Objavljen uzi izbor fotografa za profesionalno takmicenje na SWPA 2019

Prikazujući izuzetne serije najboljih umetnika širom sveta u oblasti fotografije, Svetska organizacija za fotografiju objavila je uži izbor kandidata za Profesionalno takmičenje na Sony World Photography Awards 2019. godine.

Ovo takmičenje nudi fotografima izuzetnu priliku da pokažu svoju umetnost svetskoj publici, imajući u vidu prethodne pobednike kojima je ovo takmičenje donelo brojne benefite u karijeri, kao što su prikazivanje fotografija u galerijama, izložbe i izdavački poslovi. Uži izbor za 2019. godinu predstavlja živahno i raznoliko shvatanje fotografije danas.

Kesidi Pauer, Oukland, uži izbor, Studentsko takmičenje SWPA

Posebno odabrani članovi svetski priznatog žirija iz akademskog sveta, muzeja, izdavačkih kuća, medija i sa festivala, izabrali su vrhunske serije fotografija u deset različitih kategorija. Uži izbor radova za Profesionalno takmičenje sadrži serije od pet do deset izuzetnih fotografija, koje su često preuzete iz većih serija radova. Svaka serija pokazuje umetničku snagu i stručnost u upotrebi fotografskih tehnika, uređivanju i vizuelnom pripovedanju, pružajući publici zadivljujuće priče o humanosti i savremenom svetu. Aktuelni umetnici koji su u užem izboru nude svoje interpretacije savremenog sveta u svim njegovim oblicima. Mnogi se bave političkim pitanjima: arhitektonske fotografije Danijela Ohoa de Olze (Daniel Ochoa de Olza) iz Španije prikazuju prototipove graničnih zidova koji se nalaze u San Dijegu, u blizini granice Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, dok fotografski esej Tobija Bindera (Toby Binder) iz Nemačke prikazuje sveprisutnost problema koji pogađaju mlade u Belfastu i Irskoj, kao i uticaj koji Bregzit može da ima na mirovni sporazum iz 1998. godine.

Piter Frenk, Nemačka, uži izbor, Profesionalno takmičenje SWPA

Lepota sveta prirode i uticaj čoveka na nju može se videti u fotografijama iz vazduha Etiopije Kjerana Dodsa (Kieran Dodds) iz Velike Britanije, u kojima je naglašeno smanjenje površine pod šumama za 95%, kao i u radu Lee Šretentaler (Leah Schretenthaler) iz Sjedinjenih Američkih Država. Lea koristi tradicionalni film i srebrni želatin za slikanje i štampanje fotografija kontroverznih infrastrukturnih projekata na Havajima, koje potom obeležava ostavljajući prazna mesta nalik ožiljcima na fotografijama.

Seri Vilanueva, Španija, uži izbor, Studentsko takmičenje SWPA

Fotografije takođe pružaju uvid u živote i mesta koja bi inače ostala nepoznata: Alis Man (Alice Mann) iz Južne Afrike pokazuje jedinstvenu i aspiracionu subkulturu koja obuhvata ženske timove bubnjarskih mažoretkinja, dok Kohei Ueno (Kohei Ueno) iz Japana vodi posmatrača u podvodni svet takmičenja u ronjenju na dah, a Alesandro Grasani (Alessandro Grassani) iz Italije fotografisao je zadivljujuće portrete ženskih boksera iz Gome. Uspeh onih koji su u užem izboru je značajan, jer je Profesionalno takmičenje 2019. godine primilo najveći broj prijava do sada, iz čak 161 zemlje, poput Gabona, Paragvaja i Obale Slonovače. Internacionalni okvir primećen je i u užem izboru, kako među fotografima amaterima, tako i među priznatim fotografima iz 30 zemalja, uključujući Sent Kits i Nevis, Finsku, Japan, Kolumbiju i Iran.

Sunak Das, Bangladeš, uži izbor, Studentsko takmičenje SWPA

Svi fotografi koji su ušli u uži krug Profesionalnog takmičenja nastaviće da se takmiče da bi postali pobednici u kategoriji i imaće priliku da budu izabrani za titulu Fotografa godine koji će osvojiti 25,000 dolara. Drugoplasirani i trećeplasirani u svakoj kategoriji biće nagrađeni 17. aprila, a njihov rad prikazan na izložbi Sony World Photography Awards 2019. u Londonu, pre svetske turneje.

Studentsko takmičenje

U užem izboru Studentskog takmičenja su radovi deset studenata iz vodećih visokoškolskih ustanova širom sveta. Odgovarajući na temu „Evolucija“, ovi fotografi dolaze iz različitih zemalja, uključujući Bangladeš, Maleziju, Španiju, Argentinu i Kanadu.

Svih deset fotografa koji su ušli u uži izbor osvojili su digitalnu opremu za snimanje kompanije Sony i ići će u London, kako bi prisustvovali ceremoniji dodele nagrada 17. aprila, gde će biti objavljen pobednik Studentskog takmičenja, koji će dobiti i opremu za fotografisanje kompanije Sony u vrednosti od 30.000 evra za njihovu instituciju.

Stefan Zirves, Nemačka, uži izbor, Profesionalno takmičenje SWPA

Deset studenata u Londonu učestvovaće u razgovoru sa dobitnikom nagrade za Izuzetan doprinos fotografiji Nadavom Kanderom (Nadav Kander) i pregledanju portfolija sa članom žirija Studentskog takmičenja 2019. Džejsonom Baronom (Jason Baron), kreativnim direktorom fotografije, BBC Creative i Svetskom organizacijom za fotografiju. Osim različitih mogućnosti povezivanja studenata i njihovih mentora, svaki student će takođe biti razmatran za studentski Sony Grant za 2019. godinu.

Osnovano od strane Svetske organizacije za fotografiju, međunarodno priznato Sony World Photography Awards takmičenje jedno je od najvažnijih na globalnom fotografskom kalendaru. Ovo takmičenje sada beleži dvanaest godina saradnje sa glavnim sponzorom – kompanijom Sony i sastoji se od ukupno četiri takmičenja: Profesionalnog (najbolja serija radova od 10 fotografija), Otvorenog (najbolja pojedinačna fotografija), Studentskog (za akademske institucije) i Takmičenja za mlade (za fotografe uzrasta od 12 do 19 godina).

Ocenjivanje na Profesionalnom i Studentskom takmičenju

Ovogodišnjim ocenjivanjem na Profesionalnom takmičenju rukovodio je Majk Trou (Mike Trow), urednik, fotograf, konsultant iz Velike Britanije, koji navodi: „Ovogodišnji izbor u okviru Profesionalnog takmičenja izazvao je mnoge debate i interesovanja među članovima žirija, sa zanimljivim konceptualnim radom i jukstapozicioniranjem fotografija kako bi se stvorili novi narativi, zajedno sa tradicionalnim pripovedanjem. Ove godine je bilo izazovnije i spornije nego ikada ranije – što je velika stvar, važna za pomeranje granica fotografije i izazivanje percepcije i očekivanja publike.“

Erin Barnet (Erin Barnett), direktor Izložbi i kolekcija, Međunarodni centar za fotografiju, SAD, je primetio: „Iako me nije iznenadio kvalitet fotografija, bio sam oduševljen širokim dometom u svakoj kategoriji. Bilo je sjajno videti fotografe kako pomeraju granice i navode me da ponovo procenjujem moje utiske. Važno je zapamtiti da moćne fotografije menjaju naše perspektive i uče nas da posmatramo svet oko nas na nove načine.“

Brendan Embser (Brendan Embser), glavni urednik, Aperture, SAD, je rekao: „Fotografi koje smo odabrali su avangarda - oni su sledeća generacija.“

Ema Levis (Emma Lewis), sudija i asistent kustosa, Tate, Velika Britanija, komentariše: „Bila sam impresionirana senzibilitetom i strogošću dokumentarnih projekata: zanimljivim, često gorućim temama koje su temeljno istražene i obrađene s velikom pažnjom, kao i posebnim konceptualnim pristupom.“

Liju Heung Šing (Liu Heung Shing), osnivač, Šangajski centar za fotografiju, Kina, komentariše: „Izabrali smo pobednike koji pokazuju najatraktivniji kvalitet u oblasti fotografisanja - sposobnost da privuku gledaoce.“ Izabel van Marl (Isabella van Marle), šef Odeljenja za umetničke i galerijske odnose, Nevidljivi Amsterdam, Holandija, kaže: „Kada sam pregledala fotografije na Sony World Photography Awards, odmah su me privukli različiti pristupi u okviru određenih kategorija. Mislim da bi svi trebalo da posete izložbu Sony World Photography Awards, jer pokazuje veliku raznolikost u radu, kao i zaista pametne i lepe projekte.“

Ovogodišnje Studentsko takmičenje ocenjivali su svetski stručnjaci za fotografiju koji imaju snažan uvid u praksu fotografisanja. Na panelu su učestvovali Džejson Baron (kreativni direktor fotografije, BBC Creative), Bruno Bejli (Bruno Bayley, glavni urednik, Magnum Photos i Džef Hamada (Jeff Hamada), osnivač i urednik, BOOOOOOOM. Govoreći o kvalitetu fotografija, Džejson Baron kaže: „Ono što je bilo tako zanimljivo videti u ovogodišnjem Studentskom takmičenju je raspon, raznolikost fotografija ne samo u temi, već i u žanru fotografije. Da spomenemo

samo neke kao što su urbani pejzaži, portreti, foto eseji i mrtva priroda. Dobro je znati da je budućnost svih vrsta fotografija sigurna u rukama velikih mladih talenata.“ Komentarišući ovogodišnje Profesionalno i Studentsko takmičenje, Skot Grej (Scott Gray), CEO, Svetska organizacija za fotografiju, napominje: „Standard prijava na Sony World Photography Awards raste iz godine u godinu. Oduševljeni smo što vidimo tako širok spektar revolucionarnih radova koji s postali deo ovogodišnjeg Profesionalnog i Studentskog takmičenja. Takmičenje obezbeđuje istaknutim i fotografima u usponu pravu globalnu platformu da prikažu svoj rad.“

Nagrade

Sve fotografije koje su u užem izboru kao i pobedničke biće izložene u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2019. Ova izložba obuhvatiće i posebnu sekciju sa odabranim radovima dobitnika Nagrade za izuzetan doprinos fotografiji iz 2019. godine, uglednog umetnika Nadava Kandera. Izložba će trajati od 18. aprila do 6. maja 2019. godine, pre globalne izložbe u drugim zemljama kao što su Japan, Nemačka i Italija. Karte za izložbu u Londonu dostupne su na sajtu: www.worldphoto.org/sony-world- photography-awards-exhibition.

Sveukupni pobednici takmičenja biće objavljeni na svečanosti u Londonu 17. aprila. Fotograf godine, Fotograf godine Otvorenog takmičenja, Fotograf godine u Takmičenju za mlade, pobednici Profesionalnog takmičenja i deset kandidata koji su ušli u uži izbor Studentskog takmičenja prisustvovaće dodeli nagrada u Londonu. Pobednići će takođe dobiti najnoviju digitalnu opremu kompanije Sony za snimanje i naći će se u Knjizi nagrada za 2019. godinu.