Portabilni BenQ projektor GV1

Nove tehnologije omogućile su razvoj novih ultra portabilnih proizvoda, donoseći pod krov mobilnosti neke od neverovatnih mogućnosti. Mobilnost je zapravo postala toliko ozbiljna stvar u našim životima da jednostavno bez nje nema normalnog funkcionisanja. Kada govorimo o portabilnim uređajima najčešće govorimo o mobilnim telefonima, tablet računarima i notebook računarima, pomalo nepravedno zapostavljajući i druge grupe mobilnih proizvoda. Tako na primer u senci navedenih ostaju mobilni zvučnici, pametni satovi, pametne naočare, mobilni projektori... Spisak proizvoda je svakako dug. Kompanija BenQ je uvidela sve prednosti ovog polja odavno i povremeno nas iznenadi sjajnim ultra prenosivim rešenjima. Konkretno ova kompanija je nedavno predstavila jedan veoma atraktivan mobilni projektor oznake GV1 koji u neku ruku predstavlja i začetnika novog prenosivog pravca na ovom polju. On je zaista odličan džepni projektor koji može da ponudi mnogo toga za ne tako veliku količinu novca i plus da donese pravo vizuelno osveženje u okruženje u koje se nalazi.

BenQ GV1 je moderno dizajniran džepni projektor koji sa svojim dimenzijama od 80 x 155 x 80mm i težinom od 708g predstavlja nešto apsolutno posebno na tržištu. On nema neke specijalne mogućnosti kao neki drugi projektori, ali ispunjava propisane bazne uslove za projekciju kvalitetne slike, pa i više od toga. Sa njim je moguće projektovati kako prezentacije i statičan materijal, tako i pokretne slike i multimediju, ali treba imati u vidu da maksimalna rezolucija kojom operiše je 480p (854 x 480 piksela), kao i da je maksimalno osvetljenje kojim raspolaže 200 ANSI Lumena. GV1 nije tako bogat ulazima (poseduje ipak USB-C port) i izlazima kao njegova druga braća, ali zato poseduje Wireless adapter sa kojim ostvaruje bežičnu interakciju/komunikaciju sa bilo kojim mobilnim uređajima. Ovaj projektor ima specifičan rashladni sistem, bazira se na DLP 3430 projekcionom sistemu (čipu) i spada među najmanje potrošače električne energije u svetu projektora. Nema specifičnosti oko održavanja i što je jako važno za manje od jednog minuta je spreman za rad.

BenQ GV1

Od ostalih tehničkih specifičnosti GV1 se izdvaja i po tome što ima posebno dizajniran OSD koji u biti nije previše krcat funkcijama (logično, zar ne), ali je veoma funkcionalan i odlično radi posao. U okviru istog su brojna podešavanja za komunikaciju sa drugim uređajima, radni modovi i set instrukcija za upravljanje kvalitetom slike. Projektor nema napredna setovanja za raspoložive rezolucije, ali zato su prisutni Eco modovi koji značajno štede energiju. Kada smo kod energije ne smemo da zaboravimo da kažemo da ovaj model ima odličnu bateriju autonomje do 3 sata, koja se brzo puni i koja celu priču o mobilnosti maksimalno zaokružuje. Tu je i ugrađeni zvučnik skromne izlazne snage, ali dovoljne da pruži fino uživanje tokom gledanja pokretnih slika ili neke multimedije. Proizvođač za ovaj model kaže da nema puno softverskih inovacija, međutim da posao za koji je namenjen radi veoma dobro. I istina, kada se malo zagrebe ispod haube jasno se vidi da GV1 nema te napredne aplikativne novotarije, s tim da opet ima sve ključno za kvalitetnu projekciju slike na platnu ili zidu.

BenQ GV1

A kvalitet slike je više nego zadovoljavajući. Da ne bude zabune, nije WOW, ali je dobar i u skladu sa pratećim tehničkim inovacijama. Boje su fino reprodukovane, detaljnost je korektna, a oštrina pristojna - dovoljno da slika bude kakva treba - čista i jasna sa prirodnim bojama i lepo vidljiva iz svih uglova. Kod reprodukcije statičnih slika sve je fino rešeno i tu GV1 radi kao i svi drugi projektori ovog proizvođača. Sa druge strane kod pokretnih slika se ipak vidi nedostatak nekih bitnih filtera koji izoštruju sliku i daju joj pravu snagu. Sa druge strane za gledanje filmova u pristojnim rezolucijama i Youtube klipova ovaj projektor je dobar i zna znanje (kako bi rekli naši ljudi). Multimedija je isto lepo reprodukovana tako da GV1 sigurno ima lako da pronađe put do velikog broja kupaca bilo da su oni deo poslovnog ili čisto kućnog okruženja.

BenQ GV1

Sada dolazimo do onog ključnog pitanja zašto odabrati GV1 projektor kada on nema toliko mogućnosti koliko drugi modeli iz sličnog ili istog cenovnog ranga? Odgovor je - mobilnost, moderan dizajn i funkcionalnost. Jednim klikom sve je za nešto više od 40-tak sekundi spremno za rad. Plus nema velikog maltretiranja oko održavanja i montaže, ali i drugih dosadnih stvari kao što su podešavanja i jurnjava za zvučnicima i kablovima. Bitno - sve radi! I to jako dobro! Cena je fer za ovo što GV1 donosi na kancelarijski i kućni sto, tako da ko želi malog drugara kraj sebe i odanog prijatelja za dobru zabavu ovaj projektor je sve što mu treba - garantovano. A da, GV1 je dobitnik IF nagrade za dizajn za tekuću godinu! Toliko o njemu (još) za sve koji se premišljaju!

BenQ GV1

Cena (sa PDV-om): oko 50.000,00 dinara

Kontakt: List