Predviđanja kompanije Kaspersky za 2020. godinu: očekuju nas zloupotrebe „big data” podataka i još sofisticiraniji napadi

Istraživači kompanije Kaspersky izneli su svoja predviđanja u vezi sa naprednim upornim pretnjama (Advanced Persistent Threats – APTs) i aktivnostima koje nas očekuju tokom 2020. godine, ističući kako će se okruženje pretnji menjati u narednim mesecima. Celokupan trend ukazuje na to da će pretnje postati sofisticiranije i sve više ciljane. Takođe se navodi da će doći i do diverzifikacije usled uticaja spoljašnjih faktora poput razvoja i širenja mašinskog učenja, tehnologija za razvoj „deep fake“ tehnika, ili tenzija oko trgovinskih ruta između Azije i Evrope.

Predviđanja su razvijena na osnovu promena koje je GReAT Tim (Tim za globalno istraživanje i analizu) uočio tokom 2019. godine prilikom svojih istraživanja koja su imala za cilj pružanje podrške sajberbezbednosnoj zajednici putem smernica i uvida. Ovo poslednje, zajedno sa serijom predviđanja industrijskih i tehnoloških pretnji, pomoći će da se pripremimo za izazove koji nas očekuju u narednih 12 meseci.