Najpristupačnija ulaznica u svet 1440p gaminga

Ako se nešto može činjenično potvrditi, jeste da je AMD-ova „Polaris“ grafička arhitektura jedna od najuspešnijih koje je kompanija lansirala u poslednjih deset godina. Prvi GPU-ovi zasnovani na AMD Polaris arhitekturi su bili lansirani sredinom, sada već daleke 2016 godine. „Polaris 10“ je našao svoje mesto u Radeon RX 480 grafičkoj kartici. Bio je to prvi AMD-ov procesor proizveden u 14nm tehnologiji i sa svojih 36 izvršnih jedinica, glavni fokus mu je bio da za tada neviđenu sumu od 200-250 USD, donese puno VR iskustvo. Uprkos relativno niskoj radnoj frekvenciji od 1266 MHz, koja je u kombinaciji sa 2304 Stream procesora davala ukupnu procesorsku snagu od 5.8 TFLOPsa, Polaris 10 je uspevao da pruži minimum VR iskustva koje je u datom momentu bilo moguće sa postojećim VR uređajima.

AMD

Nešto malo manje od godinu dana kasnije, tačnije sredinom aprila 2017. AMD lansira „Polaris 20“ – osveženu i optimizovanu verziju istog čipa. Zahvaljujući napretku u proizvodnoj tehnologiji, AMD je uspeo da poveća radnu frekvenciju na 1340 MHz, sa dodatnim prostorom za overklokovanje. Skupa sa unapređenjima koje je u domenu softvera AMD uspeo da implementira u svoje drajvere, kao i dodatnim optimizacijama novih igara, Radeon RX 580 je doneo nekih desetak procenata ubrzanja u odnosu na svog prethodnika – Radeon RX 480. Nažalost, po Polaris 20, on stiže u momentu kada se zahuktava kripto-oluja. Ludnica „majnovanja“ podiže cenu Polaris grafičkih kartica u nebesa i van domašaja samih igrača. To se veoma loše odražava na prisustvo Radeon grafičkih kartica kod gejmera, koji se okreću slabijim, ali jeftinijim rešenjima iz zelenog tabora.

AMD

Kako je jesenas došlo do kraja rudarske groznice, stvorili su se uslovi da AMD lansira još jedan novi GPU. Koristeći proverenu Polaris arhitekturu i novi proizvodni proces od 12 nanometara, AMD je napravio poslednji Polaris čip – „Polaris 30“. Sam GPU je po specifikacijama identičan dvojici prethodnika iz 2016 i 2017 Dakle, tu su 36 procesorskih jedinica, odnosno 256bitna GDDR5 memorijska magistrala. Međutim, upotreba 12nm proizvodnog procesa je omogućila radne frekvencije od čak 1545 MHz, što u kombinaciji sa 2304 stream procesora daje procesorsku snagu od 7.1 TFLOPsa! To ubrzanje, je za istu cenu koštanja kao RX 480 kad se pojavio, donelo daleko bolje performanse, pogotovo u igrama koje su se pojavile u poslednje tri godine. Ne treba zaboraviti da je AMD tri godine optimizovao svoje drajvere, a da su programeri igara imali isto toliko vremena da nauče optimizovanje Polaris arhitekture, koja se u istom obliku nalazi i u Sony PS4 Pro konzoli.

AMD

Kombinacija optimizovanog procesa proizvodnje, bržeg GPU-a, optimizacije drajvera i optimizacije igara je rezultovala performansama koje možete videti u grafikonima. Poslednja iteracija Polaris arhitekture je ne samo brža od svog dalekog pretka – „Hawaii“ arhitekture unutar Radeon R9 290X kartice, već i „Fiji“ arhitekture unutar jedinstvene Radeon R9 Fury Nano kartice. Najmanje razlike postoje u starijim naslovima, koji koriste DirectX 11 grafički API.

AMD

Najveće, praktično dramatične, razlike se vide u igrama koje koriste DirectX12 i Vulkan grafičke API-e. Ovde govorimo o veoma komotnom 1440p60 igranju, na sve zastupljenijim i sve jeftinijim monitorima veće, 2560x1440 rezolucije u 60 Hz osvežavanja. Pri tome, treba naglasiti odličnu podršku koju Radeon RX 590 ima za AMD FreeSync tehnologiju, koja dolazi sa većinom današnjih igračkih monitora svih proizvođača. Ko nema monitor sa visokim osvežavanjem od 100 ili 144 Hz, zaista nema razloga da troši više para na grafičku u odnosu na Radeon RX 590, pogotovo uzevši u obzir da sve igre koje testiramo, testiramo u najvećim podešavanjima.

Što se tiče konkretnog modela Radeon RX 590 kartice, mi smo na testu imali najjačeg predstavnika kompanije XFX – model RX 590 „FatBoy“. Kao što mu ime samo kaže, ovaj model grafičke kartice krasi masivan rashladni sistem, koji je veoma efikasan i tih, a pri tome dovoljno moćan da obezbedi overklokovanje na čak 1600 MHz. Mi nismo overklokovali karticu, jer ta operacija drastično podiže potrošnju i zagrevanje, a bez preterano konstruktivnog uvećanja performansi.

AMD

AMD-ov Polaris GPU pokreće sve Appleove iMac računare. Pokreće Sony PlayStation 4 Pro, pokreće milione gaming PC-a i profesionalnih radnih stanica, kroz Radeon Pro WX seriju akceleratora. Nema dileme da je u pitanju jedan od najuspešnijih AMD-ovih GPU-ova, koji kroz svoju poslednju iteraciju u obliku Radeon RX 590 kartice omogućava PC igračima najjeftiniju ulaznicu u svet 1440p igranja, obezbeđujući performanse od minimalnih 60 sličica u sekundi, pri tako visokoj rezoluciji. Svakako, postoje i brže kartice za 1440p igranje, ali one shodno tome i koštaju mnogo više.