Pametni telefoni kao univerzalni alati za digitalne korisnike

Beograd, 20. septembar 2018. – Kompanija Honor, u saradnji sa kompanijom Kantar Millward Brown, sprovela je nedavno istraživanje među 1800 mladih potrošača, tačnije korisnika pametnih telefona, u Evropi, starosti između 15 i 38 godina, u okviru kojeg je ustanovljena dominantna uloga pametnih telefona u poređenju sa tradicionalnim telefonima, što utiče i na sam način korišćenja pametnih telefona kao uređaja za komunikaciju sa drugim ljudima. Neke od najbitnijih karakteristika mobilnih telefona za korisinke su pravljenje dobrih fotografija, korišćenje društvenih mreža, surfovanje internetom i čitanje i-mejl poruka, a jedan od odličnih primera koji potvrđuju ovo jeste Honor 10 sa svojom AI kamerom.

Honor

Mladi Evropljani koriste svoje mobine telefone za „primarne aktivnosti“, kao što su pozivi i poruke (92 odsto za pozive i 83 odsto za poruke), ali kao najbitniju karakteristiku telefona ističu pravljenje fotografija (87 odsto), korišćenje društvenih mreža (78 odsto), čitanje i-mejl poruka (83 odsto) i surfovanje internetom (80 odsto), pri čemu je skoro polovina ispitanika postavilo ove aktivnosti na sam vrh, kao ključne karakteristike telefona.

Honor

Mladi u znatno manjoj meri ističu satelitsku navigaciju, zabavu, aplikacije za slanje poruka i mobilno plaćanje kao ključne karakteristike mobilnih telefona, dok se MMS poruke i aplikacije za fitnes/zdravlje kotiraju veoma nisko na njihovim listama.

Razlika u ponašanju među polovima i uzrastima

Istraživanje pokazuje da devojke, u poređenju sa muškarcima, u znatno većoj meri koriste mobilne telefone za određene stvari, kao što su društvene mreže (83 odsto devojke, 73 odsto muškarci), pravljenje fotografija (91 odsto devojke, 84 odsto muškarci) i slanje poruka (90 odsto devojke, 77 odsto muškarci). Predstavnici generacije Z (mladi starosti između 15 i 24 godine) češće koriste mobilne telefone za zabavu, video igrice i povezivanje sa drugima preko društvenih mreža. Stariji korisnici, između 25 i 38 godina (generacija Y) u većoj meri doživljavaju mobilni telefon kao alatku za posao i komunikaciju (proveravanje i-mejl poruka, pozivi, SMS i MMS poruke).

Na primer, mladi korisnici u Srbiji u znatno većoj meri koriste mobilne telefone za slanje tekstualnih poruka i pozive u odnosu na njihove vršnjake iz drugih zemalja. Međutim, ono što ih u najvećoj meri „odvaja“ od drugih jeste činjenica da znatno više koriste mobilne telefone za zabavu, kao što je čitanje knjiga, slušanje muzike, gledanje filmova ili korišćenje sportskih/fitnes aplikacija. Sa druge strane, oni relativno retko koriste MMS poruke ili aplikacije za dopisivanje.

Naravno, situacija u drugim zemljama Evrope je drugačija, pa tako maldi Poljaci najčešće koriste mobilne telefone za pravljenje fotografija i surfovanje internetom, kao i za slanje MMS poruka. Česi, recimo, vole da igraju video igrice više od svih drugi, a takođe u velikoj meri koriste i već postojeće aplikacije u telefonu, kao što su alarm, kalkulator i druge.

Sa druge strane, među mladim korisnicima u Finskoj i Mađarskoj su najpopularnije aplikacije za dopisivanje, dok se ne bi moglo reći da se ističu u korišćenju SMS i MMS poruka u poređenju sa svojim vršnjacima.

Kreativni društveni individualisti – tako bi se mogli opisati prosečni mladi korisnici pametnih telefona u Evropi

Korisnici pametnih telefona koji su učestvovali u istraživanju često sebe opisuju kao kreativne, otvorene, brižne, jedinstvene i nezavisne. Mladi Poljaci i Česi smatraju sebe individualcima, koji provode svoje slobodno vreme van grada, mnogo više od prosečnog korisnika. Mladi korisnici u Finskoj se doživljavaju kao znatno nezavisniji od prosečnog korisnika, dok bi u Grčkoj sebe okarakterisali kao profesionalne, otvorene i kreativne. Mađarski korisnici vide sebe kao brižne i pouzdane ljude koji najviše vole da provode slobodno vreme kod kuće, dok mladi Srbi vide sebe kao društvene, kreativne i jedinstvene osobe.

Honor pametni telefoni su za korisnike mlade u duši i aktivne korisnike društvenih mreža

„Kompanija Honor, sa svojim sloganom „For the Brave”, je nastala kako bi zadovoljila potrebe digitalnih korisnika, pomoću uređaja savršeno optimizovanih za konzumiranje internet sadržaja. Najnovije istraživanje, koje je sprovela kompanija Kantar Millward Brown, ukazuje na činjenicu da su korisnicima koji su mladi u duši neophodni snažni uređaji koji će im omogućiti da komuniciraju sa svetom na najrazličitije načine, od najjaednostavnijih poziva i poruka, preko brzog surfovanja internetom, proveravanja i-mejl poruka i deljenja fantastičnih fotografija. Naš najnoviji flagship telefon, Honor 10 sa AI kamerom i GPU Turbo, predstavlja upravo to – pristupačan i veoma kvalitetan alat za sve njihove potrebe”, izjavio je Kim Jin, predsednik kompanije Honor za CEE & Nordic region.