Poverenje na prvom mestu: Kaspersky Lab pokrenuo Globalnu Inicijativu o Transparentnosti

Kompanija Kaspersky Lab najavila je pokretanje Globalne Inicijative o Transparentnosti kao deo svoje strategije, sa ciljem da bolje zaštiti svoje korisnike od sajber pretnji, bez obzira na njihovo poreklo ili svrhu. Kroz ovu inicijativu, kompanija Kaspersky Lab planira da aktivira širu bezbednosnu zajednicu, kao i druge stejkholdere, tako što će od njih tražiti da ocene pouzdanost njenih proizvoda, internih procesa i poslovnih operacija, a takođe će predstaviti dodatne mehanizme pomoću kojih će demonstrirati brz i temeljan pristup bezbednosnim problemima. Kao deo ove Inicijative, kompanija planira da pruži uvid u izvorni kod svog softvera radi nezavisnih testiranja, uključujući pakete za ažuriranje softvera kao i ažurirana pravila za detekciju pretnji.

Budući da se današnje društvo u sve većoj meri oslanja na informacione i komunikacione tehnologije, sajber pretnje konstantno evoluiraju i napreduju. Usled sve bržeg ritma koji krakteriše evoluciju IT sveta i sajber pretnji, kompanija Kaspersky Lab smatra da će saradnja između organizacija biti od ključnog značaja za zaštitu korisnika. Poverenje je od velike važnosti u svetu sajber bezbednosti, i zbog tog toga bi ono trebalo da bude osnova bilo kakve saradnje koja ima za cilj da zaštiti pojedince, organizacije i korporacije od sajber pretnji. Međutim, predstavnici kompanije Kaspersky Lab su svesni činjenice da se poverenje zaslužuje i da se konstatno mora dokazivati kroz zajedničku posvećenost transparentnosti i odgovornosti.

Početna faza Globalne Inicijative o Transparentnosti kompanije Kaspersky Lab uključuje:

(1) Početak nezavisnih testiranja izvornog koda kompanije do prvog kvartala 2018. godine, kao i testiranja paketa za ažuriranje softvera i ažuriranih pravila za detekciju pretnji;

(2) Početak nezavisne procene (i) procesa nastajanja bezbednosnih rešenja u okviru kompanije, i (ii) procene strategije za neutralisanje rizika u lancu nabavke, do prvog kvartala 2018. godine;

(3) Kreiranje dodatnog kontrolnog procesa koji bi nadgledao na koji način kompanija obrađuje podatke, u saglasnosi sa nezavisnom trećom stranom koja bi bila nadgledala da li se kompanija pridržava ovih pravila;

(4) Formiranje tri Centra za Transparentnost na globalnom nivou, pri čemu je prvi planiran za 2018. godinu. Ovi centri će imati za cilj da pomognu u zajedničkom rešavanju bezbednosnih pretnji, kroz saradnju sa korisnicima, pouzdanim partnerima i vladinim stejkholderima, i služiće kao baza podataka koja partnerima daje uvid u nezavisne testove otvorenog koda kompanije, softverskih ažuriranja i pravila za detekciju, kao i druge aktivnosti. Centri za Transparentnost biće otvoreni u Evropi, Aziji i SAD do 2020. godine.

(5) Povećanje „Bug Bounty“ nagradnog fonda, koji će iznositi do 100 hiljada američkih dolara za otkrivanje najozbiljnijih rajnivosti. Ovo povećanje ima za cilj da već do kraja 2017. godine podstakne nezavisne istraživače da povećaju svoje napore kada je u pitanju otkrivanje i neutralisanje novih pretnji.

Pored pokretnja početne faze Globalne Inicijative o Transparentnosti, kompanija Kaspersky Lab planira da kontaktira stejkholdere i bezbednosnu zajednicu kako bi utvrdila šta bi druga faza, koja treba da počne u drugoj polovini 2018. godine, trebalo da uključuje. Predloge za dalje korake, kao i zahteve trećih strana zainteresovanih za saradnju sa kompanijom, možete slati na adresu: transparency@kaspersky.com.

Govoreći o potrebi za ovom novom inicijativom, Jevgenij Kasperski (Eugene Kaspersky), predsednik i izvršni direktor kompanie Kaspersky Lab, izjavio je: „Manjak saradnje između zemalja samo pomaže sajber kriminlacima, a partnerstva državnih i privatnih institucija ne funkcionišu onako kako bi trebalo. Internet je kreiran sa ciljem da ujedini ljude i da širi znanje.

Sajber bezbednost nema granice, a pokušaj uvođenja granica u sajber prostor je kontraproduktivan i mora mu se stati na put. Moramo ponovo da uspostavimo poverenje između kompanija, vladinih organizacija i krajnjih korisnika. Zbog toga smo odlučili da pokrenemo ovu Globalnu Inicijativu o Transparentnosti: želimo da pokažemo svima da smo potpuno otvoreni i transparentni. Ništa ne krijemo. Smatram da ćemo ovim činom uspeti da premostimo barijere kao što je nedostatak poverenja i da ćemo uspeti u našoj misiji da sačuvamo ljude u bilo kojoj zemlji na svetu”. Kompanija Kaspersky Lab planira da na redovnom nivou obaveštava javnost o razvijanju ove Inicijative. Kroz saradnju sa brojnim stejkholderima, kompanija Kaspersky Lab se nada da će uticati i na korisnike i partnere da se pridruže Inicijativi.