Novi iPad tableti – više od dobre zabave

Apple je pre nekih mesec dana lansirao novu generaciju iPad tableta koja nije dobila novu brojčanu oznaku, ali je zato hardverski reč o vrhunskim tablet računarima koji u svakom smislu redefinišu dosadašnje poimanje tablet računara. Novi iPad tableti su veoma tanki i lagani, kućište im je napravljeno od posebne vrste aluminijuma i po performansama su apsolutno ispred svih tableta u svojoj klasi i generalno tableta na tržištu.

Oni u neku ruku predstavljaju spoj modernog dizajna, sofisticiranog hardvera i vrhunskog softvera. Oni su sve što je potrebno da se dobro vodi posao, uživa u pokretu i zabavi na najbolji mogući način.

Apple

U poslednjih nekoliko godina potražnja za tablet računarima je značajno opala, čak toliko da su se i neki veliki igrači na ovom polju povukli. Apple je jedini uspeo da zabeleži odlične prodajne rezultate, kao i da kupce zainteresuje kako sjajnim iPad Air modelima, tako i odličnim iPad Pro rešenjima. Novi iPad tableti su tu ne samo da donesu bolje radne karakteristike, već i da pokažu kako je još lakše moguće paralelno obavljati više poslova.

Apple

Za razliku od prošlih generacija novi iPad tableti su dostupni u dva kpaciteta (32GB i 128GB), kao i u Wi-Fi i Wi-Fi + Cellular izdanjima, te Silver, Space Gray i Gold finišima. Odlikuje ih visok stepen izdržljivosti, izuzetna lakoća korišćenja i elegantan dizajn, kao i još nekoliko zanimljivih poboljšanja.

Novi iPad tableti imaju debljinu od svega 7.5 mm i teže nepunih 470 grama (tačnije 469 grama, odnosno 478 grama - Wi-Fi + Cellular modeli), što ih čini najtanjim i najlakšim tablet računarima u svojoj klasi. Bazirani su na A9 čipu i M9 koprocesoru koji je zadužen za ispomoć u radu. Centralni procesor je 64-bitnog tipa/arhitekture i pored pomenutog M9 koprocesora ima integrisan i grafički akcelerator koji odlično radi posao. Zapravo, grafički akcelerator na novim iPad tabletima donosi najbolje procesuiranje grafike i 3D objekata ikada viđeno na jednom iPad tabletu, ali i više od toga - HD filmovima daje na realističnosti, kao i modernim iOS igricama.

Apple

Kod novih iPad tableta u prvi plan (logično) do izražaja dolazi Retina ekran koji ima dijagonalu od 9.7 inča i operiše rezolucijom od 2048x1536 piksela. Isti besprekorno reprodukuje kompletnu paletu boja i za nekih 30% je svetliji u odnosu na ekrane na iPad Air tabletima. Baziran je na IPS tehnologiji i poseduje napredno LED pozadinsko osvetljenje koje u velikoj meri doprinosi da slika bude još lepša i moćnija, ali i da vidljivost po uglovima bude savršena. Displej je očekivano Multi-Touch tipa i presvučen je posebnim premazom koji ga štiti od ogrebotina i oštećenja koja potencijalno mogu nastati grubim radom prstiju. Lako se održava i još lakše setuje, što je za svaku pohvalu.

Apple je odlučio da novi iPad tableti budu opremljeni sa boljim prednjim i zadnjim kamericama, pa je tako FaceTime kamerica sada bazirana na senzoru od 1.2MP, dok se zadnja oslanja na senzor od 8MP sa kojim pravi impresivne fotografije i video zapise. Kamerice su maksimalno izbalansirane i optimizovane, tako da pored profi slika i video materijala donose i skup sjajnih foto/video mogućnosti (filtera) koje korisnik može da iskoristi u cilju dobijanja još boljih izlaznih rezultata.

Novi iPad tableti pored svega mogu da se pohvale i odličnim baterijama koje okvirno donose autonomiju između 9 i 11 radnih časova, mada to zna dosta da varira u zavisnosti od toga šta se radi na njima. Sa druge strane baterije na svim dostupnim modelima se veoma brzo pune pa tako za manje od jednog sata iste su spremne za novi (pun) radni ciklus. Novi iPad tableti dolaze sa 3.5 mm ulazom za slušalice i za direktnu komunikaciju sa računarima koriste Lightning konektor. Poseduju dva stereo zvučnika i imaju više nego korektno izvedene kontrole.

Da sve radi fluidno i brzo brine se iOS 10 platfroma koja poređeno sa prethodnom verzijom donosi nekih 250 do 300 novih funkcija koje korisniku otvaraju vrata ka novom user iskustvu i boljem iskorišćavanju potencijala i resursa koje nude novi iPad tableti. Ova platfroma je koncipirana tako da pored impresivnih mogućnosti ponudi i najviši nivo bezbednosti, što potvrđuju brojna priznanja osvojena u radu sa aktuelnom generacijom iPhone telefona koja je takođe bazirana na istoj. Za krajnjeg korisnika najveća prednost iOS 10 platforme svakako je njeno grafičko okruženje koje je izuzetno intuitivno i prilagodivo potrebama korisnika – sve se to odmah oseti pod prstima.

U slučaju novih iPad tableta krajnji sud je više nego jasan – ovo su odlični tablet računari i za koju god verziju se potencijalni kupci odlučili nema greške – sve će raditi tečno, fluidno i brzo. Dostupnost u dva kapaciteta je realna, kao i izdanja u tri boje (da postoji još jedna, zaista bi bila suvišna). Apple je na novim iPad tabletima poradio dodatno na svedenosti, ali ne na uštrb funkcionalnosti koja će apsolutno svakog korisnika podići na noge i pokazati zašto su iPad tableti daleko ispred drugih. Za kraj svakako treba uzeti u obzir i to da je kompanija iz Kupertina odlučila da snizi cene novih iPad tableta kako bi iste dodatno popularizovala. Povalo i maksimalno efektno!

Cena (sa PDV-om): od 54.490,00 dinara

Kontakt: iStyle