Održana prva digitalna radionica u domu za stara lica

Nakon Novog Pazara, besplatne Vip digitalne radionice omogućile su korisnicima doma za stara lica Voždovac da savladaju osnove digitalne pismenosti

Zvanično press saopštenje

​ Organizacija za međugeneracijsku saradnju 35+ i kompanija Vip mobile treću godinu zaredom organizuju besplatne digitalne radionice za starije građane širom Srbije, a ove godine je po prvi put organizovana petodnevna radionica za korisnike gerontološkog centra. U prostorijama Doma za smeštaj odraslih i starih lica Voždovac, 19 polaznika je od 13. juna iskoristilo priliku da besplatno nauči da radi na računaru i koristi društvene mreže, što će im olakšati svakodnevnu komunikaciju sa porodicom i prijateljima, ali i ulepšati i upotpuniti slobodno vreme.

U prijatnoj atmosferi, družeći se sa svojim vršnjacima na „domaćem terenu“, polaznici digitalne radionice za starije savladali su osnovna znanja iz oblasti korišćenja Interneta, Fejsbuka i Skajpa, kao i drugih programa za pisanje i korespodenciju, kako bi bili u mogućnosti da brže dođu do željenih informacija, čitaju vesti, slušaju evergrin muziku na Jutjubu i jednostavno i brzo komuniciraju sa prijateljima i rodbinom, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

„Zahvaljujući radionici, po prvi put sam bila u prilici da koristim računar. Oduševilo me je to što smo pronašli moje pesme na Jutjubu, koje sam pre četrdeset godina pisala za program televizije RTS, za koje nisam ni slutila da bih ponovo mogla da ih poslušam", rekla je Marija Pijevac, penzionisani tekstopisac i jedna od polaznica radionice.

Prema navodima Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije (JISA), Srbija po stepenu razvijenosti informatičkog društva kasni šest puta za Slovenijom i Hrvatskom, a čak 30 do 90 puta za zemljama Evropske unije, ostavljajući samo Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu za sobom. Na ovu statistiku utiče i veliki broj starijih građana koji izbegavaju korišćenje Interneta i računara, često zbog straha od nepoznatog ili nedostatka znanja o korišćenju digitalnih tehnologija.

Zbog potrebe da se ova značajna grupa građana uključi u tokove informacionog društva, pre dve godine iniciran je projekat „Vip digitalne radionice za starije“ kako bi im se pružila mogućnost da bolje upoznaju svet savremenih tehnologija i uvere se da je njihovo korišćenje zapravo jednostavnije nego što se čini.