MSI GeForce GTX 670

Iako je predstavljena još 2012. godine, GTX 670 je i dalje prilično aktuelan model koji odnosom cene i performansi provlači solidan broj kupaca. MSI verzija dolazi sa fabričkim overklokom GPU-a, tako da se dobijaju nešto bolje performanse u odnosu na prosek.

Za NVIDIA GTX 680 grafiku su mnogi već čuli, a NVIDIA je korišćenjem dobro proverenog recepta lako kreirala još jedan model. U pitanju je GPU GK104 kome je isključena jedna Streaming Multiprocessor (SMX) jedinica, uz naravno i povoljniju cenu u odnosu na GTX 680. Iako je ova kartica predstavljena još 2012. godine, i dalje se dobro drži, mada se u međuvremenu pojavilo dosta novijih modela. MSI u ponudi ima više modela baziranih na ovoj platformi, a iako ovde nemamo u nikakvu OC oznaku, ipak nije loše znati da dolazi sa malo podignutim taktom procesora u odnosu na fabričku verziju. Još jedna bitna stvar, a to je da ovaj MSI model predstavlja i jednu od najjeftinijih GTX 670 kartica na tržištu.

Ključne karakteristike

  • I dalje veoma dobar izbor za igrače
  • Odnos cena/performanse
  • Dosta tiha

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 965MHz (1045MHz Boost)
  • Memorija: 2GB GDDR5 na 6008MHz (256-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11 podrška, CUDA

MSI GeForce GTX 670

Ova MSI grafička kartica je praktično identična referentnom fabričkom modelu. Dimenzije su 242x111x38 mm a težina malo ispod 600g, a kako je u pitanju dual-slot varijanta, treba na vreme razmišljati i o kućištu. Kada malo bolje zagledamo, vidimo da je je PCB kraći od same kartice, što samo znači da je hladnjak povećih dimenzija, što i je obično jedan od preduslova dobrog hlađenja. Kao i kod modela GTX 680, i ovde se koristi isti ventilator tunnel tipa, koji radi solidno tiho i što je još bitnije, sav topao vazduh gura van kućišta kroz zadnji deo kartice. Kod ovog modela nema nikakvih detalja osim MSI oznake na ventilatoru i gornjem delu hladnjaka, tako da kartica deluje pomalo neugledno. U pakovanju pored uobičajenih stvari kao što su drajveri i korisničko u uputstvo, stižu i dva naponska adaptera i jedan DVI na D-Sub adapter.

Kartica na sebi ima SLI konektore, stim što za razliku od GTX 680 ne podržava 4-Way SLI mod, već samo 2-Way i 3-Way, no to teško da će iko navesti kao veliku zamerku. TDP kartice je 141W, što znači da je potrebno obezbediti dodatne konektore za napajanje, u ovom slučaju dva 6-pinska konektora. Kao što smo već i pomenuli, kod ovog modela je isključen jedna SMX jedinica, za ukupno 7 aktivnih, što znači ukupno 1344 CUDA procesora, 112 jedinica za teksturu i 32 ROP jedinice. Fabrička verzija GTX 670 ima radni takt GPU-a na 915MHz i Boost na 980MHz, dok MSI kartica ima podignut osnovni takt na 965MHz uz Boost do 1045MHz, i to funkcioniše sasvim dobro i bez nekog posebnog sistema hlađenja. Kartica je opremljena sa 2GB GDDR5 memorije koja koristi 256-bitni interfejs, uz efektivno 6008MHz, dakle isto kao kod modela GTX 680.

Na narednoj stranici možete pogledati kako se kartica ponaša u ostalim testovima.

Iako je predstavljena još 2012. godine, GTX 670 je i dalje prilično aktuelan model koji odnosom cene i performansi provlači solidan broj kupaca. MSI verzija dolazi sa fabričkim overklokom GPU-a, tako da se dobijaju nešto bolje performanse u odnosu na prosek.