Novi Sony svetski rekorder – Cyber-Shot RX100 V

Kompanija Sony je predstavila RX100 V (model DSC-RX100M5), novi vodeći model u okviru popularne serije Cyber-shot RX100, koji donosi uzbudljive promene na tržištu kompaktnih fotoaparata. Ovaj uređaj poseduje brzi hibridni autofokus koji uspeva da izoštri sliku za samo 0,05 sekundi 1 , što ga čini najbržim autofokusom na svetu. Takođe, odlikuje ga i najveći broj od 315 autofokusnih tačaka 3 koje pokrivaju približno 65 odsto kadra. Ovaj fotoaparat nudi i mogućnost uzastopnog snimanja brzine do 24 kadra u sekundi – što je najveća brzina za kompaktne fotoaparate 4 – pri rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, uz AF/AE praćenje objekta za do 150 uzastopnih snimaka.

Sony RX100 V

Model RX100 V poseduje nedavno razvijen Exmor RS CMOS senzor tip 1.0, sa DRAM čipom i ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70 mm F1.8 – 2.8 objektivom sa velikim otvorom blende 6 . Unapređeni sistem za obradu slike sa novim prednjim LSI čipom maksimalno povećava brzinu obrade, proširuje bafer i optimizuje kvalitet slike, posebno pri visokim ISO podešavanjima.

Ovaj uređaj takođe odlikuju 4K video snimanje sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela 7 , super usporeno snimanje do 1000 kadrova u sekundi 8 sa produženim vremenom snimanja i druge opcije.

Sony RX100 V

Brz fokus, brzo snimanje

Ovaj fotoaparat je prvi iz RX100 serije koga karakteriše brzi hibridni autofokus koji spaja prednosti autofokusa fokalnog polja sa detekcijom faze i autofokusa sa detekcijom kontrasta, te nudi izoštravanje slike za samo 0,05 sekundi 9 . Izuzetno brz autofokus idealno dopunjuje 315 namenskih AF tačaka koje pokrivaju 65 odsto senzora i obezbeđuju veoma brzo i precizno fotografisanje subjekta, čak i pri brzom kretanju u nepredvidljivim pravcima.

Sony RX100 V

Osim toga, znatno je povećana brzina obrade dodavanjem prednjeg LSI čipa koji savršeno podržava BIONZ X procesor. Ove dve komponente u kombinaciji sa moćnim autofokusnim sistemom omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 24 kadra u sekundi u punoj rezoluciji od približno 20,1 efektivnih megapiksela, za maksimalno 150 snimaka 10 sa opcijom AF/AE praćenja. Pomračenje tražila između snimaka je u ovom režimu snimanja svedeno na minimum, čime je dodatno unapređena sposobnost fotografa da brzo reaguje i uhvati ključni momenat. Takođe, na raspolaganju je i opcija tihog snimanja.

Sony RX100 V

Osim pomenutih unapređenja performansi autofokusa, model RX100 V nudi i dodatak AF-A režima koji omogućava automatsko prebacivanje između uzastopnog i klasičnog fotografisanja. Korisnici mogu ručno odabrati ukoliko na ekranu tokom kadriranja žele prikaz uzastopnog autofokusa i autofokusa fokalnog polja sa detekcijom faze.

Sony RX100 V

Uređaj takođe odlikuje veoma brz Anti-Distortion okidač (maksimalne brzine od 1/32000 sekundi) koji minimizuje efekat „kotrljajućeg okidača” koji se obično javlja kod subjekata koji se brzo kreću. Brzina okidača obezbeđuje i oštre, kristalno jasne slike zabeležene pri širokom otvoru blende i osvetljenju do EV19 12 . Ove karakteristike pružaju mogućnost kreiranja prelepog sadržaja i pri veoma izazovnom, jarkom osvetljenju, sa izoštrenim subjektima i defokusiranom pozadinom.

Novina kod modela RX100 V jeste da korisnici mogu da izaberu inicijalan odnos uvećanja u režimu Focus Magnifier, a dostupan im je i izbor između „fokusne tačke“ (focus point) i „centra ekrana“ (center of display) za delovanje ovog režima.

Profesionalno filmsko iskustvo

Ovaj fotoaparat nudi pregršt opcija za beleženje video zapisa koji će zadovoljiti i najzahtevnije entuzijaste, a pritom može da stane u džep. Uz brzi hibridni autofokus, senzor sa autofokusom sa detekcijom faze fokalnog polja precizno izoštrava i prati subjekat, čak i pri visokim zahtevima snimanja u 4K rezoluciji. Brzina i osetljivost praćenja autofokusa se mogu podesiti u meniju.

U režimu 4K snimanja 13 , novi RX100 V očitava sve piksele bez spajanja piksela, omogućavajući beleženje svih suptilnih detalja, sa minimalnim moare i efektom „nazubljenih ivica“. Visok kvalitet se postiže zahvaljujući XAVC S formatu, koji beleži video zapise do 100Mbps u 4K rezoluciji, odnosno do 50Mbps pri snimanju u HD rezoluciji.

Među dodatnim opcijama profesionalnog nivoa su i Picture Profile, S-Log2 /S-Gamut, kao i 100p HD Full HD režim. Korisnici takođe imaju mogućnost da izaberu kadar iz video zapisa i sačuvaju ga kao fotografiju rezolucije do 8MP za snimke u 4K rezoluciji, kao i do 2MP za HD snimke.

Dostupno je i do 40 puta super-usporeno snimanje 14 , koje može da traje i do dva puta duže nego što je bio slučaj sa modelom RX100 IV. Dodatno vreme omogućava korisnicima da zabeleže uzbudljivu akciju velike brzine u visokoj rezoluciji uz zadivljujući nivo detalja.

Pre samog snimanja, korisnici imaju izbor između 1000fps, 500 fps i 250fps opcija kadriranja, kao i između formata 50p i 250p, u skladu sa brzinom subjekta u kretanju.

Kompaktni dizajn, izuzetne karakteristike

Novi model odlikuje praktičan dizajn, karakterističan i za druge fotoaparate iz RX100 porodice, sa XGA OLED Tru-Finder tražilom visokog kontrasta i 2,35 miliona tačaka koje pruža veran prikaz slike ili snimka. Tražilo je zaštićeno ZEISS T* premazom, a u zavisnosti od preferencija korisnika, može se uvući ili izvući iz tela fotoaparata.

Fotoaparat je kompatibilan sa Wi-Fi i NFC standardima, te može da pristupi nizu aplikacija iz serije PlayMemories Camera. Više informacija dostupno je na linku www.sony.net/pmca. Još jedna novina je i mogućnost podešavanja prva tri slova imena sačuvanih fajlova za jednostavnije sortiranje i organizaciju. Takođe, za model RX100 V i ostale fotoaparate iz RX100 serije biće dostupno i novo podvodno kućište (model MPK-URX100A) koje omogućava korišćenje uređaja na dubini od 40m.

Cena i dostupnost

Novi Sony Cyber-shot kompaktni fotoaparat RX100 V (model DSC-RX100M5) će biti u prodaji u Evropi u novembru po ceni od €1,200, dok će podvodno kućište MPK-URX100A biti dostupno po ceni od €360. Detaljnije informacije o fotoaparatu možete videti ovde.

Novi sadržaj će biti predstavljen na globalnoj Sony galeriji fotografija, kao i na Sony Camera Youtube kanalu.