Osamnaestogodišnji mikrobiolog organsko đubrivo pretvara u električnu energiju

Ostin Vang iz Kanade osvojio glavnu nagradu na Intelovom Međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva

Zvanično press saopštenje

Kompanija Intel i neprofitna organizacija Društvo za nauku i javnost, danas su objavili da je Ostin Vang (Han Jie Austin Wang, 18) iz Vankuvera u Kanadi dobitnik nagrade Gordon E Mur (Gordon E. Moore) u vrednosti od 75.000 dolara za razvoj mikrobioloških gorivnih ćelija koje efikasnije pretvaraju organski otpad u električnu energiju. Nagrada je dodeljena na ovogodišnjem Intelovom Međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva, najvećem svetskom takmičenju za srednjoškolce iz oblasti nauke.

Vang, dobitnik glavne nagrade, uspeo je da indetifikuje specifične gene u genetski modifikovanoj bakteriji Ešerihije koli, koji joj omogućavaju da efikasno stvara energiju. Njegov sistem proizvodi znatno više energije nego postojeći MFC proces, po ceni koja se može uporediti sa cenom solarne energije.

Siamantak Pajra (Syamantak Payra, 15), iz Frendsvuda u Teksasu, osvojio je jednu od dve nagrade Intel fondacije za mladog naučnika u iznosu od 50.000 dolara, za razvoj jeftine električne proteze za koleno koja omogućava pojedincu sa povredom noge da hoda prirodnije. Kada je Pajra testirao svoj prototip na dve osobe koje su delimično onesposobljene zbog dečje paralize, hod im je skoro momentalno postao prirodniji, a pokretljivost poboljšana.

Drugu nagradu Intel fondacije osvojila je Keti Lu (Kathy Liu,17) iz Solt Lejk Sitija u Juti, za razvoj alternetivne komponente za bateriju koja bi mogla značajno da unapredi njen učinak i sigurnost. Punjiva baterija Luove manja je i lakša, bez rizika zapaljenja koji postoji kod litium-jonskih baterija koje se koriste u avionima, mobilnim telefonima, pa čak i hoverbordovima.

„Intel čestita ovogodišnjim pobednicima i nada se da će njihov rad inspirisati druge mlade inovatore da primene radoznalost i genijalnost na današnje planetarne izazove“ – kaže Rozalin Handel (Rosalind Hudnell), potpredsednica odeljenja za ljudske resurse, direktorka korporativnih poslova u kompaniji Intel i predsednica Intel fondacije. „Ova međunarodna naučna i inženjerska izložba odličan je pokazitelj šta se sve može postići kada se učenici sa različitim interesovanjima, mogućnostima i iz raznih krajeva sveta sastanu kako bi razmenili ideje i rešenja.“

Ovogodišnji Intelov Međunarodni sajam nauke i inženjerstva ugostio je više od 1.700 mladih naučnika izabranih sa 419 povezanih sajmova iz 77 država, regiona i teritorija. Pored glavnih pobednika, skoro 600 finalista osvojilo je nagrade i priznanja za svoja istraživanja. Intel fondacija je, takođe, dodelila po 1.000 dolara školama pobednika i povezanim sajmovima koje su pobednici predstavljali.

Intelov Međunarodni sajam nauke i inženjerstva nagrađuje najperspektivnije učenike koji se bave naukom, pronalascima i inženjerstvom na svetu. Finalisti bivaju birani svake godine sa više stotina povezanih sajmova širom sveta. Njihovi projekti se, potom, procenjuju na licu mestu od strane 1.000 sudija iz skoro svake naučne discipline, svaki obično poseduje doktorat ili ekvivalentno šestogodišnje profesionalno iskustvo u jednoj od naučnih disciplina.

Spisak finalista je dostupan na adresi. Intelov međunarodni sajam nauke i inženjerstva 2016 zajednički finansiraju kompanija Intel i Intel fondacija uz dodatnu podršku brojnih drugih poslovnih, akademskih, vladinih i naučno orijentisanih sponzora.