Palit GeForce GTX 760

Iako je od predstavljanja modela GTX 760 prošlo dosta vremena, i dalje je ovo grafika koja će mnogima biti interesantna zbog svog odnosa cene i performansi. Namenjena je onima koji planiraju igranje u Full HD-u, uz što manje ulaganje.

NVIDIA GTX 760 je predstavljena tržištu pre više od godinu dana, ali i dalje predstavlja opciju za zahtevnije korisnike kojima je ipak i budžet bitan. Naravno, ne može se baš reći da je kartica jeftina, ali gledajući brojke iz testova, svakako da spada u modele sa boljim odnosom cene i performansi. Na testu se našao model kompanije Palit, u standardnom, fabričkom izdanju. Proizvođač jeste malo izmenio izgled plastičnog oklopa kartice, ali su ispod toga referentni dizajn kao i standardni klokovi procesora i memorije, tako da neće biti velikih razlika u odnosu na ostale GTX 760 modele koje smo već videli.

Ključne karakteristike

  • Referentni, fabrički dizajn
  • 2GB memorije
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: GK104 980MHz (Base) / 1033MHz (Boost)
  • Memorija: 2048MB GDDR5 6008MHz (data rate), 256bit interfejs
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI-I, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.1 podrška, CUDA

Palit GeForce GTX 760

GTX 760 je došao na tržište kao direktni naslednik modela GTX 660 Ti, stim što je NVIDIA performansama gađala prostor između GTX 660 Ti i GTX 670. Što se tiče procesora, odabran je GK104, isti onaj koji se koristi i kod modela GTX 770. Za razliku od 1536 Stream procesora koji su aktivni kod GTX 770, u ovom slučaju ih je dostupno 1152 (aktivno je 6 SMX elemenata), uz 96 jedinice za teksturu i 32 ROP-a (poređenja radi, GTX 770 ima 128 jedinica za teksturu i isti broj od 32 ROP-a). Osnovni takt procesora ove kartice je 980MHz, dok u Boost-u ide od maksimalno 1033MHz, dok je memorija klokovana na efektivno 6000MHz, uz 256-bitni interfejs i ukupno 2GB instalirane memorije.

TDP kartice je sasvim respektabilnih 170W (isto kao kod modela GTX 670), što je omogućilo da sistem hlađenja ostane praktično neizmenjen, i sasvim sposoban da izađe na kraj sa punim opterećenjem kartice. Za dodatno napajanje, kartica koristi dva 6-pinska konektora, Video izlazi su pokriveni sa dva DVI i po jednim HDMI i DisplayPort konektorima, što omogućava jednostavno korišćenje tri monitora, bez investicije u neki noviji sa DisplayPort interfejsom. Kako se za hlađenje koristi fabričko rešenje, sa takozvanim tunnel ventilatorom tako da neće baš biti mnogo tiha na maksimalnom broju obrtaja, ali nije previše glasna, tako da se i dalje po tom pitanju nalazi negde u proseku.

Iako je od predstavljanja modela GTX 760 prošlo dosta vremena, i dalje je ovo grafika koja će mnogima biti interesantna zbog svog odnosa cene i performansi. Namenjena je onima koji planiraju igranje u Full HD-u, uz što manje ulaganje.