Ovog vikenda prvi „hakaton“ u Pančevu

Učenici osnovnih i srednjih škola će se od danas do nedelje 30. aprila takmičiti na prvom „hakatonu“ na teritoriji grada Pančeva, na kom će u Prostor HUB-u (Braće Jovanović 24), imati priliku da u roku od 48 časova iskažu kreativnost u rešavanju realnih životnih problema korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija.

Takmičenje organizuje tim CoderDojo iz Pančeva, najmlađi finalista Kluba Superste, programa podrške za inovativne, društveno-odgovorne ideje mladih.

Zadaci će podrazumevati primenu IT tehnologije i spoj hardvera i softvera, a učesnicima će tokom trajanja hakatona pomagati mentori, članovi kluba CoderDojo iz Pančeva, zahvaljujući čijoj podršci će imati priliku da nauče kako da svoje ideje sprovedu u delo.

Na takmičenje su se mogli prijaviti već oformljeni timovi, ali i pojedinci, koji će imati priliku da na licu mesta sastave nove ekipe. Pobednički tim će osvojiti putovanje na konferenciju Coolest Project Awards, koja će se održati u Dablinu, u organizaciji kluba CoderDojo iz Irske. Na putovanju će im se pridružiti i dva mentora.

CoderDojo je globalni volonterski pokret, osnovan u Irskoj, čiji je cilj da približi veštine programiranja mladim ljudima, a prvi CoderDojo klub u Srbiji osnovan je u Pančevu, uz pomoć podrške programa Superste Od decembra prošle godine svakog vikenda održavaju se radionice u Prostor HUB-u, na kojima se, kroz interaktivan i praktičan rad, mladim ljudima približava svet programiranja i tehnologije.

Program donacija Superste je Erste Banka razvila i realizuje u saradnji sa Fondacijom Dokukino, Trag fondacijom i Vajb netvorksom. Detaljnije informacije o konkursu nalaze se na portalu Superste.net.