control, backlight control. The software for adjusting the functions of keyboard is great and it is a good example of how things should function, it is intuitive and fast with visually clearly marked sections. We do recommend this keyboard; however, at this price we expected a full set of mechanical keys. The price is high, although it is considerably lower than the price of S.T.R.I.K.E. 7 models, so it will probably remain out of range of the average customers.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 285€

PRO NET SYSTEM d.o.o. ustupio: Mad Catz Cyborg S.T.R.I.K.E. 5
maloprodaja: Save Kovačevića ulica 2. 2a, 011/3317982
zvanični sajt: start-play.info