Održana jubilarna, peta po redu, IT konferencija Tarabica

Oko 80% generalnih direktora svetskih kompanija danas, smatra da je ključni aspekt digitalne transformacije kompanija izmena veština ljudi, prvenstveno u IT sektoru. Osim toga, očekuje se da će do 2022. godine, širom sveta, biti potrebno dodatnih 6.2 miliona stručnjaka većinom u poslovima vezanim za cloud tehnologije. Današnji trend u IT-u održava apsolutnu popularnost i dominaciju poslova iz oblasti razvoja softvera, ali šta je sa drugim IT segmentima? Kako se danas može biti uspešan u IT-u i ako niste developer? Koje su ključne veštine koje su nam potrebne? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, čuli smo na otvaranju konferencije Tarabica 18, od Damira Dizdarevića, CEO-a kompanije Logosoft i nosioca prestižnih titula Microsoft Regional Director i Microsoft MVP.

IT konferencija Tarabica

IT konferencija Tarabica 18, koja je održana na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, u organizaciji Microsoft zajednice u Srbiji, okupila je oko 600 učesnika. Više od 50 izuzetno stručnih predavača iz Srbije i regiona, održalo je svoja predavanja u oblasti IT tehnologija zasnovanih na Microsoft platformama.

Iz godine u godinu, Tarabica privlači veliki broj učesnika, a organizatori zadržavaju visok nivo predavanja. Najveći broj predavanja sadrži praktična rešenja, koja su predavači, IT stručnjaci u svojim kompanijama, već primenili kako bi rešili izazove na koje su nailazili u svakodnevnom radu. Na taj način konferencija opravdava svoj primarni cilj - razmenu iskustava u radu sa IT tehnologijama.

Osim usko stručnih IT tema, na konferenciji smo mogli čuti i odgovore na neka od aktuelnih pitanja kojima se bavi poslovna zajednica u većini zemalja sveta. Između ostalog, predavanja su obuhvatila teme kao što su– kako da upravljate svojim podacima u cloud-u, kako da koristite

takozvane bot aplikacije da u svojoj firmi kontrolišete dostavu vode ili poručivanje hrane, i neizbežnu tema – bitcoin i blockchain, koja je predstavljena kroz primere upotrebe u finansijskom sektoru, energetici i distribuciji. Svakako, bezbednosti podataka, kao izuzetno važnoj temi u današnje vreme, bilo je posvećeno dosta pažnje nizom praktičnih rešenja koja se već primenjuju u kompanijama.

Za one koji aktivno prate IT tehnologije, interesantno je pomenuti konkretne tehnologije, platforme i koncepte kojima se konferencija bavila: .NET, SQL Server, Office 365, Windows Server, Microsoft Azure, Dynamics, Visual Studio, Internet of things, cloud computing, kompjuterska sigurnost, project management.

Osim što je konferencija besplatna za sve učesnike, organizatori su uvek otvoreni za sve predloge koje učesnici iznesu na konferenciji jer veruju da je razmena mišljenja i iskustava jedini način da se stvori vrednost koja će biti od koristi celokupnoj IT zajednici. Ova poruka se čula na zatvaranju jubilarne, pete po redu, konferencije Tarabica, kada su svi prisutni pozvani, ne samo da posete narednu Tarabicu, već i da iznesu svoje ideje, prijave svoja predavanja i aktivno učestvuju u kreiranju sadržaja konferencije.