Microsoft izazov za bezbedniji internet

Na dan obeležavanja sigurnijeg interneta kompanija Microsoft ukazuje korisnicima širom sveta da praktikovanjem principa kulture ponašanja čine internet bezbednijim mestom za komunikaciju i online interakciju.

Microsoft

Novo globalno istraživanje koje je Microsoft sproveo, kao jedan od osnovnih zaključaka iznosi da su korisnici bitno zabrinuti zbog načina na koji se interakcije odvijaju na internetu i da veruju da će se rizici istih povećavati u budućnosti. Pored apela da se primenjuje međusobno poštovanje u online interakcijama, Microsoft je formirao i Indeks kulture ponašanja na internetu – novo merilo bezbednosti korisnika interneta i njihove izloženosti riziku.

Microsoft

Rezultati istraživanja pokazuju da je među pet najčešćih online rizika: neželjeni kontakt, zlobno tretiranje, trolovanje, primanje neželjenih poruka seksualnog sadržaja, i online maltretiranje. Dva od tri ispitanika su prijavila da su bili žrtve bar jednog od navedenih rizika online interakcija, a taj procenat je narastao na 78% kada su učesnici pored ličnih, navodili i iskustva svojih prijatelja ili članova porodice. Ono što takođe zabrinjava je i procenat ispitanika, čak 62%, koji nisu sigurni ili nisu znali kome treba da se obrate za pomoć u slučaju da se susretnu sa online rizicima.

U želji da se međusobno poštovanje i razumevanje postave kao standardi online komuniciranja, na Dan sigurnijeg interneta Microsoft je pokrenuo Izazov kulture ponašanja na internetu.

Za više informacija o rizicima interakcija na internetu, kao i o načinu na koji ih možete sprečiti i izbeći, pogledajte blog post, Žaklin Bušer, glavnog oficira za online bezbednost u Microsoftu.