Najava konferencije Uloga informacionih i komunikacionih tehnologija u razvoju inkluzivnog društva za osobe sa invaliditetom

Beograd je domaćin prve međunarodne konferencije posvećene ulozi informacionih tehnologija u inkluziji osoba sa invaliditetom.

Zvanično press saopštenje

Beograd će biti domaćin prve Međunarodne konferencije pod naslovom ULOGA INFORMACIONIH I KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA U RAZVOJU INKLUZIVNOG DRUŠTVA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM koja će biti održana u Beogradu 8. i 9. oktobra 2015. godine u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15, Beograd sa početkom u 9:30 sati

Konferenciju organizuje najstarija međunarodna organizacija- Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Proformom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Primanje i slanje informacija, praćenje TV i radio programa, učestvovanje u svakodnevnim društvenim aktivnostima, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, profesionalnu afirmaciju, učešće u kulturnim aktivnostima za osobe sa invaliditetom je često težak i neostvariv zadatak. Ovo su razlozi da se informacione i komunikacione tehnologije uključe u obezbeđivanje adekvatnog načina rešavanja problema pristupačnosti institucija i usluga javnog sektora osobama sa invaliditetom. Osnovni cilj Konferencije je da definiše jaz između međunarodnih i domaćih zakonodavnih normi i trenutnog stanja i definiše upotrebu informacionih i komunikacionih tehnologija u premošćavanju ovog jaza. Takođe, cilj je istražiti karakteristike i ulogu IKT u stvaranju inkluzivnog društva uz primenu univerzalnog dizajna i univerzalnog pristupa u cilju omogućavanja korišćenja usluga što većem broju korisnika.

Učesnici konferencije će, u vidu zaključaka, dati regionalni doprinos naporima međunarodne zajednice da se upotrebom IKT poboljša kvalitet života osoba sa invaliditetom.

Konferencija namerava da obezbedi platformu za otvorene dijaloge, saradnju i partnerstva u oblasti primene IKT za osobe sa invaliditetom između nadležnih institucija, stručne zajednice, industrije, sredstava javnog informisanja, regionalnih i međunarodnih agencija i organizacija osoba sa invaliditetom.

Za sve dodatne informacije, molimo Vas kontaktirajte info@proforma.rs, ili +381 63 88 01149.

Zadovoljstvo nam je što ćemo biti domaćini prve međunarodne Konferencije o ulozi informacionih i komunikacionih tehnologija u razvoju inkluzivnog društva, u Beogradu 8. i 9. oktobra 2015. godine i što ćemo se zajedno pobrinuti da naš region učestvuje u stvaranju inkluzivnog društva.