Pravi gubitak zbog nedostatka stručnjaka: Znatno veći troškovi oporavka

Velike kompanije koje imaju poteškoća da privuku adekvatno obučene IT stručnjake plaćaju i do tri puta više za oporavak od sajber bezbednosnog incidenta.

Zvanično press saopštenje

Ovo je jedan od ključnih zaključaka nedavnog istraživanja kompanija Kaspersky Lab i B2B International, koje je zasnovano na anketi o korporativnim IT bezbednosnim rizicima u 2016. godini, a u kojem je učestvovalo 4000 ispitanika iz 25 zemalja. Osim merljivih uticaja na budžet, kompanije u sve većoj meri obraćaju pažnju na nedostatak stručnih kadrova i potrebu za većim brojem bezbednosnih stručnjaka u ovoj industriji.

Uzimajući u obzir kompleksnost IT infrastrukture, usaglašavanje zahteva i želju za očuvanjem poslovnih podataka, kompanije su veoma motivisane da poboljšaju svoju bezbednost. Za skoro jednu trećinu kompanija, povećanje stručnih bezbednosnih kadrova je jedan od tri glavna pokretača za dodatne investicije u sektoru IT bezbednosti. Sve veću potražnju nije lako zadovoljiti usled nedostatka dostupnih stručnjaka i sve većeg broja kompleksnih zahteva. Kompanija Kaspersky Lab zapošljava stotine bezbednosnih stručnjaka, a menadžeri za zapošljavaju tvrde da samo jedan od četrdeset kandidata ispunjava zahtevne kriterijume za poziciju bezbednosnog stručnjaka.

Međutim, izazov nije veliki samo zbog neophodnog tehničkog znanja. U izveštaju su citirani stručnjaci u kompaniji Kaspersky Lab, koji naglašavaju da je potreba za bezbednosnim menadžerima još veća. Pored velikog tehničkog i stručnog znanja, neke od menadžerskih obaveza podrazumevaju komunikaciju sa vrhovnim menadžmentom i nadgledanje strategije – osobine koje su naročito važne i, zapravo, adekvatnije za velike kompanije. U izveštaju je takođe naglašeno da je nedostatak talentovanih stručnjaka delimično prouzrokovan i izazovima sa kojima se sreću tokom obrazovanja. Uspeh u oblasti IT bezbednosti podrazumeva i posedovanje određenog stepena strasti i ljubavi prema ovoj industriji, želju za konstantnim učenjem i nadograđivanjem i sposobnost za prilagođavanjem prema sajber pretnjama koje ste stalno menjaju. Neke više obrazovne institucije su prepoznale ovaj izazov i u skladu sa tim su modifikovale neke od svojih IT programa.

Oko 68,5 odsto kompanija očekuje da će se povećati broj zaposlenih bezbednosnih stručnjaka, dok njih 18,9 odsto očekuje da će ovo povećanje biti znatno veliko. Visoko obrazovanje je veoma bitno za zadovoljavanje ovakve vrste potražnje, a to bi takođe mogao biti i signal za samu bezbednosnu industriju da je neophodno da unese neke promene. Jedno od rešenja bi mogla biti saradnja sa univerzitetima u vidu pružanja konkretnog iskustva. Drugo rešenje, koje bi moglo biti veoma važno na duže staze, jeste efektivno deljenje saznanja o bezbednosnim pretnjama sa korporativnim klijentima u vidu izveštavanja, bezbednosnih treninga i usluga. Na ovaj način, korporativni bezbednosni timovi provode manje vremena rešavajući redovne sajber bezbednosne incidente i mogu da se fokusiraju na razvoj bezbednosne strategije i napredne pretnje.

Venjamin Levcov (Veniamin Levtsov), potpredsednik sektora za korporativne klijente u kompaniji Kaspersky Lab, zijavio je: „U ovoj industriji koja se konstantno razvija, odnos sa klijentima prevazilazi isporučivanje tehnologije ili proizvoda. Mi moramo da im obezbedimo znanje i trening koji su im neophodni kako bi identifikovali aktuelne napade. Takođe je neophodno da budu u toku sa dešavanjima kao što su napadi na druge kompanije, kao i da poseduju relevantne informacije o pretnjama koje su trenutno aktuelne. Rešavanje zahtevnih izazova u vezi sa sprečavanjem pretnji, detekcijom ciljanih napada, predviđanjem i izveštavanjem zahteva od nas da budemo fleksibilni. Kao proizvođač bezbednosnih rešenja, mi želimo da povećamo broj kvalifikovanih bezbednosnih stručnjaka širom sveta. Jedan od naših projekata koji ima za cilj da podrži ovu inicijativu jeste edukativni kurs pod nazivom „IT Security Fundamentals“, koji bi trebalo da pomogne mladim IT stručnjacima da započnu svoju karijeru u svetu sajber bezbednosti”.

Celokupan izveštaj pod nazivom „Nedostatak telentovanih stručnjaka: neočekivana pretnja za korporativnu bezbednost ”, dostupan je na veb stranici kompanije Kaspersky Lab.

Kompanija Kaspersky Lab je pokrenula program Talent Lab, međunarodno takmičenje za studente i mlade profesionalce koje će im pomoći da započnu svoju karijeru u oblasti IT bezbednosti. Više informacija o programu možete pronaći na veb stranici kompanije Kaspersky Lab: academy.kaspersky.com/talentlab