Otvorene prijave za Sony World Photography Awards 2019 sa novim kategorijama

Svetska organizacija za fotografiju otvorila je dvanaesto izdanje Sony World Photography Awards, najraznovrsnijeg fotografskog takmičenja na svetu. Kako bi proslavili poziciju vodećeg globalnog fotografskog takmičenja u kontinuitetu, organizatori su proglasili dobitnike Sony stipendije, koje su odabrali prošlogodišnji dobitnici nagrade i najavili tri nove kategorije za 2019. godinu.

Sony

Kreirano od strane Svetske organizacije za fotografiju, takmičenje Sony World Photography Awards je autoritativan glas industrije. Slaveći najbolje savremene fotografije protekle godine, Sony World Photography Awards takmičenje fotografima iz celog sveta pruža vidljivost i priliku da prezentuju svoj rad na godišnjem nivou. Kompanija Sony podržava takmičenje kako bi pomogla kontinuiranom razvoju fotografske kulture širom sveta i stvorila globalnu platformu za današnje talente. Prijave za takmičenje su besplatne na sajtu www.worldphoto.org.

Sony

„Mnogo mi je značilo što sam proglašena Fotografom godine. Divan je osećaj dobiti priznanje za sopstveni rad, za ono čemu si posvećen sa toliko strasti. S obzirom na to da sam pet godina radila na Ex-Voto seriji, ova nagrada je približila i naglasila značaj hodočašća svima nama”, izjavila je Alis Tomlinson povodom osvajanja titule Fotografa godine na takmičenju za 2018. godinu.

Sony

Nove kategorije

Fotografi iz celog sveta mogu da se prijave za jedno od četiri takmičenja na Sony World Photography Awards 2019:

  • Profesionalno takmičenje, obuhvata izvanredne radove koji se sastoje od 5-10 fotografija u deset kategorija;

  • Otvoreno takmičenje, nagrađuje najbolje svetske pojedinačne fotografije u okviru deset kategorija;

  • Takmičenje za mlade, nagrađuje talentovanog pojedinca, od 12-19 godina;

  • Studentsko takmičenje, rezervisano je za studente fotografije širom sveta. Program Nacionalnih nagrada namenjen je lokalnim fotografskim talentima.

Takmičenje Sony World Photography Awards u 2019. godini obeležiće uvođenje dve nove izazovne kategorije u okviru Profesionalnog takmičenja:

  • Sažetak, kategorija koja će testirati sposobnosti fotografa da sastave rad na specifičnu temu. Uvodna tema ove kategorije biće „identitet”;

  • Dokumentarac, kategorija radova koji oslikavaju činjenice o odabranim temama i tako pružaju uvid u savremena pitanja i vesti.

Nove kategorije su odabrane sa nadom da će takmičenje nastaviti da privlači raznolik opseg savremenih fotografa.

U okviru Otvorenog takmičenja predstavljena je i nova Kreativna kategorija, a njenim partnerima, kompanijama Culture Trip i Eurostar, je iskazana dobrodošlica na Sony World Photography Awards 2019. Culture trip je partner kategorije Kultura, dok je Eurostar partner kategorije Putovanja.

Sony stipendija

Predstavljena 2016. godine, Sony stipendija pruža prethodnim pobednicima takmičenja dodatnu mogućnost da razviju i prikažu svoje radove i ostvare trajnu vezu sa kompanijom Sony nakon takmičenja. Pobednike bira kompanija Sony, među nagrađenim autorima i onima koji su se našli u užem izboru u okviru Profesionalnog i Studentskog takmičenja.

Dobitnici Sony stipendije za 2018. su: Alis Tomlinson (Ujedinjeno Kraljevstvo), Luka Lokateli (Italija), Tom Oldam (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Balaš Gardi (Mađarska). Svako od njih će dobiti 7.000 američkih dolara kako bi razvili sopstveni projekat tokom naredne godine, a fotografije koje proisteknu iz projekta biće predstavljene u okviru izložbe Sony World Photography Awards 2019 u galerijskom prostoru Somerset House u Londonu.

Dobitnici nagrade Studentske Sony stipendije su Morgan Malholand (Južna Afrika), Anšul Mehrotra (Indija) i Cao Hongmei (Kina). Svako od njih će dobiti 3.500 američkih dolara kako bi razvili projekat kompanije Sony i Svetske organizacija za fotografiju, koji će takođe biti predstavljen na izložbi u Londonu. Novi krug Sony stipendije je potvrđen za pobednike i autore koji se budu našli u užem izboru Sony World Photography Awards 2019. godine.

Pobedničke fotografije Sony stipendije za 2017. godinu - Frederika Buika, Džordža Majera, Juan Peng Peng i Vila Burarda-Lukasa, kao i fotografije studenata Sare Šrimf, Tatsuki Katajame i Šravije Kag su dostupne na sajtu www.worldphoto.org/press.

Nagrade i rokovi za 2019. godinu

Fotografi mogu do 30. novembra 2018. da se prijave za učešće u Studentskom takmičenju, do 4. januara 2019. za Otvoreno takmičenje i Takmičenje za mlade, a za Profesionalno takmičenje do 11. januara 2019. Celokupni opisi takmičenja i kategorija mogu se pronaći na stranici www.worldphoto.org/swpa.

Pobednici svih kategorija Profesionalnog, Otvorenog, Takmičenja za mlade i Studentskog takmičenja dobiće Sony digitalnu opremu za snimanje. Dodatno, novčana nagrada u vrednosti od 25.000 američkih dolara biće uručena Fotografu godine, a nagrada od 5.000 američkih dolara biće dodeljena pobedniku Otvorene kategorije. Radovi svih pobednika, ali i fotografa koji su ušli u uži izbor biće izloženi na godišnjoj Sony World Photography Awards izložbi u Londonu, a zatim će biti predstavljeni i međunarodnoj javnosti. Pobedničke fotografije će takođe biti objavljene u godišnjoj knjizi Sony World Photography Awards takmičenja.