Počelo sprovođenje EU projekta za unapređenje IT sektora

IT laboratorija, u skladu sa najvišim svetskim standardima, otvorena je danas na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, obeležavajući početak aktivnosti projekta XBIT, finansiranog od strane Evropske Unije. Nova laboratorija će studentima omogućiti rad na 3D štampačima, VR tehnologiji i senzorima za Internet of Things kao i tehnologiji Augmented Reality. Projekat XBIT sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020. XBIT će narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor.

Na održanom panelu pod nazivom ’’Žene u IT sektoru’’ u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, ovim povodom, ukazano je na doprinos žena u IT industriji. „Nedovoljna zastupljenost žena danas u IKT-u znači manje žena u svim inovativnim oblastima u budućnosti, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima. Kako bi smanjilo rodni jaz u IKT sektoru, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta i kasnije profesija, ali i za osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor kroz programe prekvalifikacija, kao i kroz pokretanje tehnoloških startapova. Za nas je od posebnog značaja i prekogranična saradnja u okviru programa Xbit, budući da otvara mogućnost za razmenu različitih lokalnih iskustava i praksi na polju ženskog inovativnog preduzetništva.“, izjavila je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Kreiranjem prekogranične IT mreže (XBIT Network), stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj IT industrije i preduzetništva i njihove pravilne upotrebe kao generatora inovacionih kapaciteta i efikasnih alata za povećanje ukupne konkurentnosti ekonomije programskog područja. Ovo će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i mogućnosti za zapošljavanje, ali i do zadržavanja talenata i povećanja broja kvalifikovanih profesionalaca.’’ rekao je dipl.Ing MSc Vladimir Todorović, FTN Novi Sad, partner na projektu XBIT.

„Važan aspekt razvoja konkurentnosti je upravo ciljana akcija usmerena na rodnu ravnopravnost pri obrazovanju i zapošljavanju budućeg kadra u IT industriji. Ova, kako je nazivaju "najzdravija grana domaće privrede" koja se razvija vrtoglavom brzinom, u konstantnom je deficitu radne snage. Stoga je naša namera da IT profesije promovišemo u obe ciljne grupe podjednako, čineći ih time vidiljivijim, kako za one koji se tek odlučuju za buduću karijeru ili za one koji žele da se prekvalifikuju, tako i za one koji žele da steknu nove veštine i znanja i time unaprede svoje poslovanje. “ – rekla je MA Maja Marković, predstavnica udruženja građana SEE ICT, partner na projektu XBIT.

Projekat XBIT bavi se razvojem uslova za optimalan i strukturiran razvoj IT industrije i preduzetništva u programskom regionu, kao i njegovo optimalno korišćenje kao generatora inovacija i konkurentnosti. U narednih godinu dana sprovešće se brojne aktivnosti kako bi se unapredilo korišćenje IT tehnologija u preduzetništvu, i kako bi se što veći broj žena uključio u ovaj sektor. Ministartsvo Trgovine, turizma i telekomunikacija, aktivno radi na unapređenju IT sektora u Srbiji, sprovodeći partnerski i brojne projekte sa ovim ciljem.

SEE ICT je neprofitna organizacija osnovana 2010. godine, sa misijom pružanja značajne i duboke podrške srpskoj tehnologiji i start up scene kako bi se podstaklo veće zapošljavanje i ekonomski rast.

Fakultet tehničkih nauka je jedna od najsavremenije organizovanih visokoobrazovnih institucija u regionu sa tradicijom dugom 57 godina, koji svoju misiju ostvaruje u tri međusobno povezane grupe delatnosti: visoko obrazovanje, naučnoistraživački rad i transfer znanja u privredu.