Počeo BIZIT 2017

Beograd, 1. novembar, 2017. - Najveća Regionalna IT i biznis konferencija – BIZIT 2017 – danas je otvorena u Klubu poslanika. Tema ovogodišnje BIZIT konferencije je „Prirodno digitalno“, a učesnici će u naredna dva dana imati prilike da se bolje upoznaju sa brojnim aspektima četvrte industrijske revolucije.

BIZIT 2017

Konferenciju je svečano otvorila Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a, nakon koje su publiku pozdravili ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i ambasadori Ruske federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin, i ambasadorka Izraela Alona Fisher-Kamm.  Ministar Nenad Popović pozdravio je sve prisutne u ime Vlade Republike Srbije, izjavio da je za Vladu razvoj informacionih tehnologija jedan od strateških prioriteta, koji bi trebalo da dovede do potpunog zaokreta u društvu. Pre svega misleći na konceptu pametnih gradova, i na digitalnu transformaciju. Napori za digitalnu transformaciju Srbije će teško dati očekivane rezultate ukoliko proces ne zahvati proizvodnu bazu, što je danas prioritet svih zemalja u Evropi, a Vlada Srbije usmerava sve više napora ka nacionalnoj izgradnji industrije 4.0 kako bi je učinila globalno konkurentnom.

BIZIT 2017

Ambasador Rusije se osvrnuo na istorijski aspekt i promene koje su se dogodile u industriji od 19. veka i pojave železnice do pojave struje. Digitalizacijom se bave kako zapadne zemlje tako i istočne. U Rusiji digitalizacija je tema već poslednjih sedam, osam godina, a Moskva je započela aktivno da se bavi digitalizacijom od pre godinu dana i kao i čitava Vlada u Rusiji. U maju ove godine je usvojena strategija za usavršavanje celokupnog sistema obrazovanja, a u julu kompleksni dugoročni program digitalne transformacije koji je ključan program za razvoj digitalizacije u Rusiji.

BIZIT 2017

Digitalna privreda se u Rusiji ne doživljava kao pravac, već kao način života i oblik delovanja. Razrađeni su planovi do 2025. godine za uvođenje interneta visokog kapaciteta u svim velikim gradovima. Ambasador Čepurin je izjavio da smatra da je proces digitalizacije privrede ne samo nacionalno pitanje, već pitanje saradnje među zemljama. Čitav svet treba da se dogovara oko digitalizacije privrede.

BIZIT 2017

Ambasadorka Izraela Alona Fisher-Kamm se osvrnula na pojam startap nacije, i objasnila kako se Izrael razvio od male zemlje i kako su prebrodili konflikte te nedostatak diplomatskih odnosa sa komšijama. Istakla je da su najproduktivniji sektor u Izraelu mladi, kao i da je nedostatak prirodnih resursa naterao Izrael da se koncentriše na razvoj tehnologija.  Izrael je zemlja imigranata, koji su sa sobom doveli novu kreativnost i ideje, međutim, sve ovo se ne bi dogodilo bez podrške Vlade koja je stvorila zdrav ekosistem. Zaključila je da zemlja ne mora da ima prirodne resurse, i ne mora da živi u idealnom geo-političkom okruženju da bi stvorila pogodan ekosistem.

BIZIT 2017

Nakon ambasadora prisutne je pozdravio i Petar Popović izvršni direktor Direkcije za poslovne korisnike, Telekoma Srbija, koji je naglasio značaj informacije u digitalnoj ekonomiji. Informacije generišu ljudi, količina informacija zahteva ulaganja u data centre i infrastrukturu. Nove generacije su prirodno digitalne jer one odrastaju uz tehniku. "Na nama je da postavimo temelj digitalizacije a na generacijama koje dolaze da razvijaju buduće pravce."