Prestigio RoadRunner 530

Još jedna u nizu kamera koje su pravljene da se koriste u kolima, ovoga puta sa 3MP senzorom. Video se snima u Full HD rezoluciji i rezultati su prilično dobri. Ovaj model je jednostavan za korišćenje zahvaljujući LCD-u koji je sa zadnje strane, sa vrlo praktičnim postoljem za kola.

Stiže nam još jedan model dashboard kamere iz Prestigia, RoadRunner 530, koja je namenjena onima koji vole da snimaju dešavanja na putu, bez obzira da li se radi o snimanju za lične potrebe ili za profesionalnih vozača kojima je bitno da iz sigurnosnih razloga imaju zabaležene događaje tokom vožnje. Već smo videli par sličnih kamera, a ovaj model donosi maksimalno Full HD rezoluciju videa od 1920x1080 piksela i fotografije do 5MP, što donosi odličan nivo detalja za sve potrebe. Jednostavna instalacija i dobra cena su ono što će sigurno privući pažnju potencijalnih kupaca.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Full HD video (1920x1080 piksela u 30fps-a)
  • HDMI interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: 1/3" CMOS 3MP
  • Ekran: 2" LCD
  • Video/Fotografija: max 1920x1080, max 60fps; 5MP
  • Memorija: Slot za SD/SDHC memorijske kartice do 32GB
  • Konekcije: 1x HDMI,1x mini USB 2.0
  • Dodatno: 500mAh baterija

Prestigio RoadRunner 530

Ovaj model kamere je nešto drugačijeg dizajna kućišta od onoga što smo do sada videli, mada i dalje solidno kompaktan sa dimenzijama od 98x53x38 mm i težinom od oko 90g. Prateće pakovanje donosi klasičan auto punjač (sa nešto većim adapterom za napajanje), USB kabl i postolje za montažu u kolima. Instalacija je vrlo jednostavna, i to zahvaljujući postolju koje ima poseban docking konektor za kameru, a na koje se posebno kači USB kabl za napajanje. Rezultat je to da nećete morati svaki put da skidate i priključujete kabl kada se kamera skida i vraća, što je odlično i pravo je čudo što i ostale slične kamere nisu već prešle na ovakav sistem. Sa druge strane, kamera zato može da se koristi samo sa ovim postoljem. Dodatno, podešavanje ugla i položaja kamere je vrlo jednostavno zahvaljujući dvostrukom zglobu koji se lako (i sa dve ruke) namešta i fiksira.

Kamera ima nešto veće sočivo napred, a radi se o fiksnoj varijanti kod koje postoji samo 4x digitalni zum. Kućište je od crne glossy plastike (koja nije baš zahvalna za održavanje zbog otisaka prstiju), a sa zadnje strane vidimo 2.7" LCD sa kontrolama: dva standardna i 4-smerni navigacioni taster. Sa gornje strane kamere je i poseban Power/Shutter taster. Sa jedne bočne strane imamo AV izlaz, uvučeni Reset taster i slot za SD/SDHC memorijske kartice dok su sa druge mini USB i HDMI priključci. Za napajanje je zadužena Lithium Ion baterija kapaciteta 500mAh koja ima autonomiju od oko 30 minuta korišćenja bez priključenog napajanja.

Rezime

Srce ove kamere čini 3MP CMOS senzor koji može da beleži maksimalno 1920x1080 Full HD video (i to interpolacijom), dok će fotografije biti u maksimalnoj rezoluciji 2560x1920 piksela. Dobija se dosta dobra slika koja nije mnogo lošija od onoga što kamere sa 5MP senzorom (koji ima Full HD hardversku rezoluciju) beleže, dobre oštrine i odličnih boja. Fotografijama i nismo bili toliko oduševljeni, no za potrebe beleženja dešavanja ispred automobila će biti i više nego dovoljno. Dobra stvar je što se koristi širokougaona optika koja hvata 120 stepeni ispred automobila, tako da će biti bez problema pokriveno sve što se dešava napred. Ova kamera dobre performanse i cenu, tako da izbor neće biti baš lak, posebno pošto i u Prestigio ponudi ima par sličnih modela.

Conclusion

The heart of this camera is the 3MP CMOS sensor that records the maximum 1920x1080 Full HD video (by interpolation), while photos characterize maximum 2560x1920 pixels resolution. Good picture similar to ones recorded using a 5MP camera (which has hardware Full HD resolution); good sharpness and excellent color are provided. We were not thrilled by the photos but for recording the road and actions in front of your vehicle it will be enough. It uses wide-angle optics that captures 120 degrees in front of the car, so it will easily be covered anything happening ahead. This camera offers good performance and price, so the choice will not be easy, especially since Prestigio offers several similar models.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 125€

Asbis ustupio: Prestigio RoadRunner 530
zvanični sajt: prestigio.rs