Mobilni reklamni Trojanci postali su glavni mobilni malver tokom 2016.

U poređenju sa 2015, tokom 2016. godine broj detektovanih mobilnih zlonamernih programa porastao je skoro trostruko – sa ukupnom brojkom od 8,5 miliona zlonamernih programa čije je instaliranje indentifikovano. Ovo znači da se, za samo godinu dana, procenat zlonamernih programa koji su pušteni u proteklih 11 godina (15.77 miliona u periodu 2004 – 2015) povećao za 50 odsto. Vodeći su bili reklamni trojanci koji sada čine čak 16 od 20 zlonamernih programa, dok su u 2015. godini činili 12. Ovo su godišnji izveštaji kompanije Kaspersky Lab za Mobilnu Virusologiju (Mobile Virusology), koji takođe ističu i evoluciju trojanca u mobilnom bankingu. Specijalni agenti iz Interpolovog svetskog kompleksa za inovacije takođe su doprineli izveštaju o analizi mobilnih zlonamernih programa na Dark Webu.

U 2016, na osnovu proizvoda za mobilnu bezbednost kompanije Kaspersky Lab zaključeno je sledeće:

  • Skoro 40 miliona pokušaja „napada” mobilnim malverom, kod više od 4 miliona korisnika koji su zaštitili uređaje android zaštitom (nasuprot 2,6 miliona u 2015. godini)

  • Više od 260 000 detektovanih instaliranih paketa mobilnih ransomware trojanaca za mobilni otkup (povećanje od skoro 8,5 puta, iz godinu u godinu)

  • Više od 153 000 jedinstvenih korisnika je bilo targirano mobilnim ransomware-om (povećanje od 1,6 puta u poređenju sa 2015. godinom)

  • Detektovano je više od 128 000 mobilnih banking trojanaca (skoro 1,6 puta više nego u 2015. godini))

Reklamni Trojanac: Da li je Vaš uređaj već rutovan?

Ovi trojanci su u mogućnosti da zarobe prava rutovanja, dozvoljavajući pretnji ne samo da agresivno prikazuje oglase na zaraženom uređaju, često ga praveći nemogućim za korišćenje, ali takođe da se tako instaliraju i druge aplikacije. Ovi trojanci mogu da kupe aplikacije na Google Play-u. U mnogim slučajevima trojanci su bili u mogućnosti da iskoriste ranije zakrpljene ranjivosti jer korisnik nije instalirao nanovije apdejte.

Dalje, ovi zlikovci istovremeno instliraju svoje module u sistemsku direktivu, što čini njihovo uklanjanje sa zaraženog uređaja izuzetno teškim. Neki reklamirani trojanci mogu da zaraze čak i fotografije koje su izbrisane i imaju mogućnost obnavljanja čime rešenje problema postaje gotovo nemoguće čak iako bi se uređaj vratio na fabrička podešavanja.

Predstavnici klase zlonamernih softvera su konstantno prisutni na zvaničnoj Google Play app prodavnici, na primer, pretvarajući se da su vodiči za Pokemon GO. U ovom slučaju, aplikacija je bila skinuta više od 500 000 puta, i prepoznata je kao Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad.

Mobilni banking Trojanac: Pretnja ogromnih razmera

  • U 2016. godini je više od 305.000 korisnika u 164 zemlje bilo napadnuto omobilnim banking Trojancem, u poređenju sa više od 56.000 korisnika u 137 zemalje prethodne godine.

  • Rusija, Australija i Ukrajina su prve tri zemlje po procentu broja korisnika koje je trojanac napao u mobilnom bankigu u poređenju sa svim korisnicima koji su bili ugroženi.

Mobilni banking Trojanac je nastavio da se razvija tokom godine. Mnogi od njih su uspeli da nađu rešenje i da zaobiđu nove mehanizme android sigurnosti i mogli su da nastave da kradu informacije korisnika sa najnovijih verzija operativnih sistema. U isto vreme, oni koji razvijaju mobilni banking Trojanac neprestano poboljšavaju svoje kreacije novim sposobnostima. Na primer, Marčer porodica, kao dodatak u pokušaju sprečavanja preklapanja koja se dešavaju u bankarskim aplikacijama, preusmerava korisnike sa sajtova finansijskih institucija na sajtove lažnih kompanija.