Neadekvatno upravljanje aplikacijama izlaže korisnike riziku od sajber napada

Digitalni „nered“ postao je jedan od ozbiljnih problema sa kojim se suočavaju korisnici, usled sve većeg broja aplikacija i velikog kapaciteta za skladištenje na njihovim uređajima. Međutim, loše održavanje aplikacija izlaže uređaje riziku od sajber napada. Novi izveštaj kompanije Kaspersky Lab otkriva razmere problema digitalnog „nereda“, sa kojim se suočavaju brojni korisnici širom sveta.

Kaspersky

Istraživanje je pokazalo da korisnici obično instaliraju 12 Android aplikacija svakog meseca, ali obrišu samo 10, što znači da na mesečnom nivou zapravo dodaju dve aplikacije na mobilni telefon. Budući da mobilni uređaji imaju sve više aplikacija, upravljanje njima je važno zbog sprečavanja pojave digitalnog „nereda“. Međutim, istraživanje je pokazalo da samo polovina korisnika (55 odsto) redovno osvežava sadržaj na uređaju i briše dokumenta i aplikacije koje ne koristi.

Kaspersky

Rezultati su deo novog izveštaja koji je sprovela kompanija Kaspersky Lab pod nazivom ,,Digitalni nered i njegove opasnosti". Istraživanje je bazirano na uvidima dobijenim pomoću jedinstvene kombinacije onlajn istraživanja u preko 17 zemalja, statističke analize sa Kaspersky bezbednosne mreže (KSN) i eksperimenta u performansama aplikacija koje su vršili interni ispitivači kompanije Kaspersky Lab.

Kaspersky

Gomilanje digitalnog sadržaja znači da je čišćenje i ažuriranje aplikacija sada važnije nego ikada, kako bi se sprečile opasnosti i rizici od malvera koji koriste ranjivosti aplikacija da prodru u sistem uređaja. Međutim, istraživanje je pokazalo da četvrtina korisnika (28 odsto) ažurira aplikacije samo kada su na to primorani, dok njih 10 odsto ni ne pokušava da ih ažurira.

Jedna od glavnih opasnosti leži u tome što aplikacije mogu da izlože korisničke podatke i uređaje riziku prilikom svakodnevnog korišćenja. Rezultati kompanije Kaspersky Lab pokazuju da je od 100 Android aplikacija kojima korisnici mogu da upravljaju (npr. instaliranje i brisanje), 83 nijh ima pristup osetljivim podacima korisnika, kao što su kontakti, poruke i privatne informacije, a neke od njih čak mogu pristupiti pozivima i SMS porukama.

Dodatni rezultati sa KSN-a pokazuju da aplikacije mogu da funkcionišu i bez dozvole korisnika. Prosečni korisnik ima 66 instaliranih aplikacija na svom Android uređaju. Prilikom testiranja reprezentativnog uzorka od 66 najpopularnijih Android aplikacija, njih 54 bilo je pokrenuto u pozadini, bez ikakve korisničke komande, što ima za posledicu potrošnju internet saobraćaja od 22Mb na dnevnom nivou.

Podešavanje aplikacija daje korisnicima određeni stepen kontrole nad informacijama kojima aplikacije mogu da pristupe. Međutim, istraživanje je pokazalo da samo 40 odsto ljudi ciljano podešava svaku aplikaciju na svom pametnom telefonu. Pored toga, samo 32 odsto njih može da odbije da instalira aplikaciju za mobilne uređaje ako nisu zadovoljni sadržajem ugovora o licenci.

Andrej Močola (Andrei Mochola), direktor sektora za odnose sa krajnjim potrošačima u kompaniji Kaspersky Lab izjavio je: “Korisnici izlažu uređaje i lične podatke bezbednosnim pretnjama time što ne preduzimaju jednostavane, ali suštinske bezbednosne mere, kao što su čišćenje i ažuriranje softvera i aplikacija, podešavanja i brisanje aplikacija koje više ne koriste. Gomilanje digitalnog „nereda“ na našim uređajima znači da u sve većoj meri zanemarujemo održavanje ovih aplikacija. Međutim, mi to radimo na sopstvenu štetu, jer nas to može izložiti velikom broju problema, kao što je otkazivanje uređaja, trajanja baterije ili malver infekcija.

Aplikacije imaju pristup nekim od najosetljivijih podataka i ličnim podacima koje imamo na našim uređajima, pri čemu korisnici često nisu ni svesni da aplikacije mogu da pristupe ovim podacima. Apelujemo na korisnike da „srede“ svoje digitalne uređaje. Baš kao što čista soba, bez nereda, unosi svežu energiju u vaš dom i život, na isti način oslobađanje prostora na računaru ili pametnom telefonu ima za posledicu stvaranje bezbednijeg i prijatnijeg korisničkog iskustva.

U cilju borbe protiv digitalnog „nereda“ i zaštite ličnih podataka, kompanija Kaspersky Lab savetuje korisnicima da preduzmu sledeće korake:

  • Čuvajte vaše informacije - odvojite vreme da proverite koje aplikacije na vašem uređaju imaju pristup poverljivim i osetljivim informacijama;

  • Redovno „čistite“ uređaje – odvojite vreme da uklonite nepotrebne informacije, kao i aplikacije koje više ne koristite;

  • Ažurirajte aplikacije i softver - redovno ažuriraje aplikacije i softver najnovijim veruzijama;

  • Koristite specijalizovan softver - Na primer, softver za čišćenje, kao što je softver koji je integrisan u vodeće bezbednosno rešenje kompanije Kaspersky Lab, skenira sve aplikacije instalirane na uređaju i označava one koje pretstavljaju potencijalni rizik.