Moć i Integritet rešenja Kaspersky Endpoint Security for Business potvrđen kroz “Common Criteria” sertifikat

Rešenje Kaspersky Endpoint Security za Windows – osnovni deo rešenja Kaspersky Endpoint Security for Business – zvanično je sertifikovano nakon ispunjenja “Zajedničkih kriterijuma koji se koriste pri evaluaciji bezbednosti informacionih tehnologija (CC).” Radi se o međunarodnom standardu za potvrdu kompjuterske bezbednosti. Priznat u 32 zemlje, ovaj sertifikat predstavlja odraz kvaliteta proizvoda, integriteta koda ali i ekspertize kompanije Kaspersky Lab kada govorimo o zaštiti klijenata.

Uz pretpostavku više od polovine (57 odsto) svih kompanija da će njihova sajber bezbednost u nekom trenutku biti kompromitovana, ona nastavlja da bude od velike važnosti i to kako za javni, tako i za privatni sektor. Iz tog razloga je od vitalne važnosti da kompanije dobiju osiguranje da će najbolji proizvodi biti iskorišćeni u cilju zaštite njihovih poverljivih podataka i sistema. CC sertifikat je globalno priznat od strane državnih organa i organizacija, kao i ministarstava. Sertifikat donosi odgovornost za bezbednost svih potpisnika, što zapravo predstavlja vredan pokazatelj kvaliteta i doslednosti.

Proizvodi kompanije Kaspersky Lab do sada su sertifikovani za EAL 2+ nivo sigurnosti, koji je priznat od strane svih zemalja potpisnika širom sveta. Sertifikacija je sprovedena od strane nezavisne Španske laboratorije za evaluaciju i odobrena od strane sertifikacionog tela Španije. Izdata potvrda o sertifikaciji potvrđuje sposobnost rešenja Kaspersky Endpoint Security za Windows da obezbedi pouzdanu enkripciju za podatke o uređaju, uključujući korisničke podatke i podatke o operativnom sistemu, zajedno sa antimalverom i funkcijom kontrole pristupa.

Enkripcija podataka je od velike važnosti za kompanije u odnosu na predstojeću GDPR regulaciju koja zahteva od kompanija da osiguraju transparentnost principa po kojima se vrši obrada i zaštita podataka. Enkripcija koju koristi kompanija Kaspersky Lab (Kaspersky Lab Full Disk encryption), izgrađena na FIPS 140-3 sertifikovanoj tehnologiji, dozvoljava kompanijama da omoguće šifrovanje osetljivih podataka, nezavisno od načina na koji krajnji korisnik donosi odluku o tome koji će delovi biti šifrovani. Svi fajlovi koji se nalaze na hard disku će se automatski šifrovati i zaštititi lozinkom – ovo uključuje i privremene fajlove, koji često sadrži osetljive podatke.

“Veoma smo srećni zbog činjenice da smo dobili ovaj sertifikat. U poslednjih 20 godina bili smo posvećeni razvoju naših proizvoda do najvišeg mogućeg kvaliteta i ovakva potvrda zaista pokazuje moć našeg rešenja za krajnje korisnike”, izjavila je Nikita Švetsov (Nikita Shvetsov), šef tehnološkog sektora u kompaniji Kaspersky Lab. “Zajednički kriterijum” je jedan od najbolje poznatih načina da se potvrdi pouzdanost i otpornost na ranjivosti jednog bezbednosnog proizvoda. Ponosni smo što sa ovakvim priznanjem možemo dokazati pouzdanost našeg vodećeg korporativnog sajber bezbednosnog proizvoda.

Evaluacija CC standarda je obiman proces koji podrazumeva i definisanje bezbednosne funkcionalnosti uređaja, ispitivanje razvoja proizvoda i dokumentaciju njegove arhitekture, rigorozna nezavisna testiranja funkcionalnosti i analizu ranjivosti od strane akreditovane laboratorije. Rezultati sertifikacije se dalje ispituju od strane jednog od sertifikacionih tela i sertifikat se na kraju dodeljuje.

CC standard je usvojen od strane mnogobrojnih vladinih institucija širom sveta, kao što su National Cyber Security Centre u Velikoj Britaniji, Centro Criptológico Nacional (Španija), Agence Nationale de la Sécurité des Systèmes d'Information (Francuska), Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (Nemačka), The National Security Agency and the National Institute of Standards and Technology (SAD) i mnoge druge. Mnoge vladine organizacije poštuju ovaj standard kao jedan od zahteva kada je u pitanju nabavka bezbenosnih rešenja.

Trenutna lista zemalja potpisnica, kao i detaljnije informacije o zajedničkom prepoznavanju možete pronaći na SOGIS portalu na https://www.sogisportal.eu, kao i Common Criteria portalu na http://www.commoncriteriaportal.org.