Pokrenuta Inicijativa Digitalna Srbija

Microsoft razvojni centar Srbija sa izuzetnim ponosom najavljuje početak rada udruženja „Inicijativa Digitalna Srbija“, čiji je jedan od osnivača. Događaj koji će obeležiti početak rada Udruženja održaće se u ponedeljak, 29. maja 2017. godine, u Domu omladine Beograda, s početkom u 15 časova. Fokus ovog događaja biće budućnost i kako će ona izgledati, kao i kako pripremiti srpske kompanije za digitalne izazove.

Osnivači ove neprofitne inicijative su Infostud, Nordeus, Startit, Seven Bridges, Price Waterhouse Coopers, Ringier Axel Springer, Telekom Srbija, Telenor i Microsoft razvojni centar Srbija. „Inicijativa Digitalna Srbija” je osnovana sa idejom da spoji vodeće kompanije iz oblasti tehnologije, IT i telekomunikacija, kako bi mapirale put digitalnih transformacija u Srbiji, i pružile pomoć i stručnu podršku u procesu inovacija koje će doprineti boljoj budućnosti njenih građana. Upravni odbor Inicijative Digitalna Srbija čine predstavnici kompanija osnivača, a predsednik upravnog odbora je Branko Milutinović, generalni direktor i suosnivač Nordeusa.

Sve aktivnosti udruženja usmeriće se na unapređivanje okvira i investicione klime potrebne za tehnološko preduzetništvo, inovacije u srpskoj IT industriji, kao i bolji nivo digitalne pismenosti i edukacije u digitalnoj ekonomiji. Kompanije koje žele da učestvuju u realizaciji ovog cilja i da doprinesu udruženju „Inicijativa Digitalna Srbija” dobrodošle su da se pridruže.

Među govornicima konferencije pored Branka Milutinovića, biće i Stefan Kuster, jedan od osnivača „Digital Switzerland“, Džerard Makarti i Ladislav Miler, koji će govoriti o transformaciji Irske iz ekonomije zasnovane na poljoprivredi u high-tech ekosistem, Igor Bogićević, iz kompanije „Seven Bridges“, koji će govoriti o važnosti transfera znanja iz akademske zajednice u industrijsku primenu, i profesorka Vesna Bengin koja će pričati o moći IT da skalira industrije.

„Inicijativa Digitalna Srbija” prati uspeh udruženja „Digital Switzerland” i nastaviće ideju velikog broja digitalnih centara kao što su London, Tel Aviv i Berlin, koji su se rano pridružili pokretu digitalne tehnologije i inovacija, i danas predstavljaju neke od najznačajnijih globalnih IT centara.