Netis N600 DB USB WF-2151

Još jedan u nizu bežičnih adaptera za WiFi, ovoga puta USB adapter koji podržava rad na 2.4GHz i 5GHz. Ono zbog čega će sigurno biti interesantan je to što se antene mogu i zameniti ako budu potrebne neke jače.

Već smo videli razne modele USB Wireless adaptera, uključujući i jedan noviji Netis model, a na test je stigao i WF-2151, koji spada u Dual Band modele. Podržava 802.11n standard i radi na frekvencijama od 2.4GHz i 5GHz, uz maksimalan protok od 300Mbps + 300Mbps (otud i oznaka N600). Ono po čemu se model WF-2151 razlikuje od konkurencije jesu nešto snažnije antene koje se po potrebi mogu i menjati. To će najviše značiti onima koji inače imaju problema sa jačinom i prijemom signala.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • DualBand
  • 5dBi izmenjive antene

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4, 5GHzGHz, 300+300Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128-bit WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS
  • Dimenzije: 92.5 x 7 x 15mm

Netis N600 Wireless Dual Band USB Adapter WF-2151

Na prvi pogled vidimo da postoji velika sličnost po pitanju dizajna sa modelom WF-2150, pošto je kućište praktično identično, sa jednom bitno razlikom što ovde imamo dva bočna konektora za antene. Po izgledu,najviše nas podseća na neki od malo starijih USB flash diskova, od crne mat plastike. Kao što smo i očekivali, tu je poklopac ispod koga je USB konektor. Da bi pozicioniranje bilo maksimalno olakšano, tu je i kružno postolje sa konektorom sa gornje strane, sa fiksnim USB kablom dužine oko 1.8m.

Antene se priključuju sa bočnih strana i koriste se Dual-Band modeli od 5dBi, što znači da se u startu može očekivati nešto bolji kvalitet signala. Dodatno, ukoliko bude potrebno, možete instalirati i neke jače antene. Na adapteru imamo još i WPS tasteri i statusnu diodu. Prilikom prvog povezivanja na sistem je potrebno instalirati odgovarajuće drajvere koji se mogu preuzeti sa sajta proizvođača, a podržane su najpopularnije verzije Windows, Linux i MacOS operativnih sistema. Kao što smo i pretpostavljali, i u ovom slučaju imamo podršku za uobičajenu WPA i WEP enkripciju podataka.

Rezime

Na tržištu ima sve više 5GHz uređaja, i ovo je dobar način da se računaru koji nema pristup lokalnoj mreži omogući da koristi 5GHz ili 2.4GHz interfejs, što uz malo snažnije antene znači i veće brzine transfera. Rezultati u praksi naravno dosta zavise i od toga koliko ima drugih uređaja koji rade na 2.4GHz i 5GHz kao i od samog prostora u kome se koristi bežična mreža. U svakom slučaju, ukoliko tražite DualBand USB adapter, uz mogućnost da menjate antene ako bude trebalo, Netis WF-2151 svakako spada u uži izbor. Iako Netis ima još uvek dosta da se dokazuje na tržištu mrežnih uređaja gde su prilično dominantni dosta poznatiji proizvođači, i za sada mu to ide od ruke sasvim dobro.

Conclusion

There are more and more 5GHz devices on the market, and this is a good way to provide to use of 5GHz or 2.4GHz interface to a computer that does not have the access to the local network, while more powerful antennas means faster data rates. Results in practice depend on how many other devices operate in the 2.4GHz and 5GHz as well as the space in which the wireless network is used. If you are looking for a DualBand USB adapter with the ability to change the antenna if necessary, Netis WF-2151 is one of the models that should be taken into account. Although Netis still has a lot to prove itself on the market where the network devices of well-known manufacturers are dominant, for now it records great results.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 29€

Sampro ustupio: Netis N600 Wireless Dual Band USB Adapter WF-2151
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs