Novi LG OLED televizori podržavaju čitav spektar HDR tehnologija

Demonstracijom kompatibilnosti sa tri različita HDR formata, kompanija LG pokazuje na koji način novi OLED televizori oživaljavaju boje

Zvanično press saopštenje

Kompanija LG Electronics (LG) udružila se sa najvećim televizijskim kućama i provajderima sadržaja, kako bi na svom štandu na sajmu IFA 2016 u Berlinu demonstrirala snagu HDR tehnologije. Demonstracija ove vrhunske tehnologije slike osmišljena je da bi posetioci imali priliku da iz prve ruke iskuse HDR sadržaj na OLED televizorima, kao i da dožive sadržaj remasterovan uz pomoć Dolby Vision™ i HDR10, kao i Hybrid Log Gamma (HLG) tehnologija slike.

LG OLED televizori već podržavaju otvoreni format HDR10 i Dolby Vision™ tehnologija, koje preferiraju filmski reditelji i provajderi sadržaja. Inače, svaki veći filmski studio podržava Dolby Vision™ za bioskopska ostvarenja, a većina provajdera sadržaja koriste ovaj format prilikom prenosa uživo.

Kompanija LG će sa partnerima na IFA sajmu održati nekoliko HDR demonstracija, od kojih i prenos HLG sadržaja korišćenjem satelitske mreže ASTRA i British Broadcasting Corporation’s (BBC) kopnenog sistema za emitovanje. HLG inače predstavlja novi HDR standard, razvijen u saradnji britanske BBC i japanske mreže NHK, koji je kreiran da bi omogućio emiterima slanje HDR prenosa putem kablova, kao i prenos uživo.

Kompanija LG će na sajmu IFA 2016, takođe, po prvi put javno predstaviti HDR tehnologiju, kombinujući High Frame Rate (HFR) i HLG sadržaj. LG će se udružiti sa BBC mrežom i Evropskom unijom emitera (EBU) kako bi demonstrirali HFR HLG sadržaj koji je kompatibilan sa MPEG DASH (IP streaming), ali i sa DVB-T2 sistemom za prenos. Ova nova tehnologija povećava kvalitet Ultra HD slike emitovanjem i do 100/120 frejmova u sekundi, što omogućava jasniji i realniji prikaz pokreta na ekranu.

„Uz tehnološku fleksibilnost bez presedana, LG OLED televizori nude trenutno najnaprednije mogućnosti HDR tehnologije na tržištu, koja će u budućnosti moći velikom broju korisnika da omogući bogat sadržaj vrhunskog kvaliteta, bez obzira na format“, rekao je Brajan Kvon, predsednik i izvršni direktor kompanije LG Home Entertainment.

Svi posetioci sajma IFA 2016 mogu da posete štand kompanije LG u hali 18 u Messe Berlinu, i iz prve ruke iskuse HDR sadržaj na OLED televizorima.