Mala i srednja preduzeća više veruju bezbednosnim kompanijama kada je u pitanju sigurnost

IT bezbednost malih i srednjih preduzeća bila je jedna od ključnih tema na godišnjem Cyber Security vikendu koji je organizovala kompanija Kaspersky Lab. Kompanija je na Malti, u periodu između 20. i 23. oktobra, predstavila svoje poslednje istraživanje koje ukazuje na to sa kojim pretnjama se suočavaju mala i srednja preduzeća, kao i na koji način prevazilaze jaz između manjih budžeta za IT bezbednosni sektor i ograničene stručnosti. Sigurnost kao usluga (SaaS) bi mogla da bude odgovor, s obzirom na to da 40 odsto ovih preduzeća u Evropi teži da prepusti IT infrastrukturu stručnijim licima, kao što su bezbednosne kompanije.

„U poslednje vreme, sve veći broj malih i srednjih preduzeća počelo je da shvata značaj sajber bezbednosti, ali i ozbiljnost sajber pretnji kao što je ransomware, kao i gubitka podataka putem mobilnih uređaja. Male ogranizacije često nemaju dovoljno stručne kadrove, kao ni vremena, da upravljaju svojom IT bezbednošću. Zato bi trebalo da odaberu rešenje koje je kreirano za njihove potrebe, kao što je Kaspersky Endpoint Security Cloud, ali i da prepuste specijalizovanim provajderima svoju IT sajber bezbednost”, izjavio je Sergej Martsinkjan (Sergey Martsynkyan), viši marketing menadžer za B2B proizvode u kompaniji Kaspersky Lab.

Kompanija Kaspersky Lab je tokom 2016. godine, u saradnji sa kompanijom B2B International, sprovela godišnju anketu na svetskom nivou koja je obuhvatila više od 4.000 predstavnika kompanija iz 25 zemalja. Finalni izveštaj, pod nazivom The Evolving Role of SaaS and IT Outsourcing in SMB IT Security’, pokazao je da su glavni sajber bezbednosni incidenti sa kojima su se u toku jedne godine susretala mala i srednja preduzeća bili sledeći: virusi i malveri koji su prouzrokovali gubitak produktivnosti (38,9 odsto), neadekvatna upotreba IT sredstava od strane zaposlenih (34,6 odsto), kao i fizički gubitak uređaja sa kompanijskim podacima (28,5 odsto). U isto vreme, najveća briga malih i srednjih kompanija su i dalje malver virusi, naročito ransomware, ciljani napadi, ,,fišing” i druge tehnike koje uključuju socijalni inženjering i druge prethodno nepoznate ranjivosti.

Istraživanje je takođe pokazalo da pojedinačni sajber bezbednosni napad u proseku košta mala i srednja preduzeća oko 86,500 američkih dolara. Trošak oporavka se značajno povećava u zavisnosti od vremena otkrivanja incidenta. Mala i srednja preduzeća često plaćaju i 44 odsto veću sumu kako bi se oporavili od napada koji je otkriven nedelju dana posle njegovog početka, u odnosu na one koji napad uoče istog dana. Takođe, 40 odsto malih i srednjih preduzeća u Evropi, koja su učestvovala u istraživanju, smatraju da nemaju dovoljan uvid u pretnje sa kojima se suočava korporativni svet, kao i da ne poseduju dovoljno znanja o tim pretnjama. U ovakvim uslovima, sve više malih i srednjih preduzeća prepušta svoju sajber bezbednost IT bezbednosnim kompanijama (62 odsto), dok neki od njih (18 odsto) planiraju to da učine u bližoj budućnosti.

Za više informacija, pročitajte izveštaj The Evolving Role of SaaS and IT Outsourcing in SMB IT Security’, kao informacije sa platforme Kaspersky Cloud za mala i srednja preduzeća, koje su dostupne na stranici https://cloud.kaspersky.com/.