MSI R9 280X Gaming 3G Twin Frozr

Još jedna od R9 280X grafičkih kartica koja odstupa od fabričkog dizajna, sa umerenim startnim overklokom i potpuno custom sistemom hlađenja. Radi solidno tiho i ima dosta dobre performanse koje će potpuno opravdati investiciju.

Do sada su se već svi upoznali sa novom AMD ponudom kada su grafičke kartice u pitanju, tako da sada možemo porediti različite verzije kartica koje polako stižu na tržište. Jedna od verovatno interesantnijih (ponajviše zbog cene) je svakako R9 280X, čija je cena oko 300€, što je i više nego dobro za karticu ovih performansi. Poznato je već da nije cela nova serija grafike dobila i nove GPU-ove, a R9 280X spada u modele koji su u stvari samo takozvani re-brand, odnosno kartica koja koristi već dobro poznati Tahiti čip u XTL verziji. Naravno, nije baš sve isto kao kod modela prethodne generacije sa ovim čipom, posebno pošto se u ovom slučaju radi o MSI verziji iz Gaming serije, što znači fabrički overklok kao i Twin Frozr custom sistem hlađenja.

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse
  • Fabrički overklok
  • Odličan sistem hlađenja, Twin Frozr

Utisak kvare

  • Izostala je podrška za TrueAudio

Specifikacija

  • Procesor: 1000/Boost:1000-1050MHz MHz Core Clock
  • Memorija: 3GB GDDR5 na 6000MHz (384-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: DVI, HDMI, 2x Mini DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

MSI R9 280X Gaming 3G Twin Frozr

Kartica dolazi u prepoznatljivom formatu, dužine 27cm i dual-slot dizajna, sa Twin Frozr sistemom hlađenja koji nam je već dobro poznat od ranije. Primećujemo da proizvođač nije u ovom slučaju instalirao backplate, te da je PCB vidljiv, a odatle možemo da zaključimo i da se definitivno ne radi o referentnoj verziji, već o custom MSI rešenju. Sam oklop hlađenja nije previše masivan i ne pokriva puno, a tu su odmah i dva poveća ventilatora koja rade prilično tiho. Aluminijumski hladnjak jeste masivan, sa dosta gusto raspoređenih rebara, a ispod njega je i poseban aluminijumski oklop koji pokriva elemente sa kartice koje treba dodatno ohladiti (memoriju i VRM sekciju). Sistem hlađenja ima pet heat-pipe cevi, od kojih je jedna malo većeg prečnika u odnosu na ostale.

TDP kartice je deklarisan na 250W, stim što kartica pod maksimalnim opterećenjem vuče oko 230W, zbog čega je bilo i neophodno da dobije po jedan 6-pinski i 8-pinski dodatni konektor za napajanje (što je dovoljno za čak 375W opterećenja). CrossFire konektora ima dva, što znači da se maksimalno mogu povezati četiri ovakve kartice. Kao što smo i očekivali, postoji i jedan prekidač za menjanje BIOS-a, a kartica je u startu opremljena sa dva BIOS-a, za slučaj da nešto pođe naopako u OC eksperimentima. Ono što nam je bilo zanimljivo je da kartica ima tri režima rada: Silent, Gaming i OC. U sva tri režima je osnovni takt procesora 1000MHz, dok je Boost frekvencija od 1000MHz do 1050MHz za OC profil, što istini za volju i nije veliko odstupanje od referentne varijante, uz memoriju koja radi na 384-bitnom interfejsu i efektivnom kloku od 6000MHz.

Još jedna od R9 280X grafičkih kartica koja odstupa od fabričkog dizajna, sa umerenim startnim overklokom i potpuno custom sistemom hlađenja. Radi solidno tiho i ima dosta dobre performanse koje će potpuno opravdati investiciju.