Novi Adobe Premiere Pro 2018 donosi izvornu podršku za AMD Radeon Pro SSG

AMD i Adobe su na ovogodišnjem NAB Show 2018 u Las Vegasu demonstrirali moćno novo rešenje za najzahtevnije 4K i 8K poslove video editinga, koje omogućava jednostavno upravljanje najpopularnijim video formatima, ubrzavanje produkcijskog procesa, uz davanje potpune slobode i kontrole editorima u radu sa ne kompresovanim sadržajem 4K i 8K rezolucije.

Nova verzija Adobeovog Premiere Pro CC 2018 softverskog paketa, donosi izvornu podršku za AMD Radeon Pro SSG grafički akcelerator – revolucionarno rešenje, dizajnirano specifično za video produkciju, a koje kombinuje izvanredne performanse i mogućnosti AMD „Vega“ GPU arhitekture i 2 TB NVMe fleš memorije integrisane na samoj grafičkoj kartici.

AMD

Zajedno, Adobe Premijere Pro CC 2018 i AMD Radeon Pro SSG predstavljaju najmoćnije rešenje za video produkciju ultra-rezolucije, sa podrškom za 4K i 8K sadržaj u najpopularnijim, izvornim formatima kamera, uključujući ARRI AMIRA, Canon XF i RAW, Panasonic AVC i P2, REDCODE RAW, Sony XDCAM, XAVC i RAW. Radeći direktno sa ovim izvornim formatima, neophodna je izuzetna procesirajuća snaga i memorijski kapacitet, zarad dekodiranja u realnom vremenu.

Adobe Premiere Pro CC i Radeon Pro SSG kombinacija smanjuje CPU zauzeće i eliminiše memorijsko usko grlo, omogućavajući editorima da pruže svoj maksimum, uz nekompresovanu detaljnost videa.

„Snimanje u 4K i 8K je uvek podrazumevalo uklanjanje kreativnih barijera i omogućavanje veće kreativne kontrole uz zadržavanje ultra-visoke rezolucije. Nažalost te kreativne ambicije su uvek bivale sputavane tehnološkim limitima, koji su učinili 4K i 8K video editing nemogućim“, istakao je Ogi Brkić, generalni menadžer za profesionalnu grafiku, AMD-ove „Radeon Tehnologije“ grupe. „Danas, realnost i ambicije se konačno poklapaju zahvaljujući sinergetskom spoju Adobe Premiere Pro CC 2018 i Radeon Pro SSG grafike. Ova kombinacija isporučuje akceleraciju video editinga u ultra-rezoluciji, omogućavajući kreatorima da isporuče svoju viziju u ne kompresovanoj 8K slavi.“

„Adobe Premiere Pro CC je oduvek predstavljao standard za inovacije u svetu video editinga. Danas, kroz našu saradnju sa AMD-om, podižemo video editing u ultra-rezoluciji na potpuno novi nivo u Adobe Premiere Pro CC-u, sa podrškom za Radeon Pro SSG“, istakla je Sju Skidmore, lider partnerskih odnosa u Adobeu. „Zajednički, Adobe Premiere Pro CC i Radeon Pro SSG predstavljaju idealno rešenje za 4K i 8K radni proces, koji omogućava potpuno ispoljavanje kreativne energije“.

Većina produkcija danas snima ili u 4K ili u 8K, kako bi omogućili najveću fleksibilnost u post produkciji. Međutim, do sada nije postojao efektan način kako editovati višestruki broj video strimova tog sadržaja u ultra rezoluciji. Editori su morali svoj posao da rade kroz proksi fajlove, umesto sa originalima u punoj rezoluciji. Transkodovanje u proksi fajlove niže rezolucije je samo dodatno produžavalo posao. Sa kombinacijom Adobe Premiere Pro CC 2018 i Radeon pro SSG-a više nema potrebe za proksi fajlovima.

Editori sada mogu da rade sa više strimova 4K ili 8K sadržaja u punoj rezoluciji i izvornom, ne kompresovanom formatu. Ovo rešenje dramatično smanjuje CPU zauzeće i eliminiše opterećenje RAM memorije, omogućavajući editovanje videa uz zadržavanje osnovnog keša, ako bilo šta mora da se vrati na pređašnje stanje ili promeni. Takođe omogućava perzistentan keš koji je moguće prebacivati sa radne stanice na radnu stanicu, bez potrebe za ponovnim učitavanjem snimka.

Radeon Pro SSG

Ono što predstavlja AMD Radeon Pro SSG jeste fundamentalni zaokret u nauci o PC tehnologiji, zahvaljujući inkluziji ultra brze NVMe fleš memorije na samoj grafičkoj kartici. U pitanju je prvi grafički akcelerator koji nudi 2 TB memorijskog prostora specifično dizajnirana za zahtevne poslove kao što je video ultra-rezolucije, VR i „video lepljenje“ u 360 stepeni. Radeon Pro SSG koristi snagu „Vega“ grafičke arhitekture, isporučujući do 12.3 TFLOPS procesorske snage za najzahtevnije poslove. Na kartici se nalazi 16GB ultra brze keš memorije visoke propusne moći sa podrškom za ECC 1 , koji se oslanja na revolucionarni HBCC keš kontroler, ove najnaprednije GPU memorijske arhitekture.