Prestigio RoadRunner 520

Ovo je kompaktna kamera sa odličnim performansama, koja snima video u 1080p Full HD rezoluciji i 30fps-a. Lako se instalira i koristi a video se može gledati i na TV-u preko HDMI interfejsa.

Prestigio ima u ponudi interesantne modele takozvanih dashboard kamera, odnosno kamera koje se instaliraju u auto i koje beleže dešavanja ispred automobila. Videli smo već razna slična rešenja, a model RoadRunner 520 je Full HD kamera koja beleži sliku odličnog kvaliteta koja se može posle analizirati i koristiti za sve potrebe. Dobra stvar je što je prilično jednostavna za instalaciju, ima ekran sa zadnje strane i HDMI interfejs tako da se može lako povezati i na TV ili monitor radi reprodukcije snimljenog materijala.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Full HD video (1920x1080 piksela u 30fps-a)
  • HDMI interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/2.5" CMOS 5MP
  • Ekran: 2" LCD 480x240 piksela
  • Video/Fotografija: 1920x1080, 1280x720, 640x480, 25-30fps; 12MP
  • Memorija: Slot za MicroSD memorijske kartice do 32GB
  • Konekcije: 1x HDMI,1x miniUSB 2.0
  • Dodatno: 500mAh baterija

Prestigio RoadRunner 520

Ovaj model kamere je dimenzija 67 x 50 x 32 mm i teži svega 52g! Ovo znači da spada u laganije i kompaktnije modele, a po obliku nas dosta podseća na GoPro modele, no tu svaka sličnost prestaje pošto ovde kućište nije vodootporno, a objektiv nije ugrađen u telo, već viri sa prednje strane. Ipak, kamera nam deluje dovoljno čvrsto i izdržljivo za neku standardnu upotrebu. Kako se za napajanje koristi integrisana baterija kapaciteta 500mAh, kamera će ako zatreba moći da se ponese i snima/slika i van automobila (autonomija je oko 1h). U paketu prateće opreme se nalazi sve ono što može da vam zatreba: od adaptera za napajanje za kola, USB, HDMI, AV kabla, pa do postolja za kola i korisničkog uputstva.

Kamera koristi fiksni objektiv (postoji 4x optički zum) koji hvata solidno širok ugao od 120 stepeni, što je sasvim dovoljno da se uhvati i vidi ceo prednji kraj automobila. Montaža u autu je vrlo jednostavna, postoji postolje koje se vakumskom stopom fiksira za staklo, kamera postavi u svoje ležište i podesi tačan ugao. Kako postoji 2" sa zadnje strane, biće jednostavno iskontrolisati tačno šta kamera hvata. Kao i obično, punjač za kola je malo većih dimenzija, sa fiksiranim kablom, ali to se stvarno lako da rešiti korišćenjem nekog after-market kompaktnog punjača i USB kabla. Od interfejsa, kamera ima MiniUSB (za punjenje, transfer podataka ali i AV izlaz pomoću kabla iz paketa) i HDMI konektore. Što se memorije tiče, nema interne, već samo MicroSD slot, tako da treba računati na kupovinu memorijske kartice.

Rezime

Što se tiče korišćenja, ova kamera je vrlo jednostavna i sa zadnje strane ima četiri tastera, dok je meni dovoljno intuitivan da onima koji su već nešto slično koristili neće ni biti potrebno uputstvo. Video se snima u maksimalnoj rezoluciji od 1920x1080 piksela u 30fps-a, a kako je senzor od 5MP, u pitanju je hardverska a ne rezolucija dobijena interpolacijom. Fotografije su formata 4352x3264 piksela, što će opet biti sasvim dovoljno da se uoče i sitniji detalji. Na kraju, ova kamera svakako ulazi u uži izbor za sve one koji traže kvalitetno i pouzdano rešenje za snimanje vožnje.

Conclusion

This camera is easy to use and has four buttons at the back side, while the menu is intuitive, so those who already used something like this will not require instructions to use. Video is recorded at the maximum 1920x1080 pixels resolution at 30fps, and since it is having a 5MP sensor, it is a hardware resolution, not the one obtained by interpolation. The format of the picture is 4352x3264 pixels, which is sufficient to detect the finer details. This camera should be taken into account by those who seek quality and reliable solution.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 90€

Asbis ustupio: Prestigio RoadRunner 520
zvanični sajt: prestigio.rs