Održane Ženske priče o IT-u - za više žena u IT industriji

Beograd, 9. mart 2018. – Microsoft i Microsoft razvojni centar u Srbiji organizovali su petu godinu za redom „Ženske priče o IT-u“, sa ciljem da podstaknu devojke i mlade žene da razvijaju karijeru u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Događaj je bio organizovan za studentkinje tehničkih, računarskih i matematičkih fakulteta u Srbiji, a ove godine se za učešće prijavilo skoro 300 studentkinja.

Microsoft

Studentkinje su dočekali Dragan Tomić, direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, i Karen Djoury, Software Engineering Director u Microsoftu. „Ovaj događaj je lep i dobar primer da Srbija ne samo da je u toku sa globalnim trendovima, već i postavlja primere dobre prakse, među kojima je i naša inicijativa Ženske priče o IT-u, koja je započeta pre više od 5 godina, kada ova tema nije izazivala toliko pažnje kao danas. Mi održivu budućnost Srbije vidimo u IT sferi, a ona se ne može dogoditi ako se iz njenog kreiranja isključi pola populacije. Priroda ove industrije zahteva dinamičnost, kreativnost i neprestane inovacije zbog čega moramo imati sve stručne glasove i ideje podjednako zastupljene“ rekao je Dragan Tomić, direktor Microsoft razvojnog Centra u Srbiji.

Microsoft

„Ženske priče o IT-u“ je i ove godine bila dobra prilika da studentkinje razgovaraju sa zaposlenima, prisustvuju delu svakodnevne atmosfere u razvojnom centru jedne od najvećih globalnih tehnoloških kompanija, i upoznaju se sa nekim od rešenja na kojima se u Centru radi. Tokom celodnevnog programa gošće su kroz interaktivne radionice saznale više o mogućnostima koje nudi karijera u IT sferi, a kroz lične primere zaposlenih u Razvojnom centru dobile su i odgovore na pitanja šta je potrebno da se prijave za praksu ili posao u internacionalnoj kompaniji, čak i tokom studija.

Microsoft

Poseban deo programa bio je namenjen i detaljnijem upoznavanju sa projektima na kojima se radi u Microsoft razvojnom centru u Srbiji. Mina Šekularac, studentkinja prve godine Elektrotehničkog fakulteta na odseku softversko inženjerstvo istakla je da su događaji poput ovog prilika da devojke steknu samopouzdanje i podstaknu se da istraju u svojim profesionalnim željama i planovima. Ona je takođe podsetila da ne smemo da zaboravimo da je prvi programer u istoriji bila žena, Ejda Lovlejs, još u 19. veku.

Jedno od poslednjih istraživanja kompanije Microsoft pokazuje da mnoge devojčice postaju zainteresovane za predmete iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike u uzrastu oko 11.5 godina, ali da već oko 15. godine njihovo interesovanje za ove tzv. „STEM“ discipline drastično opada. Kada se ovakav rezultat stavi u kontekst sve veće potrebe za kvalitetnim, stručnim, kadrom u IT industriji, jasno je da se devojčice zainteresovane za nauku i IT moraju intezivnije podržavati i podsticati, kako bi se kasnije lakše opredelile za školovanje i profesionalnu karijeru u ovim oblastima.

Razvojni centar Microsofta u Srbiji u svom timu ima veliki broj žena koje zajedno sa svojim kolegama rade na razvoju svetski priznatih projekata. Tokom prethodnih pet druženja, „Ženske priče o IT-u“, ugostile su više od 500 studentkinja, a neke od učesnica prethodnih druženja nastavile su karijeru upravo u razvojnom centru, gde su dobile priliku da kreiraju tehnologije budućnosti.