Novo partnerstvo kompanija Kaspersky Lab i Donau Chemie Group

Već duže vreme, sajber incidenti izazvani greškom zaposlenih dodatno otežavaju održavanje bezbednosti u kompanijama. Prema ICS Survey istraživanju koje je sprovela kompanija Kaspersky Lab, čak četvrtina industrijskih preduzeća tvrdi da je u poslednjih 12 meseci iskusila bar jedan sajber-bezbdnosni incident koji je bio uzrokovan greškom ili nenamernim akcijama nekog od zaposlenih. Kako bi izbegla da u budućnosti postane deo ove nezavidne statistike, kompanija Donau Chemie Group je za svog pouzdanog partnera izabrala kompaniju Kaspersky Lab.

Kompanija Donau Chemie Group, koja proizvodnjom različitih hemijskih materijala podržava vlasnike brendova i maloprodajne lance, uvek je obraćala veliku pažnju na sajber-bezbednost unutar svoje organizacije. Uz stabilni porast kompleksnosti njenih IT infrastruktura, ova kompanija dala se u potragu za pouzdanim partnerom koji bi joj obezbedio ne samo jednostavnu, integrisanu sajber-bezbednosnu platformu, već i nekoga ko bi pomogao u motivisanju njenih zaposlenih da “popune rupe” u svom znanju o saber-bezbednosti.Nakon razmatranja nekoliko opcija, kompanija Donau Chemie Group odabrala je da Kaspersky Cybersecurity Awareness Platform bude rešenje koje će njenim zaposlenima pružiti neophodnu edukaciju o sajber-bezbednosti.

Prioritet kompanije Donau Chemie Group bio je merenje učinka sajber-beznednosnih treninga. Ustaljene oflajn edukativne platforme nisu pokazale rezultate u podsticanju tehničkih veština održavanja sajber-bezbednosne higijene i nisu uspele da motivišu zaposlene van IT sektora da usvoje željene promene. Svestan ove činjenice, IT tim kompanije Donau Chemie Group izrazio je nadanje da će rešenje Kaspersky Cybersecurity Awareness Platform postići edukativnu efikasnost kao i …

Kaspersky Cybersecurity Awareness platforma omogućava IT menadžmentu da prati process učenja svojih kolega u realnom vremenu. Uz specijalne vežbe koje su pogodne za različite profile svesti o sajber-bezbesnosti, svi korisnici mogu učestvovati u treninzima i sticati veštine koje su im neophodne. Platforma osim znanja donosi i mogućnost da zaposleni usvoje nove šablone ponašanja. Nakon što završe sa blokom vežbi, koji se sastoji iz interaktivne edukacije i simulacije, korisnici dobijaju bug report, kako bi mogli da nauče iz svojih grešaka. Dodatne prednosit za učesnike su što ne moraju da troše mnogo vremena na treninge i što mogu sami da prilagođavaju rasporede treninga svojim potrebama.

“Uz Kaspersky Cybersecurity Awareness platformu siguran sam da svi zaposleni u kompaniji Donau Chemie Group dobijaju veštine koje su im potrebne kako bi poboljšali nivo svoje sajber-bezbednosne higijene. Kako nam je click-rate na fišing testovima već niži od 2 odsto, sada možemo razmišljati o implementaciji nešto složenijih testova kako bismo dostigli sledeći nivo sajber-bezednosne svesti i poboljšali veštine naših zaposlenih” – izjavio je Kristijan Leng (Christian Lang), IT menadžer u kompaniji Donau Chemie.

Osim Security Awareness platforme koja je namenjena “običnim zaposlenima”, u kompaniji Donau Chemie koriste i “Cybersecurity for IT Online” treninge kompanije Kaspersky Lab. To je relativno nov proizvod namenjen IT menadžerima, service desk specijalistima i developerima koji im prua znanje o tome kako da prepoznaju mogući scenario sajber-napada u, na prvi pogled bezazlenim PC incidentima, kako da na njega reaguju i kako da, kada je potrebno, prikupljaju dokaze za detaljniju istragu.

“Uz povećanu sofisticiranost sajber-pretnji, od IT stručnjaka se očekuje da po defoltu budu potpuno osvešćeni po pitanju sajber-bezbednosi. Oni moraju biti prva linija odbrane svoje organizacije i efektivno izbegavati sve vrste sajber-pretnji sa kojima se sreću na poslu. Kompanija Kaspersky Lab, koja pruža specijalizovane programe obuke za različite grupe zaposlenih,pouzdan je partner. On pruža rešenja jednostavnih konfiguracija koja se mogu podesiti tako da odgovaraju specifičnim potrebama svake organizacije. Rezultat su zaposleni koji su samouvereni u svoje poznavanje informacione bezbednosti”, rekao je Vjačeslav Borilin (Vyacheslav Borilin), mendžer bezbednosno-edukativnog sektora u kompaniji Kaspersky Lab.

Jačanje svesti zaposlenih o sajber-bezbednosti je samo početni nivo odbrane koji organizacije treba da uzmu u obzir. Pored toga, svaka kompanija bi trebalo da poseduje integrisanu, višeslojnu korporatvnu platformu. Kako bi osigurala da je njihova IT infrastruktura bezbedna od malvera, rensomvera, kripto-majnera i ostalih pretnji, kompanija Donau Chemie Group implementirala je rešenje Kaspersky Endpoint Security for Business.