Prestigio ION 525 Super Slim

Kompaktna i veoma dobra konfiguracija namenjena prosečnim korisnicima koji traže povoljnu konfiguraciju koja će im poslužiti za svakodnevnu upotrebu. Ovaj model radi nečujno i ima dovoljno snage i za Full HD filmove.

Od skoro, kompanija Prestigio u svojoj ponudi ima celu liniju Nettop računara, što je relativno nova i vrlo popularna kategorija. Naime, nisu svima potrebni veliki i bučni računari, i oni mogu celu priču dosta pojednostaviti nabavkom jedne ovakve kompaktne i integrisane konfiguracije. U minijaturna kućišta su smeštene cele konfiguracije koje postižu sjajne rezultate po pitanju uštede energije, rade nečujno, a imaju sasvim dovoljno snage i za neke zahtevnije stvari kao što je recimo Full HD video. Sličnih računara ima dosta na tržitšu i uglavnom su u pitanju slične konfiguracije, tako da nema nekih posebnih iznenađenja. Ipak, model ION 525 Super Slim spada u gornji deo ponude, dok je cena i dalje veoma povoljna i to može biti odlična prilika i za one koji nemaju veliki budžet da dođu do novog računara.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Dobra konfiguracija
  • Odlične performanse
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Dual-Core Atom D525 na 1.8GHz
  • Memorija: 2 GB DDR3 DIMM
  • Hard disk: 320 GB SATA 2.5''
  • Grafička kartica: Nvidia ION 2
  • Dodatno: GLAN, WiFi 802.11b/g/n
  • Konektori: 4x USB 2.0, 2x 3.5mm audio, D-Sub, HDMI, LAN
  • Dimenzije: 153.6 x 25.2 x 172.6 mm
  • Težina: 2Kg
  • Operativni sistem: Microsoft Windows 7 Home Premium

Prestigio ION 525 Super Slim

Ceo računar je spakovan u veoma kompaktno kućište dimenzija 153.6 x 25.2 x 172.6 mm koje izgleda tanko i vrlo atraktivno. U pakovanju se dobija malo plastično postolje, tako da se kućište može postaviti uspravno, a tu je i adapter pomoću koga se lako kači sa zadnje strane monitora tako da se praktično i ne vidi, a što omogućava da radna površina stola ostane kompletno slobodna. Kućište je napravljeno od glossy crne plastike, sa atrakivnom šarom sa gornje strane, gde se nalazi i oznaka proizvođača. U pakovanju još stiže i eksterni adapter za napajanje, kratko korisničko uputstvo i CD sa drajverima (stim što treba znati da nema optičkog uređaja). Nema nekih velikih razlika u dizajnu u odnosu na slične modele, i samo nam oznaka proizvođača govori o čemu se radi. Ipak, realno i nema toliko prostora za originalnost, pošto se svi trude da dimenzije budu što manje.

Sa gornje strane kućišta se nalazi Power taster sa statusnom diodom, sa prednje strane imamo poklopac ispod koga su dva USB porta a pozadi i ostale konektore: dodatna dva USB 2.0 porta, audio 3.5mm priključke za mikrofon i slušalice, LAN port, D-SUB i HDMI video izlazi i konektor za napajanje. Ono što primećujemo je da nema i dalje podrške za USB 3.0 interfejs, ali zato imamo ugrađeni WiFi adapter koji podržava 802.11n standard. Jedino što fali je Bluetooth, pa da se mogu lepo i bez ikakvih adaptera prikačiti bežična tastatura i miš. Otvora za ventilaciju nema mnogo i može se slobodno reći da konfiguracija radi potpuno nečujno, što će se svima sigurno dopasti. Konfiguracija je dosta dobra, novi dual-core Intel Atom D525 na 1.8GHz i NVIDIA ION2 grafika su upareni sa 2GB memorije, što je sasvim dovoljno za odlične multimedijalne performanse, i ova mala kutija će bez ikakvih problema puštati Full HD filmove, što je postalo i merilo jačine konfiguracije.

Rezime

Ovakvi računari su veoma zgodni za sve one kojima računar treba za neke uobičajene stvari kao što su office aplikacije, surfovanje i pisanje emailova i gledanje videa i filmova. Ako je pri tome bitno da se što manje prostora zauzme, a ceni se tišina, ovakva konfiguracija je pravi izbor. Na tržištu ima dosta sličnih varijanti, i razlike su kozmetičke prirode, tako da treba gledati cenu i šta se za to dobija. U ovom slučaju, tu je i preinstalirani Windows 7 Home Premium, što svaskako nije loša stvar. Iako Prestigio možda nije ime koje asociramo uz ovakve gotove konfiguracije, uverili smo se da se bez problema kože takmičiti sa mnogo poznatijim proizvođaičima.

Conclusion

These computers are handy for those who need a computer for some common items such as office applications, writing e-mails, surfing and watching videos and movies. If the important thing is to save space and to provide the quiet work, than the configuration like this is the right choice. There are many similar versions on the market and the differences regard only appearance, so you should pay attention to the price. In this case, there is a preinstalled Windows 7 Home Premium, which is certainly not a bad thing. Although Prestigio is not the name we associate with ready-made configurations, it could compete with many famous producers with no problem at all.

Testirani proizvod je uzorak.

Asbis ustupio: Prestigio ION 525 Super Slim
zvanični sajt: prestigio.rs